Τράπεζες – Ηρακλής: Να πει κάποιος σε δανειστές-ΕΚΤ ότι οι άθλοι είναι μέρος της ελληνικής Μυθολογίας

Άκουσα χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή ένα απόσπασμα από ομιλία του τ.πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος, διαβεβαίωνε το 2008 ότι η ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, χάρις στην πολιτική της κυβέρνησης του είναι θωρακισμένα καλά και δεν κινδυνεύουν από την κρίση…

…Έκτοτε ακολούθησαν τρία μνημόνια, η καταστροφή του 25% της οικονομίας, τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών με κόστος για τους Έλληνες 50 και πλέον δισ ευρώ χωρίς να έχουμε ουσιαστικά ακόμα “σύστημα χρηματοδότησης” της οικονομίας παρά την “έξοδο”

από τα μνημόνια, μηδενισμός της αξίας των τραπεζικών μετοχών των παλαιών βασικών μετόχων, αθρόες πωλήσεις πακέτων δανείων σε funds που αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές, εισπρακτικές εταιρείες με …άνθιση εργασιών…

…Ακούμε σήμερα – και δημοσιεύουμε, καθώς πρόκειται για επίσημες ανακοινώσεις – ότι οι τράπεζες πάνε καλύτερα, ότι μειώνονται να κόκκινα δάνεια, ότι είναι έτοιμες και χρηματοδοτούν την Ανάπτυξη…

…Τρίχες κατσαρές! Χρηματοδοτούνται μόνο οι μεγάλοι όμιλοι, αρκετές πολύ καλοστεκούμενες επιχειρήσεις, δικαιούχοι του ΕΣΠΑ και ολίγοι…τυχεροί του Λόττο…Στην πίσω πλευρά, τη σκοτεινή του φεγγαριού, βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία όσων δεν χρηματοδοτούνται ούτε…με σφαίρες…

…Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που επιβλήθηκε από τους δανειστές,  οι ελληνικές τράπεζες στο τέλος του 2021 πρέπει να έχουν μειώσει τα κόκκινα δάνεια τόσο, ώστε να αντιπροσωπεύουν στα χαρτοφυλάκια τους ποσοστό έως 20%. Θα πρόκειται περί άθλου, που ούτε ο …Ηρακλής δεν πέτυχε. Ακόμα όμως και αν δεχθούμε ότι ο “Ηρακλής”, αυτό το σχέδιο το ιταλικό που θα εφαρμοστεί, θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα μετά από δύο χρόνια (τέλος 2021), οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν στα χαρτοφυλάκια τους τρεις-τέσσερις φορές παραπάνω “κόκκινα” από ότι έχουν οι λοιπές ευρωπαϊκές (μέσος όρος)…

…Είναι να το …πανηγυρίζουμε;

…Η ΕΚΤ, μία εκ των …συνιστωσών των δανειστών, βλέπει αφ’ υψηλού τους αγώνες και την αγωνία των ελληνικών τραπεζών να πιάσουν τα νούμερα. Και μπροστά στα νούμερα, γαία πυρί μειχθήτω…

…Οι διοικήσεις των τραπεζών, οι περισσότερες εκ των οποίων χαίρουν της άκρας εμπιστοσύνης των δανειστών, τη δουλειά που τους ανατέθηκε κάνουν.

…Το ερώτημα είναι τι κάνει η Πολιτεία…

…Δεν υπήρξε (επί ΣΥΡΙΖΑ) και δεν υπάρχει σήμερα, επί ΝΔ, ΕΝΑΣ, να πει στους δανειστές ότι οι άθλοι του …Ηρακλή είναι μέρος της Μυθολογίας;

…Ότι οφείλουν να κάνουν ένα …σκόντο στα νούμερα με τους στόχους όσον αφορά στους χρόνους επίτευξής τους, ώστε να δοθεί μία ανάσα και να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν οι τράπεζες τη συγκυρία που φέρνει άνοδο των εγγυήσεων των δανείων μέσω της ανόδου τιμών στις μετοχές και κυρίως στα ακίνητα; να εκμεταλλευτούν και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος με την άνοδο των προσδοκιών των επιχειρηματιών οι περισσότεροι από τους οποίους δεν συγκαταλέγονται στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών;

Υπάρχει όμως και η πολιτική παράμετρος: …Προς τι η βιασύνη κύριοι δανειστές; ειδικά και μόνο για την Ελλάδα; 

-Έσωσε η Ελλάδα το 2010, το 2011, το 2012… τις ευρωπαϊκές τράπεζες όταν αυτές ήταν φορτωμένες με ελληνικά ομόλογα δίνοντας πίστη, νωρίτερα, στις σαχλαμάρες (όπως αποδείχθηκε) για την άριστη πορεία της οικονομίας που γνωμάτευε η Κομισιόν και ο κ.Μπαρόζο;

– Φορτώθηκε η Ελλάδα το προσφυγικό – μεταναστευτικό, όταν χώρες της ΕΕ και μάλιστα του πυρήνα της, αρνούνται να υποδεχθούν τους πρόσφυγες που τους αναλογούν;

–Τι κάνετε με τον Ερντογάν που…αλωνίζει στη Συρία και στην κυπριακή ΑΟΖ;

Το να είναι κανείς …παρατηρητής πουλιών, είναι ένα ευχάριστο χόμπι. Αλλά διαφέρει πολύ από το να είναι παρατηρητής σφαγής “πουλιών”. Ακόμα δε περισσότερο, όταν …κοκορεύεται το πρωί πως θα …εξοντώσει τον σφαγέα και το βράδι, τον καλεί σε …επενδυτικό δείπνο με μενού “κυνήγι”…

…Θα πουν κάποιοι, ότι οι ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο κρέμονται από ένα σχοινί. Και δεν είναι καιρός για …επαναστάσεις και προκλήσεις απέναντι στους ισχυρούς “συμμάχους”-δανειστές. Απόλυτα σωστό! Αλλά από αυτό, μέχρι τη …σιωπή των αμνών, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα