ΤΡΑΠΕΖΕΣ – Stress tests: Αμφιβολίες από ΕΚΤ για τον αναβαλλόμενο φόρο

Την ανησυχία της εξέφρασε η ΕΚΤ για την νομικές αλλαγές στον αναβαλλόμενο φόρο σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Σύμφωνα με την WSJ, η ανησυχία της ΕΚΤ, πηγάζει στο γεγονός πως πιστεύεται πως οι αλλαγές αυτές εκθέτουν τους φορολογούμενους σε κινδυνους σε περίπτωση που παραστεί έκτακτη ανάγκη για τις τράπεζες,

ενώ θα μείωναν την πίεση στις τράπεζες στο να αναζητήσουν κεφάλαια από άλλες πηγές δανεισμού.

Αυτό, όπως φοβάται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα του νέου γύρου των stress tests, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιευθούν αργότερα αυτό το μήνα.

«Δεν μας αρέσει, αλλά δεν υπάρχει κάτι που να μπορούμε να κάνουμε γι αυτό» ανέφερε υπάλληλος της ΕΚΤ σχετικά με την αλλαγές στον αναβαλλόμενο φόρο.

Η αμηχανία της ΕΚΤ διατυπώνονται σε νομική γνωμοδότηση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα για την Πορτογαλία, η οποία ακολούθησε προηγούμενες κινήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας.

«Η ΕΚΤ συνιστά στις πορτογαλικές αρχές να αξιολογούν προσεκτικά τις επιπτώσεις του σχεδίου νόμου από τη σκοπιά του δημόσιου χρέους και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και ότι επίσης, λαμβάνεται υπόψη την ανάγκη να σπάσει ο δεσμός μεταξύ του τραπεζικού τομέα και του δημόσιου χρέους», ανέφερε η ΕΚΤ σχετικά.

Η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου πέρασε στν Πορτογαλία ενώ η νομοθεσία πέρασε και στην Ελλάδα.

newmoney

Keywords
Τυχαία Θέματα