Τράπεζα της Αγγλίας: Ανέβασε τα επιτόκια σε υψηλό 14 ετών

14:41 2/2/2023 - Πηγή: BankWars

Σε επιτοκιακή αύξηση της τάξης του 0,5% προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, σε μία ευρέως αναμενόμενη κίνηση η οποία φέρνει το επιτόκιο αναφοράς στο 4% και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.

Πρόκειται μάλιστα για τη δέκατη συναπτή συνεδρίαση που καταλήγει σε αύξηση, στο πλαίσιο της «μάχης» της κεντρικής τράπεζας εναντίον του πληθωρισμού. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που το επιτόκιο αναφοράς βρισκόταν σε αυτό το επίπεδο ήταν το 2008, καθώς η οικονομική κρίση υποχρέωσε έπειτα την

τράπεζα να κινηθεί επεκτατικά.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως η αρμόδια επιτροπή της Τράπεζας για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής φάνηκε «διχασμένη», αφού δύο εκ των εννέα μελών ψήφισαν να παραμείνει το επιτόκιο αμετάβλητο. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται στην επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο για δεύτερο μήνα, ο οποίος όμως στο 10,5% εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά σε υψηλά 40 ετών.

Κορύφωση του πληθωρισμού

Πάντως, από την πλευρά της η Τράπεζα της Αγγλίας εξέφρασε ελπίδες ότι ο πληθωρισμός στη χώρα, αλλά και παγκοσμίως, έχει κορυφώσει. Στη σημερινή ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο παγκόσμιος πληθωρισμός παραμένει υψηλός, παρότι είναι πιθανό να έχει κορυφώσει κατά μήκος πολλών ανεπτυγμένων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας. Οι ενεργειακές τιμές χονδρικής υποχώρησαν πρόσφατα και η διεθνής αναστάτωση στις εφοδιαστικές αλυσίδες φαίνεται να έχει εξασθενήσει εν μέσω επιβράδυνσης στην παγκόσμια ζήτηση. Πολλές κεντρικές τράπεζες έχουν συνεχίσει τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, παρότι οι τιμές στην αγορά καταδεικνύουν ότι έπεται επιβράδυνση στον ρυθμό σύσφιγξης».

Η Τράπεζα επίσης αναφέρει πως η οικονομική δραστηριότητα έχει συρρικνωθεί, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ανθεκτικότητας στα πρόσφατα δεδομένα. Ως πιθανό προβληματικό σημείο, η Τράπεζα αναδεικνύει την αγορά εργασίας, η οποία παραμένει «σφιχτή», αλλά και την και τις ισχυρότερες από το αναμενόμενο πιέσεις στις τιμές και τους μισθούς.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα