Τράπεζα Πειραιώς και Alpha προτιμά η JP Morgan

Προτίμηση στις μετοχές των Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank συνεχίζει να έχει η JPMorgan Cazenove, όπως αναφέρει ο οίκος σε έκθεσή του με ημερομηνία 21 Ιανουαρίου 2014, στην οποία παραθέτει τα “ευρήματά” από τις συναντήσεις που είχε με 25 τράπεζες στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Ουγγαρία,

την Πολωνία και την Τσεχία.

Σε ότι αφορά του ελληνικούς πιστωτικούς ομίλους, η JPMorgan κάνει λόγο για χρήσιμα μηνύματα από συγκρατημένα αισιόδοξες τράπεζες, ωστόσο προειδοποιεί για πιθανές αντιξοότητες από την πολιτική αστάθεια και την πιθανότητα συνέχισης της ύφεσης.

“Συνεχίζουμε να προτιμούμε τις Πειραιώς και Alpha, οι οποίες ωφελούνται από την αναδιάρθρωση των 50 δισ. ευρώ και την οικονομική ανάκαμψη μετά την πτώση του ΑΕΠ κατά 25%”, σημειώνει η JPMorgan Cazenove. Ο οίκος εκτιμά ότι η αγορά ενδέχεται να υποτιμήσει τις δυνατότητες κερδοφορίας ενός συγκεντρωμένου τραπεζικού κλάδου που στηρίζεται από 1) την εξομάλυνση των συνθηκών χρηματοδότησης, 2) τη ραγδαία μείωση του κόστους, 3) τα μακροπρόθεσμα φορολογικά οφέλη και 4) την ανάπτυξη – βάσει των προβλέψεων του ΔΝΤ για περίπου 3% το διάστημα 2015-2018.

“Τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα της αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού της BlackRock και οι εκλογές του Μαΐου θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ακόμα σημείο εισόδου τόσο για την Alpha, όσο και για την Πειραιώς καθώς και οι δύο διαθέτουν επαρκή αποθέματα προ-προβλέψεων κερδών (έως και 50% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία βρίσκονται στο 33-35% για τον κλάδο)”, αναφέρει η JPMorgan Cazenove.

Προσθέτει δε, πως η πλήρης ενσωμάτωση του αναβαλλόμενου φόρου προσθέτει επιπλέον 100-150μ.β. στα κεφάλαια για τις τρεις τράπεζες (μεγαλύτερα περιθώρια για την ΕΤΕ λόγω συντηρητικής αναγνώρισης του αναβαλλόμενου φόρου), ενώ καμία από τις τρεις τράπεζες δεν αναμένει εκ νέου άντληση κεφαλαίων, δεδομένων των υφιστάμενων αποθεμάτων και του εξορθολογισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εκτιμάται πως θα κορυφωθούν το 2015, ενώ τονίζεται ότι έχει επιβραδυνθεί η δημιουργία νέων NPLs και λειτουργουν ενισχυμένα τμήματα διαχείρισης προβληματικών δανείων στα οποία γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος των “στρατηγικών” κακοπληρωτών.

Οι εισροές καταθέσεων σταθεροποιούνται, το κόστος των νέων καταθέσεων διαμορφώνεται κατά μέσο όρο χαμηλότερα από το 3%, ενώ θα μπορούσαν να επιστρέψουν περίπου 30 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. “Όσοι πήραν νωρίς warrants πλέον καταγράφουν κέρδη, ενώ η διασπορά μπορεί να αυξηθεί αν βρεθεί λύση για την ταχύτερη μετατροπή”, καταλήγει ο οίκος.

Original article: Τράπεζα Πειραιώς και Alpha προτιμά η JP Morgan.

Keywords
Τυχαία Θέματα