Τράπεζα Πειραιώς: Ανάπτυξη +9,8% το 2021 και +5,4% το 2022 – Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ήταν ισχυρή και το γ’ τρίμηνο του 2021 και παρά την αβεβαιότητα για την εξέλιξη του νέου κύματος της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, οι προοπτικές για το 2021 παραμένουν αρκετά θετικές, αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων.

Τόσο ο δείκτης οικονομικού κλίματος όσο και οι βραχυχρόνιοι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν αισιόδοξες προσδοκίες για τη συνέχιση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και το δ’ τρίμηνο του έτους.

Η άνοδος του ΑΕΠ

εκτιμάται το 2021 να φτάσει το 9,8% και το 2022 στο 5,4%, ενώ μετά το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας εκτιμάται να κινηθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα κοντά στο 3,5%.


Στην αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα έτη σημαντικό ρόλο εξακολουθεί να έχει η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι δημοσιονομικές προοπτικές για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την εξυπηρέτηση του χρέους και τέλος οι προοπτικές ομαλής μετάβασης μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων λόγω της πανδημίας ( τον Μάρτιο του 2022 και η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Η συγκεκριμένη προοπτική ενδέχεται να δημιουργήσει κάποια βραχυχρόνια μεταβλητότητα, όμως δεν προβλέπουμε να δημιουργήσει δυσκολίες στην εφαρμογή του προγράμματος νέων εκδόσεων 10 – 12 δισεκ, του ΟΔΔΗΧ για το 2022.

Απόφαση EKT για πρόγραμμα PEPP & APP: Η περίπτωση της Ελλάδας

Πρωταρχικό ρόλο στις τρέχουσες εξελίξεις προκάλεσε η αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ, αναφορικά με την πορεία του προγράμματος PEPP και APP. Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα η απόφαση αυτή ήταν βαρύνουσας σημασίας καθώς η χώρα δεν βρίσκεται σε βαθμίδα “Investment Grade”, δηλαδή δεν τηρεί την αναγκαία συνθήκη επιλεξιμότητας των κρατικών ομολόγων στο PSPP στο πλαίσιο του APP.

Με βάση την απόφαση της ΕΚΤ, το α ́ τρίμηνο του 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει
ότι θα διενεργήσει καθαρές αγορές στοιχείωνενεργητικού στο πλαίσιο του PEPP με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ θα τις διακόψει στο τέλος Μαρτίου του 20221.

Ωστόσο, το Δ.Σ. αποφάσισε να παρατείνει τον χρονικό ορίζοντα επανεπένδυσης (το κεφάλαιο από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του PEPP) τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. H απόφαση της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου κινήθηκε τελικά πιο κοντά στην στήριξη των ελληνικών ομολόγων μέσω διευρυμένων επανεπενδύσεων μέσω του προγράμματος PEPP οι οποίες επεκτάθηκαν κατά ένα χρόνο μέχρι τα τέλη 2024. Επιπλέον, η ΕΚΤ έδωσε ένα ισχυρό σήμα στήριξης των ελληνικών ομολόγων καθώς ανέφερε ότι σε περίπτωση σημαντικών ιδιοσυγκρασιακών πιέσεων στην ελληνική αγορά ομολόγων μπορεί να επενδύσει σε κεφάλαιο επιπλέον και πάνω από τη μετακύλιση της εξόφλησης προκειμένου να αποτραπεί η διακοπή των αγορών.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα