Τράπεζα Κύπρου: Ζημιές 1,8 δισ. ευρώ στο α΄εξάμηνο του 2013

Ζημιές €1,8 δισ. κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του 2013 η Τράπεζα Κύπρου έναντι ζημιών €314 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2012, λόγω της πώλησης των εργασιών της στην Ελλάδα και των αυξημένων προβλέψεων.

Τα αποτελέσματα της Τράπεζας, που ανακοινώθηκαν αργά το απόγευμα της Τρίτης, περιλαμβάνουν προβλέψεις €539 εκ. και ζημιά €1.366 εκ. από την πώληση των ελληνικών εργασιών, όπως αναφέρει το stockwatch.

Σύμφωνα με την Τράπεζα,

τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναρριχήθηκαν στο 36% των ακαθάριστου δανειστικού της χαρτοφυλακίου, με βάση τη νέα μεθοδολογία της ΚΤ, έναντι 29% που ήταν με βάση την προηγούμενη μεθοδολογία.

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη της τράπεζας, οι μικτές χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 1% στα €28,3 δισ. ενώ οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 40% στα €17 δισ.

Ως αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης, τα ίδια κεφάλαια του Συγκροτήματος στις 30 Ιουνίου 2013 ανήλθαν σε €2,92 δισ. και οι δείκτες κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων και κεφαλαιακής επάρκειας σε 10,5% και 10,7% αντίστοιχα.

Το Συγκρότημα στοχεύει στη διατήρηση και ενίσχυση της κεφαλαιακής του επάρκειας μέσω της μη διανομής κερδών. Παράλληλα, η αναδιάρθρωση και πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων θα καθορίζεται από παράγοντες κεφαλαιακής θέσης και μείωσης κινδύνων.

Αναλυτικά:

Τα συνολικά έσοδα για το πρώτο εξάμηνο 2013 ανήλθαν σε €500 εκ., με τα καθαρά έσοδα από τόκους να ανέρχονται σε €430 εκ. και το επιτοκιακό περιθώριο σε 3,17%.

Τόσο τα καθαρά έσοδα από τόκους όσο και το επιτοκιακό περιθώριο επηρεάζονται από την ανακεφαλαιοποίηση μέσω μετατροπής καταθέσεων σε κεφάλαιο, η οποία επηρέασε την καταθετική βάση και το κόστος καταθέσεων της Τράπεζας. Τα συνολικά έσοδα επηρεάστηκαν αρνητικά από τις ζημιές από τη διαπραγμάτευση συναλλάγματος και από χρηματοοικονομικά μέσα (€26 εκ.), καθώς και από ζημιές από την επανεκτίμηση επενδυτικών ακινήτων (€34 εκ.).

Παρόλο που το κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας επωφελήθηκε από τη μείωση του κόστους των καταθέσεων στην Κύπρο, οι δεσμευμένες καταθέσεις οι οποίες ανέρχονται σε περίπου €3 δις φέρουν ψηλότερο επιτόκιο.

Τα λειτουργικά έξοδα του Συγκροτήματος ανήλθαν συνολικά σε €285 εκ., εκ των οποίων το 61% αφορά κόστος προσωπικού (€173 εκ.) και το 39% αφορά άλλα λειτουργικά έξοδα (€112 εκ.).

Ο δείκτης κόστος προς έσοδα (που υπολογίζεται εξαιρουμένων των εξόδων αναδιάρθρωσης και της ζημιάς από την πώληση και διακοπή των εργασιών στην Ελλάδα) ανήλθε σε 57,0%.

Τα έξοδα αναδιάρθρωσης ανήλθαν σε €35 εκ., και συμπεριλαμβάνουν κόστος σχεδίου εθελούσιας εξόδου (ΣΕΕ) ύψους €22 εκ. που προσφέρθηκε τον Ιανουάριο του 2013. Το κόστος του ΣΕΕ το οποίο προσφέρθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου του 2013 ανέρχεται σε €96 εκ. περίπου.

Τα κέρδη πριν τις απομειώσεις και τα έξοδα αναδιάρθρωσης ανήλθαν σε €215 εκ.

Προβλέψεις

Η αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα την αυξημένη χρέωση για προβλέψεις για απομείωση δανείων ύψους €539 εκατ. για το πρώτο εξάμηνο του 2013, ενώ η χρέωση για απομείωση δανείων ανήλθε σε 3,9% των μεικτών δανείων σε ετησιοποιημένη βάση. Στις 30 Ιουνίου 2013, οι συσσωρευμένες προβλέψεις ανέρχονταν σε €4,6 δις, και αντιστοιχούν σε 16% επί των μεικτών δανείων του Συγκροτήματος.

Οι δείκτες υπολογίστηκαν πριν την αφαίρεση της αναπροσαρμογής της εύλογης αξίας κατά την αρχική αναγνώριση του δανειακού χαρτοφυλακίου που αποκτήθηκε από τη Λαϊκή Τράπεζα, ύψους €2 δις.

Οι υψηλές προβλέψεις, είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου, ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης και της μείωσης της αξίας των εξασφαλίσεων στην Κύπρο.

Οι ζημιές πριν τα έξοδα αναδιάρθρωσης και τις ζημιές από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες και την πώληση των εργασιών στην Ελλάδα, ανήλθαν στα €314 εκ.

Σημειώθηκαν ζημιές ύψους €1,4 δισ. από την πώληση των εργασιών στην Ελλάδα. Για την απόκτηση των δραστηριοτήτων της Λαϊκής Τράπεζας, η Τράπεζα προέβη σε έκδοση μετοχών προς τη Λαϊκή Τράπεζα που αντιστοιχούν με το 18,1% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Άλλα μεγέθη

Οι συνολικές καταθέσεις του Συγκροτήματος ανήλθαν στα €17,0 δις στις 30 Ιουνίου 2013, σε σύγκριση με €28,4 δις στις 31 Δεκεμβρίου 2012. Η σημαντική μείωση στις καταθέσεις του Συγκροτήματος οφείλεται κυρίως α) στην πώληση καταθέσεων ύψους €7,7 δις στην Ελλάδα, β) στην απόκτηση καταθέσεων ύψους €4,5 δις από την Λαϊκή Τράπεζα (σε Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο) και γ) στη μετατροπή καταθέσεων ύψους €3,8 δις σε μετοχές για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας.

Στις 30 Ιουνίου 2013 τα δάνεια ανήλθαν σε €28,3 δις, με τα δάνεια στην Κύπρο να ανέρχονται στα €24,2 δις και να αντιπροσωπεύουν το 85% του συνόλου των δανείων. Τα δάνεια παρουσιάζονται πριν την αφαίρεση της αναπροσαρμογής της εύλογης αξίας κατά την αρχική αναγνώριση του δανειακού χαρτοφυλακίου της Λαϊκής Τράπεζας, ύψους €2 δις. Τα μεικτά δάνεια της Λαϊκής Τράπεζας στις 30 Ιουνίου 2013 ανήλθαν στα €10,4 δις.

Με την απορρόφηση του δανειακού χαρτοφυλακίου της Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο, η Τράπεζα είναι ο μεγαλύτερος δανειστής στην Κύπρο με το μερίδιο αγοράς επί των δανείων να ανέρχεται στο 37% τον Ιούνιο του 2013. Ως εκ τούτου, οι μελλοντικές οικονομικές επιδόσεις της Τράπεζας είναι αλληλένδετες με την Κυπριακή οικονομία και επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο. Τα δάνεια στη Ρωσία (€1,8 δις) αντιπροσωπεύουν το 6% των συνολικών δανείων, ενώ τα δάνεια στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν το 5% των συνολικών δανείων.

Με την απόκτηση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων και των ασφαλισμένων καταθέσεων, καθώς και τον δανεισμό από τον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) ύψους €9 δις από την Cyprus Popular Bank Public Co Ltd (Λαϊκή Τράπεζα), ο δανεισμός του Συγκροτήματος από τον ELA ανήλθε στις 30 Ιουνίου 2013 σε €11,15 δις

Προοπτικές

Όσον αφορά τις προοπτικές για το 2013 αναφέρεται ότι το Συγκρότημα εκπόνησε σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο εγκρίθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου το Νοέμβριο του 2013. Με βάση το μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τρόικας, η Τράπεζα οφείλει να δημοσιοποιήσει επιλεγμένα στοιχεία του σχεδίου αναδιάρθρωσης μέχρι το τέλος του έτους και να προσδιορίσει κύριους δείκτες απόδοσης, οι οποίοι θα παρακολουθούνται από τις Αρχές σε τριμηνιαία βάση.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης καθορίζει τους στρατηγικούς στόχους και τις ενέργειες τις οποίες πρέπει να ακολουθήσει η Τράπεζα ώστε να δημιουργήσει ένα ασφαλή, μικρότερο, στοχευμένο χρηματοοικονομικό οργανισμό, ικανό να υποστηρίξει την ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας μέσω της:

-Ανάκτησης της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών

-Διατήρησης της θέσης της Τράπεζας ως ακρογωνιαίου λίθου της Κυπριακής οικονομίας, στηρίζοντας αποτελεσματικά τα νοικοκυριά και τον επιχειρηματικό κόσμο

-Δημιουργίας ενός ισχυρού οργανισμού ικανού να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα περιουσιακά του στοιχεία μέσα σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες και να αντεπεξέλθει σε περαιτέρω αρνητικά εξωγενή γεγονότα και οικονομικές προκλήσεις

-Ομαλής απορρόφησης των δραστηριοτήτων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, δημιουργώντας συνέργειες και οικονομίες κλίμακας

-Ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος με την οργανική δημιουργία κεφαλαίου μέσω κερδοφορίας και πώλησης μη βασικών περιουσιακών στοιχείων.

Οι προβλέψεις για την απομείωση δανείων αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για την υπόλοιπη περίοδο μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς περισσότεροι δανειολήπτες αναμένεται να αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, ενώ οι αξίες των εξασφαλίσεων αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω. Για να σταθεροποιήσει και να βελτιώσει τα περιουσιακά της στοιχεία, η τράπεζα παίρνει μέτρα για την αποτελεσματική διαχείριση των καθυστερήσεων στο δανειακό της χαρτοφυλάκιο. Στοχευμένα μέτρα που εφαρμόστηκαν πρόσφατα αποδίδουν κάποια αποτελέσματα, παρόλο που είναι νωρίς να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά τους.

«Η αντιμετώπιση προβλημάτων στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Διοίκησης και είναι υψίστης σημασίας για την τράπεζα», αναφέρεται.

Επιπρόσθετα, η Τράπεζα επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση της απορρόφησης των εργασιών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας. Ο αριθμός του δικτύου καταστημάτων θα μειωθεί περαιτέρω από 142 σε περίπου 135 μέχρι το τέλος του έτους.

Η Τράπεζα στοχεύει πρωτίστως στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα αλλά και προς την ίδια. Με την έξοδό της από το καθεστώς εξυγίανσης, η Τράπεζα έχει αποκατασταθεί ως αποδεκτό αντισυμβαλλόμενο πιστωτικό ίδρυμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για πράξεις νομισματικής πολιτικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η Τράπεζα να επανακτήσει πρόσβαση στην απευθείας χρηματοδότηση της από την ΕΚΤ με ευνοϊκότερους όρους που συνεισφέρουν στην κερδοφορία της. Ως εκ τούτου, η Τράπεζα έχει αντλήσει περίπου €1,35 δις από την ΕΚΤ και έχει μειώσει αντιστοίχως τη χρηματοδότηση της από τον ELA, η οποία ανέρχεται σήμερα σε €9,8 δις.

Επιπλέον, η Τράπεζα εντείνει τις προσπάθειές της στον τομέα του μάρκετινγκ, εγχώρια και διεθνώς, με την εισαγωγή νέων προϊόντων για την προσέλκυση νέων καταθέσεων.

«Ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων του Συγκροτήματος αποκαταστάθηκε σε 10,5%», ανέφερε ο CEO της Τράπεζας, John Hourican.

«Σχέδια για την αναδιάρθρωση του Συγκροτήματος βρίσκονται σε εξέλιξη και λαμβάνονται αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ενίσχυση της διαχείρισης κινδύνων και τη διαφύλαξη της καταθετικής βάσης του Συγκροτήματος», συνέχισε.

«Παρά τις πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Συγκρότημα, είμαστε ξεκάθαροι για το τι πρέπει να γίνει. Προτεραιότητά μας παραμένει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των πελατών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την επικέντρωση μας στην ανακοπή της επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού, στην πρόοδο αναφορικά με την πώληση μη-βασικών περιουσιακών στοιχείων και στη διατήρηση της κεφαλαιακής επάρκειας ώστε να ανοικοδομήσουμε μια ισχυρή βάση για την ασφαλή επιστροφή των καταθετών στην Τράπεζα», κατέληξε.

Original article: Τράπεζα Κύπρου: Ζημιές 1,8 δισ. ευρώ στο α΄εξάμηνο του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα