Τραμπ-Λιου Χε χαρακτηρίζουν ιστορική τη συμφωνία για τους δασμούς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε σήμερα την «ιστορική» εμπορική συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, λίγα λεπτά πριν την υπογράψει, μαζί με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, ο οποίος υπήρξε ο βασικός διαπραγματευτής της Κίνας. «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ιστορικό βήμα, ένα βήμα που δεν είχαμε κάνει ποτέ με την Κίνα, για μια δίκαιη και αμοιβαία εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών», είπε ο Τραμπ κατά την άφιξή του στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, μαζί με τον Λιου Χε, για την τελετή της υπογραφής.

Βάση

της συμφωνίας, η Ουάσιγκτον θα μειώσει κατά το ήμισυ –στο 7,5% από 15%- τους δασμούς που επέβαλε τον Σεπτέμβριο του 2019 σε κινεζικά προϊόντα, αξίας 120 δισ. δολαρίων, διατηρεί όμως τους δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα 250 δισ. δολαρίων.  Επιπλέον, ανακάλεσε τις απειλές για τον επόμενο γύρο δασμών 15% σε κινεζικές εισαγωγές 160 δισ. δολαρίων και σε προϊόντα όπως έξυπνα τηλέφωνα, είδη ρουχισμού, φορητούς υπολογιστές και παιχνίδια. Από την πλευρά της και η Κίνα ακύρωσε τους ανταποδοτικούς δασμούς 25% σε αμερικανικά αγαθά, όπως αυτοκίνητα made-in USA

Νωρίτερα, ο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν σε ισχύ δασμούς που επιβάλλουν σε αγαθά που εισάγονται στη χώρα από την Κίνα ως την ολοκλήρωση της λεγόμενης «Φάσης 2» της διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. «Αυτοί οι δασμοί θα παραμένουν σε εφαρμογή έως ότου υπάρξει η ‘Φάση 2’. Εάν ο πρόεδρος επιτύχει γρήγορα την Φάση 2, θα εξετάσουμε την άρση των δασμών στο πλαίσιο της Φάσης 2» είπε ο Μνούτσιν σε δημοσιογράφους.

Keywords
Τυχαία Θέματα