Τουρνέ Τσακαλώτου στην Ευρώπη για το ‘πράσινο φως” στα νέα μέτρα – Το κουαρτέτο έρχεται με άγριες διαθέσεις

08:19 7/1/2016 - Πηγή: BankWars

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκινά από σήμερα Παρασκευή περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για συναντήσεις με ευρωπαίους ομολόγους του, προκειμένου να προλειάνει το έδαφος για “ομαλές” εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Είναι γεγονός ότι το κουαρτέτο δεν πρόκειται να …ενθουσιαστεί ούτε με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει καταρτιστεί από τον υπουργό Εργασίας, ούτε με τα συνακόλουθα υφεσιακά μέτρα, την αύξηση των εισφορών ή την επιβολή νέου φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές.

Επίσης,

είναι σχεδόν σίγουρο ότι το κουαρτέτο δεν θα αφήσει ανέγγιχτα τα ανώτερα όρια που θέτει η κυβέρνηση κάτω από τα οποία δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, τη στιγμή που πιέζει εδώ και καιρό για γενναία οριζόντια μείωσή τους.

Κάτι που επίσης έχει μεγάλη σημασία για τους δανειστές, αλλά και για το Eurogrup της 14ης Ιανουαρίου, είναι η έλλειψη οποιασδήποτε συναίνεσης στο εσωτερικό της χώρας για τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Θέση των δανειστών, ειδικά στο ασφαλιστικό, είναι πως πρέπει να εξασφαλιστούν και οι θετικές γνώμες, ή έστω η ανοχή και από κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως δε, από την αξιωματική. Κια αυτό, όχι γιατί…καίγονται να πει το ναι η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, αλλά γιατί θέλουν να εξασφαλίσουν πως αν και όταν φύγει από την εξουσία η σημερινή κυβέρνηση, οι διάδοχοί της δεν θα κάνουν τα ίδια με αυτά που έκανε η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα που τρέλανε τους πάντες με τον Μπαρουφάκη και τους λοιπούς…συγγνενείς.

Το πρόγραμμα του υπουργού:
-Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016 στην Ρώμη με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν.
-Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016 στη Λισσαβώνα με τον υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο.
-Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016 στο Παρίσι με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.
-Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, στο Ελσίνκι, με τον υπουργό Οικονομικών της Φινλανδίας κ. Αλεξάντερ Στουμπ.
-Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016 στο Αμστερνταμ, με τον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας και Πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ.
-Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016 στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
-Στις 14 Ιανουαρίου, θα υπάρξει επισκόπηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος στο Eurogroup.

Keywords
Τυχαία Θέματα