Τουρκία: Στρατηγική υποχώρηση Ερντογάν – Πέφτουν οι τόνοι

Ύστερα από έκτακτη πολύωρη συνάντηση αργά χθες βράδυ με μέλη της Πλατφόρμας Αλληλεγγύης που εκπροσωπούσαν τους διαδηλωτές του πάρκου Γκεζί, ο τούρκος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να τηρήσει την επικείμενη δικαστική απόφαση για την τύχη του πάρκου και στο μεταξύ να μην ξεκινήσουν εργασίες τσιμεντοποίησης του χώρου.

Λίγες ώρες πριν, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει σε υψηλούς τόνους ότι η υπομονή του είχε αρχίσει να τον εγκαταλείπει και ότι είχε στείλει τελεσίγραφο προς τους διαδηλωτές

να εγκαταλείψουν το πάρκο. Οι τόνοι όμως κατέβηκαν δραματικά μετά τη συνάντηση, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Πρόκειται για ένα θετικό αποτέλεσμα δήλωσε ο Ταϋφούν Καραμάν, ένας εξ αυτών που είδαν τον πρωθυπουργό. Ο κ. Ερντογάν προχώρησε μάλιστα και σε άλλο ένα βήμα, είπε ότι αν τυχόν η δικαστική απόφαση είναι υπέρ της κυβέρνησης, δηλαδή καταστροφή του πρασίνου και οικοδόμηση, η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα στην κρίση του τουρκικού λαού υπό τη μορφή δημοψηφίσματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χουσεΐν Τσελίκ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επέδειξε εξαιρετική ανεκτικότητα όπως αρμόζει σε μια δημοκρατία δηλώνοντας ωστόσο: «Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση θα αφήσει να παραμείνει ο χώρος υπό κατάληψη για πολύ».

Keywords
Τυχαία Θέματα