Τουρκία: Στην Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη η αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με βασικό θέμα τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Μετά την έγκρισή του από την επιτροπή, το νομοσχέδιο θα παραπεμφθεί προς τελική ψήφιση στην Ολομέλεια, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελέγχει 323 κοινοβουλευτικές έδρες – αρκετά περισσότερες από την απαιτούμενη απλή πλειοψηφία σε σύνολο 600 βουλευτών.

Η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

έχει καθυστερήσει πολλούς μήνες εξαιτίας της απαίτησης της Τουρκίας να σταματήσει η δράση οργανώσεων Κούρδων και Τούρκων πολιτικών προσφύγων στη Σουηδία και να αρθεί το εμπάργκο στις πωλήσεις σουηδικού αμυντικού υλικού.

Ωστόσο, το θέμα συνδέθηκε στη συνέχεια με την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης στην Τουρκία μαχητικών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για τα παλαιότερα αεροσκάφη του ίδιου τύπου που διαθέτει η τουρκική πολεμική αεροπορία.

Τελικά, ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον περασμένο Ιούλιο, ωστόσο έστειλε το σχετικό πρωτόκολλο ένταξης στο τουρκικό κοινοβούλιο μόλις στις 23 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Νουμάν Κουρτουλμούς είχε χθες Τετάρτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του σουηδικού κοινοβουλίου Αντρέας Νόρλεν και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν, ωστόσο σημείωσε ότι την τελική απόφαση θα λάβουν με την ελεύθερη βούλησή τους οι βουλευτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα