Τουρκία: «Έκρηξη» πληθωρισμού στο 36% τον Δεκέμβριο – Σε υψηλά 19 ετών

10:40 3/1/2022 - Πηγή: BankWars

Στο 36,08% έφτασε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Δεκέμβριο, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 ετών, καθώς η επιμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις μειώσεις επιτοκίων βυθίζει τη λίρα.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε σημαντικά από το 21,31% του Νοεμβρίου, ενώ ξεπέρασε και τις προβλέψεις των αναλυτών που τον ήθελαν να διαμορφώνεται τον Δεκέμβριο στο 27,36%.

“Αναμένουμε επιτάχυνση του πληθωρισμού έως και τον Μάιο – Ιούνιο”, δηλώνει ο Ozlem Bayraktar Goksen, επικεφαλής οικονομολόγος στην Tacirler Yatirim. “Δεν βλέπουμε αλλαγές στην πολιτική επιτοκίων μέσα στο α’ εξάμηνο

του 2022, με βάση και το guidance της κεντρικής τράπεζας”, προσθέτει.

Μολονότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός πληγώνει την δημοφιλία του Ερντογάν εν όψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2023, ο ίδιος σημειώνει ότι θα παραμείνει σταθερός στη συγκεκριμένη πολιτική η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, ενισχύει τη μεταποίηση και τις εξαγωγές και μειώνει την επιρροή των διεθνών αγορών στην τουρκική νομισματική πολιτική.

Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας είναι προγραμματισμένη για τις 20 Ιανουαρίου.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο.

Η λίρα ανέκτησε μέρος του χαμένου εδάφους αφότου ο Ερντογάν υποσχέθηκε να αποζημιώσει τους καταθέτες για τις ζημιές τους, όμως παραμένει κατά 31% ασθενέστερη από ό,τι ήταν στις 23 Σεπτεμβρίου, όταν ξεκίνησαν οι μειώσεις επιτοκίων.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα