Τοσκάνη: Η απαράμιλλη ομορφιά της την Άνοιξη σε κάνει να παραμιλάς!

19:22 1/6/2023 - Πηγή: BankWars

H γειτονική μας χώρα, η Ιταλία έχει αμέτρητες ομορφιές. Κάθε φορά που πηγαίνω νιώθω απέραντη χαρά. Μια πρώτη γεύση από Τοσκάνη είχαμε πάρει επισκεπτόμενοι για πολλοστή φορά την Φλωρεντία και το κοντινό “Μανχάταν” του 13 αιώνα, της Ιταλίας, το Σαν Τζιμινιάνο. Πραγματικά από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Τοσκάνης.

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή MSc, PhD

Τότε υποσχεθήκαμε πως θα επιστρέψουμε στην πιο παραμυθένια περιοχή της Ιταλίας

να την ανακαλύψουμε.

Όσοι αναζητούν μοναδικές διαδρομές στη φύση με πανέμορφους αμπελώνες, πανάρχαιους ελαιώνες, πέτρινες αγροικίες χτισμένες στις κορυφές των λόφων και μερικές από τις ομορφότερες μεσαιωνικές πόλεις και γραφικά χωριά της Ευρώπης, σε συνδυασμό με καλό κρασί τότε η Τοσκάνη είναι ο ιδανικός προορισμός.

Ομολογώ ότι όντως δεν υπάρχει πιο “εξοργιστικά” όμορφο σημείο της Ιταλίας όσο η Toscana αυτή την εποχή. Η απαράμιλλη ομορφιά του μέρους είναι ικανή να σε κάνει να παραμιλάς!

Προσγειωθήκαμε με την Aegean στο αεροδρόμιο της Μπολόνια (θα συνιστούσα το αεροδρόμιο της Φλωρεντίας εάν βρεθεί πτήση), και θέλοντας να ζήσω το όνειρο μου ενοικίασα 500αράκι convertible. Τη ζωή όμως δεν πρέπει να την μπερδεύεις με τις ταινίες. Η οδήγηση στην Τοσκάνη είναι υπέροχη με το μικρό ρομαντικό αυτοκινητάκι, όταν όμως βρεθείς στην autostrada και χρειαστεί να τρέχεις με 140 και βροχή και συνοδοιπόρους φορτηγά δεν είναι η καλύτερη επιλογή!

Φτάσαμε Φλωρεντία μέσω της autostrada κάναμε μια μικρή περιήγηση σε γνωστά και άγνωστα μέρη και διανυκτερεύσαμε. Την επόμενη ημέρα  παίρνοντας τον επαρχιακό δρόμο S222 βρεθήκαμε στην αρχή του ονείρου, στην κεντρική Τοσκάνη με κατεύθυνση τη Σιένα. Οι ήσυχοι λόφοι της περιοχής Κιάντι, όπου παράγεται το ομώνυμο κρασί μας ξεκούρασαν με τον ελκυστικό αργό ρυθμό της ζωής τους.

Προτείνω να αφιερώσετε ολόκληρη ημέρα του ταξιδιού σας στη διαδρομή κάνοντας στάσεις στους φιδογυριστούς δρόμους και στα γραφικά χωριά της περιοχής, όπως το Greve in Chianti και το γραφικό χωριό Montefioralle που είναι ακριβώς δίπλα,

το Panzano, το Castellina in Chianti, όπου γευματίσαμε στην Trattoria La Torre, (η γευστική εμπειρία είχε αρχίσει δυναμικά) ανεβήκαμε στον πύργο από τον οποίο μπορείς να δεις χιλιόμετρα μακριά και αγοράσαμε τοπικό prosciutto και κρασί chianti για τον δρόμο…,

στο Rada in Chianti και το Gaiole in Chianti όπου είναι και το τελευταίο χωριό στη περιοχή Chianti. Αν επισκεφτείτε όλα τα αναφερόμενα χωριά το πιθανότερο είναι πως θα φτάσετε στη Σιένα αργά το βράδυ, όπου και θα διανυκτερεύσετε μαγεμένοι από πανέμορφες εικόνες. Ναι ζούσα ένα παραμύθι και το κατσαριδάκι μας, συμπλήρωνε την εικόνα της υπόθεσης των δύο!!!

Φτάσαμε πολύ αργά το βράδυ στη Σιένα. Μείναμε στο ξενοδοχείο Athena, μέσα στο ιστορικό κέντρο (και από τα λίγα με παρκινγκ), που ονομάστηκε έτσι από τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου εξαιτίας της λατρείας τους προς τους Έλληνες θεούς. Το βραδινό στο ξενοδοχείο απλά θεικό, το καλύτερο ραγού (έτσι λένε στην Ιταλία τα μακαρόνια μπολονέζ!) και οσομπούκο που δοκιμάσαμε!

Ανοίγοντας την κουρτίνα μια έκπληξη μας περίμενε. Μια συγκλονιστική εικόνα της πόλης και της γύρω περιοχής. Η ημέρα αφιερώθηκε αποκλειστικά στη Σιένα.

Στο ιστορικό κέντρο δεν επιτρέπεται το αυτοκίνητο και η εξερεύνηση γίνεται με τα πόδια.

Το κύριο αξιοθέατο της πόλης είναι η κεντρική πλατεία Piazza del Campo με το ιδιαίτερό της σχήμα και τη χαρακτηριστική κλίση. Γύρω από την πλατεία βρίσκονται το Palazzo Pubblico, το Torre del Mangia και η Fonte Gaia.

Ψηλότερα στην πόλη βρίσκεται η Piazza del Duomo με τον εντυπωσιακό, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, καθεδρικό ναό. Η πόλη δεν είναι μεγάλη οπότε σε μια μερα την γυρνάτε όλη. Ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει στο 1348 όπου και ξεκίνησε η παρακμή της.

Περιηγηθείτε στα στενά μαγικά σοκάκια της, κυνηγήστε το υπέροχο φως της, απολαύστε τη μεσαιωνική της αύρα και το βράδυ δειπνήστε στο La taverna di San Giuseppe παραδοσιακά πιάτα της Τοσκάνης.

Εμείς απολαύσαμε σούπα αλ πομοντόρο, ζυμαρικά κατά τον Σιενέζικο τρόπο με μανιτάρια πορτσίνι, αυγά ορτυκιού με παντσέτα και φρέσκια μαύρη τρούφα στο τηγάνι, οσομπούκο και όλα αυτά με τη συνοδεία ενός vino nobile di montepulciano!

Την επόμενη ημέρα  κατευθυνθήκαμε προς τα νότια για να την αφιερώσουμε στα πιο όμορφα τοπία της  Τοσκάνης, την πόλη Pienza που βρίσκεται στη κοιλάδα Val d’Orcia και έχουν κηρυχθεί και οι δυο από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.Οι εικόνες μαγικές σε κάνουν να παραμιλάς! Στη κοιλάδα αυτή έχουν γυριστεί και αρκετές γνωστές ταινίες όπως ο Μονομάχος και ο Άγγλος Ασθενής.Παντού μπορείς να βρεις ένα ποδήλατο στην Τοσκάνη! Είναι ένας τέλειος τρόπος περιπλάνησης καθώς μετακινείσαι γρήγορα, προλαβαίνεις να δεις περισσότερα πράγματα και γυμνάζεσαι λιγουλάκι.Κοντά στη πανέμορφη Pienza βρίσκεται το χωριό Montepulciano όπου περπατήσαμε μέσα στη φύση, κάναμε μια υπέροχη βόλτα στα μικρά μαγαζιά και τα καφέ που οδηγούν  στην Piazza Grande, το υψηλότερο σημείο της πόλης από όπου και θαυμάσαμε την καταπληκτική θέα.Στον πύργο του χωριού κάναμε οινογνωσία κάποιων μοναδικών κρασιών. Δεν θα μπορούσαμε άλλωστε να τα δοκιμάσουμε όλα, αφού στην περιοχή αυτή υπάρχουν πάνω από 200 οινοποιεία!!!!Γυρνώντας προς τα πίσω αφιερώσαμε χρόνο στην περιοχή Βαλ ντ Όρτσια και στο Μπάνιο Βινιόνι. Το Bagno Vignoni είναι δημοφιλές παρά το πολύ μικρό του μέγεθος. Γιατί; Επειδή είναι μαγευτικό, γοητευτικό… και έχει θερμές πηγές!Προσθέστε μια στάση εδώ για να απολαύσετε την υπέροχη θέα της Val d’Orcia γύρω από τη μικρή πόλη, συμπεριλαμβανομένης της Rocca di Tentennano στο Castiglione d’Orcia στο βάθος.Ανεβαίνοντας προς τη Σιένα κάναμε μια στάση στο γραφικό χωριό Montalcino με τα πανέμορφα μεσαιωνικά σπίτια τους κήπους τους και τα γραφικά δρομάκια που γεμίζουν τα τείχη του μεσαιωνικού αυτού χωριού.Στο υψηλότερο σημείο της πόλης δεσπόζει το φρούριο, όπου η θέα από τους προμαχώνες είναι εκπληκτική. Ήταν υπέροχη η ώρα του δειλινού με μαγικά χρώματα και αποφασίσαμε να δειπνήσουμε εκεί και να δοκιμάσουμε εξαιρετικά κρασιά της περιοχής. Τα διάσημο Brunello και το Rosso του Μονταλτσίνο είναι από τα σπουδαιότερα κρασιά της Ιταλίας.

Αναχωρώντας από Σιένα επιβάλλεται να αφιερώσετε την επόμενη ημέρα του ταξιδιού στην απαράμιλλης ομορφιάς καστρούπολη San Gimignano, που κατάφερε να διατηρήσει 14 ψηλούς πύργους και να αξιοποιήσει στο έπακρο τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα, για να γίνει πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο αλλά και να χαρακτηριστεί ολόκληρη μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Και εδώ φυσικά το αμάξι θα πρέπει να το αφήσεις έξω και να εξερευνήσεις την πόλη με τα πόδια.Απολαύσαμε την Τοσκάνη στα καλύτερα της. Ιδανικός μήνας ο Ιούνιος!! Ένα ταξίδι  μεθυστικό που διεγείρει όλες τις αισθήσεις!!!Πηγη: healthyvoice.gr 
Keywords
Αναζητήσεις
toskani-i-aparamilli-omorfia-tis-tin-anoixi-se-kanei-na-paramilas.htm
Τυχαία Θέματα