Τόμσεν – ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν μας δίνει στοιχεία – Δραματική προειδοποίηση για την οικονομία


Δραματική προειδοποίηση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, απευθύνει ο Πολ Τόμσεν, υπεύθυνος ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ και πρώην εκπρόσωπος του Ταμείου στην τρόικα.

Ο Τόμσεν υποστήριξε κατά την ενημέρωση του δ.σ. του ΔΝΤ ότι η κατάσταση δεν είναι καλή, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα νούμερα κι αυτό γιατί, όπως – κατά τις πληροφορίες – είπε, η κυβέρνηση

δεν επιτρέπει την πρόσβαση στα στοιχεία, όπως μετέδωσε ο ANT1.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στη Νέα Υόρκη, Θ. Τσίτσα ο Πολ Τόμσεν δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τον ύψος της ανάπτυξης και του δημοσιονομικού κενού ενώ ο ίδιος ανέφερε ότι στη συζήτηση δεν έγινε καμία αναφορά στο τι ειπώθηκε ανάμεσα στην κυρία Λαγκάρντ και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο κ. Τόμσεν είπε ότι η μέθοδος που έχει επιλεγεί, η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, δεν λειτουργεί, υπάρχουν κενά και δεν «βλέπει» πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ώστε να εκταμιευθούν χρήματα από το Ταμείο.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα κρατηθεί ζωντανή μόνο αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν μέχρι τις 24 Απριλίου να τη στηρίξουν διευκολύνοντας τη ρευστότητά της, καθώς το ΔΝΤ διατηρεί τις κόκκινες γραμμές για τα εργασιακά και το ασφαλιστικόκαι δεν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση αν δεν έρθουν οι επικεφαλής στην Αθήνα.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η πορεία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – δανειστών θα συζητηθεί στο εκτελεστικό συμβούλιου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου θα συζητηθούν τα θέματα του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου.

Για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης αναμένεται να ενημερώσει ο Πολ Τόμσεν διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ ενώ παρών θα είναι και ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ρ.Γκογιάλ , ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει όλες τις λεπτομέρειες για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group.

Στη συνεδρίαση παρών θα είναι και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, Θ. Κατσάμπας, ο οποίος αν και έχει υποβάλει την παραίτηση του, θα ασκεί κανονικά τα καθήκοντα του έως την 1η Ιουνίου.

Ο Πόλ Τόμσεν θα προσπαθήσει να καθησυχάσει το συμβούλιο για το ελληνικό πρόγραμμα, υποβοηθούμενος από την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ τη Μεγάλη Πέμπτη.

Η μη αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι ένα εφιαλτικό σενάριο για τη διοίκηση του Ταμείου, που χορήγησε στην Ελλάδα το μεγαλύτερο δάνειο της ιστορίας του, εν μέσω μάλιστα των επικρίσεων που δέχεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα απέτυχε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ύστερα από πολύ καιρό, τα «δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα» επιστρέφουν στα πρακτικά της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ ως πιθανοί κίνδυνοι στο βασικό της σενάριο για τη διεθνή οικονομία.

Η πληρωμή της δόσης της περασμένης εβδομάδας δεν εγγυάται άλλωστε και την επόμενη, αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει συμφωνία που να επαναφέρει τη ρευστότητα στην οικονομία.

Πηγές του Ταμείου τόνιζαν ότι σε περίπτωση που δεν γίνει μία πληρωμή, η χώρα θα μπορούσε να κηρυχθεί σε καθυστέρηση πληρωμών από το ΔΝΤ «μέσα σε 24 ώρες», παγώνοντας αμέσως τις διαπραγματεύσεις με το Ταμείο. Επιπλέον, θα πυροδοτούσε μία σειρά εξελίξεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δικαιούται να καταστήσει αμέσως απαιτητά τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην χώρα. Το θέμα αναμένεται να τεθεί και αυτή την εβδομάδα στον κ. Βαρουφάκη, που επιστρέφει στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Συνολικά η Ελλάδα καλείται να καταβάλει στο ΔΝΤ 6,34 δισ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015. Στις 12η Μαΐου θα πρέπει να πληρώσει 746 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο θα πρέπει να καταβάλει μέσα σε τέσσερις δόσεις αθροιστικά 1,53 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα