Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα σπάσει τελικά σε good και bad bank

02:55 5/9/2012 - Πηγή: BankWars

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα σπάσει σε τελικά σε good και bad bank.
Παρ΄ ότι η Alvarez & Marsal o σύμβουλος του δημοσίου δίνει εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να αποτρέψουν την διάσπαση σε good και bad του ΤΤ φαίνεται ότι οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί.

Με βάση ασφαλείς πληροφορίες ήδη έχει μελετηθεί πόση θα είναι η κεφαλαιακή απαίτηση και το funding gap του ταμιευτηρίου

μετά την διάσπαση του.

Η κεφαλαιακή απαίτηση θα είναι 2,2  δις ευρώ από 3,3 με 3,5 δις ευρώ αν δεν έσπαγε σε good και bad bank και ταυτόχρονα 800 εκατ ευρώ funding gap.
Δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καταβάλλει 3 δις ευρώ σε κεφάλαιο και ρευστότητα.
Επειδή το ΤΧΣ δεν έχει κεφάλαια το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το σενάριο να ζητήσει προκαταβολή 3 δις ευρώ από τα 25 δις της επόμενης δόσης αποκλειστικά και μόνο για να ανακεφαλαιοποιηθεί το ΤΤ.
Αν η Τρόικα που έρχεται από σήμερα στην Ελλάδα συμφωνήσουν στην πρόταση αυτή το ΥΠΟΙΚ θα αναμένει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού της Emporiki bank για να προχωρήσει με επιταχυνόμενες διαδικασίες την διάσπαση σε good και bad bank του ΤΤ και την πώληση του.
Οι τράπεζες και ειδικά η Εθνική έχουν ζητήσει ότι για να αγοράσουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα πρέπει να διαθέτει κεφάλαια καθώς ως έχει θα αποτελέσει μεγάλο βάρος στην Εθνική άρα μη συμφέρουσα επένδυση.
Να σημειωθεί ότι τα αρνητικά ίδια κεφάλαια είναι 2,4 δις ευρώ στο ΤΤ.
Χαρίζοντας το funding gap δηλαδή τα 800 εκατ θα ήταν μια καλή πρόταση για τις ενδιαφερόμενες τράπεζες που θα είναι δύο η Εθνική και η Eurobank.
Όσον αφορά την ουσία της διάσπασης σε good και bad bank η πραγματική αιτία είναι οι 3250 εργαζόμενοι που χαρακτηρίζονται «δημοσιοϋπαλληλικής αντίληψης και μέτριας τεχνογνωσίας».
Δηλαδή η bad δραστηριότητα του ΤΤ είναι οι εργαζόμενοι κατά την Τρόικα.
Δεν συμφωνούμε με την άποψη αυτή αλλά αυτό έχει διατυπωθεί ξεκάθαρα.
Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί είναι οι 850-900 δημόσιοι υπάλληλοι στο ΤΤ να μεταταχθούν.
Ωστόσο με την διάσπαση σε good και bad bank θα υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας κατά τα πρότυπα της ΑΤΕ με την τράπεζα που θα εξαγοράσει το ΤΤ και θα λάβουν περίπου το 40% με 50% των αποζημιώσεων τους.
Όσον αφορά τους 70 χιλ μετόχους η τύχη τους είναι προδιαγεγραμμένη.
Είμαστε το μόνο site που επί καθημερινής βάσεως αναφερόμαστε στο ΤΤ.
Επί καθημερινής βάσεως αναφέρουμε ότι είναι απαράδεκτη η αντιμετώπιση των 70 χιλ μετόχων.
Είναι μη ηθικό οι μετοχές 70 χιλ μετοχών να χαθούν.
Όμως οι αποφάσεις έχουν παρθεί.
Ελπίζουμε ότι την ύστατη στιγμή θα αλλάξει το σχέδιο ώστε να μην ζημιωθούν οι 70 χιλ μέτοχοι.

Πέτρος Λεωτσάκος

σχετικά άρθραΜΕΤΚΑ: «Κόπηκε» λόγω … διαφοράς έκπτωσηςTι πρέπει να γνωρίζουν οι μέτοχοι του Ταχυδρομικού ΤαμιευτηρίουΔιαζύγιο μεταξύ Ψυχάρη-ΡέστηΔημιουργία bad bank στην ΙσπανίαΠροβόπουλος: «Να κινηθεί γρήγορα και επιθετικά η κυβέρνηση»«Απόφαση της ΕΚΤ το ποιες τράπεζες θα κλείσουν»Μεγάλη η ανταπόκριση στην πρόσκληση του Νίκου ΝικολόπουλουA. Σαμαράς:
Keywords
Τυχαία Θέματα