Το σενάριο “πρώτης λύσης” του Σκοπιανού με υπογραφή διεθνούς συνθήκης

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων και πολλά θα κριθούν στην συνάντηση, αύριο Πέμπτη, ανάμεσα στον Ελληνα και τον Σκοπιανό πρωθυπουργό.

«Ελπίζουμε πως οι δύο ηγέτες θα μας ενημερώσουν για θετικές εξελίξεις. Προφανώς δεν αναμένουμε μια λύση στη Σόφια, αλλά εντός του Ιουνίου,

ο οποίος είναι κομβικός μήνας για τις όποιες αποφάσεις λάβει η Ε.Ε. ως προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ», ανέφερε ανώνυμη πηγή από τις Βρυξέλλες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι – όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – συμφωνία δεν αναμένουν οι Ευρωπαίοι στο προσεχές ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ, αλλά στο επόμενο.

Ως βασικό σενάριο εμφανίζεται η υπογραφή διεθνούς συνθήκης, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το ελληνικό και το σκοπιανό κοινοβούλιο και μάλιστα, στην Ελλάδα, από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, (Gorra Makedonija -Άνω Μακεδονία ) με την Αθήνα να έχει υποχωρήσει στο αίτημα για το αμετάφραστο της νέας ονομασίας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Μέγα ερώτημα στην περίπτωση της ψηφοφορίας στη Βουλή, το πως θα τοποθετηθούν τα κόμματα. Το μόνο βέβαιο είναι η αρνητική στάση της ΝΔ. Στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, “όλα παίζονται”, με αυξημένη όμως την πιθανότητα θετικής ψήφου. Η περίπτωση των ΑΝΕΛ, δεν επιδέχεται προβλέψεων…

Η λύση, σύμφωνα με τα σενάρια, θα δοθεί σε δύο διαφορετικές φάσεις:

● Η πρώτη αφορά τη διεθνή, σύνθετη ονομασία και την προενταξιακή διαδικασία για τα Σκόπια, όπου η γειτονική χώρα θέλει να πάρει το «πράσινο φως» για να ανοίξουν τα κεφάλαια για την ευρωπαϊκή ενταξιακή της πορεία (στη Σύνοδο Κορυφής 28-29 Ιουνίου).

● Η δεύτερη φάση αφορά την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ που όμως προϋποθέτει την κοινή χρήση για το όνομα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό (erga omnes) και την υλοποίηση των συνταγματικών αλλαγών από τη γειτονική χώρα.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας των Σκοπίων, δηλαδή η απάλειψη του όρου «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για χρήση στο εσωτερικό της, είναι «κόκκινη γραμμή» και αναγκαία συνθήκη για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Πάμε για λύση με τα Σκόπια; Καθόλου τυχαίες οι συναντήσεις Παπανδρέου με Τσίπρα – Κοτζιά…

Keywords
Τυχαία Θέματα