Το πραξικόπημα στον Νίγηρα
Η Γαλλία δεν θεωρεί «οριστική» την κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς μετά την «απόπειρα» πραξικοπήματος το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, δήλωσε σήμερα Παρασκευή η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Κατρίν Κολονά.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε επανειλημμένα με τον Μοαμέντ Μπαζούμ, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση στη Νιαμέ, και ο ομόλογός του τον διαβεβαίωσε πως είναι «καλά» στην υγεία του, είπε η υπουργός σε δημοσιογράφους στο περιθώριο επίσημης επίσκεψης του αρχηγού του γαλλικού κράτους στην Παπούα Νέα Γουινέα.
Ο αντίκτυπος στο ΜαλίΕν τω μεταξύ, το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα ενδέχεται να έχει «αρνητικό αντίκτυπο» στην αποχώρηση των δυνάμεων του ΟΗΕ που συμμετέχουν στην ειρηνευτική επιχείρηση στο γειτονικό Μαλί, εκτίμησε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ χθες Πέμπτη.
Τον περασμένο μήνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τερμάτισε την αποστολή, που διαρκούσε δεκαετίες, μετά την απροσδόκητη απαίτηση της χούντας των συνταγματαρχών η δύναμη των περίπου 13.000 μελών να αποχωρήσει.
Οι ΗΠΑ έκριναν πως την απόφαση του στρατιωτικού καθεστώτος στο Μαλί επηρέασε καθοριστικά η ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner.
Το Τσαντ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη συμβολή στη MINUSMA, περίπου 1.400 στρατιωτικούς, και το πραξικόπημα στον Νίγηρα δυσκολεύει την αποχώρησή τους.
Η απόφαση του ΣΑ προβλέπει ότι η ειρηνευτική δύναμη πρέπει να έχει ολοκληρώσει την αποχώρησή της περί τα τέλη της χρονιάς.
Αν το στρατιωτικό καθεστώς διαρκέσει «θα έχει αρνητικό αντίκτυπο» στο εγχείρημα «της απόσυρσής μας», είπε ο κ. Ντουζαρίκ ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη Νιαμέ.
Ο ηγέτης των μισθοφόρων της Βάγκνερ, συναντήθηκε με αφρικανό διπλωμάτηΟ ηγέτης των μισθοφόρων της ρωσικής εταιρείας Βάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, έκανε την εμφάνισή του στο περιθώριο της συνόδου Ρωσίας/Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη, έναν μήνα και κάτι αφού στασίασε εναντίον της στρατιωτικής ηγεσίας, κατά ρωσικές πηγές.
Ο γενικός διευθυντής ρωσικού πολιτιστικού κέντρου -του επονομαζόμενου Ρωσικού Οίκου- στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ο Ντμίτρι Σίτι, μεταφόρτωσε στο Facebook χθες Πέμπτη φωτογραφία που εικονίζει τον κ. Πριγκόζιν να συναντάται με τον πρεσβευτή του Μπανγκί στη Μόσχα.
Η Βάγκνερ είναι γνωστό πως δρα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπως και στο Μαλί, μεταξύ άλλων.
Ο κ. Πριγκόζιν επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, που είναι η Αγία Πετρούπολη, μερικές ημέρες μετά την ματαιωθείσα ανταρσία του ίδιου και μισθοφόρων του, παρά το ότι η συμφωνία με τη μεσολάβηση του Μινσκ η οποία έβαλε τέλος στην περίπου 24ωρη κρίση προέβλεπε πως θα μεταστάθμευε στη Λευκορωσία.
Ρωσικά μέσα ενημέρωσης φάνηκαν να εκπλήσσονται για το ότι ο κ. Πριγκόζιν, ο οποίος πρόσφατα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο μαζί με στελέχη της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας του, κατά τα φαινόμενα έχει αποκατασταθεί.
Ο επιχειρηματίας δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής.
Η συνάντηση έγινε σε ξενοδοχείο της Αγίας Πετρούπολης που πιστεύεται πως ανήκει στον κ. Πριγκόζιν, όχι στο Expoforum, όπου διεξάγεται η σύνοδος Ρωσίας/Αφρικής υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Εφορία: Τέλος χρόνου για ιδιοκτήτες ακινήτων και ρυθμίσεις οφειλών
- Νέα Αγχίαλος: Βόμβες διασποράς και βλήματα F-16 ήταν αποθηκευμένα στις εγκαταστάσεις της 111ης Πτέρυγας Μάχης
- ΕΚΑΒ: «Πέρασε» το ν/σ για τα μεικτά πληρώματα των ασθενοφόρων
- Ποιοι είναι οι… κύριοι που για χρέος 800 ευρώ πήγαν να κάνουν έξωση σε μητέρα με δύο παιδιά;
- Πυρκαγιά στην Ρόδο: Αιμορραγία στον τουρισμό – Ακυρώνονται κρατήσεις
- Ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus για τη φωτιά στη Μαγνησία
- Αναστολή λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων στις ΒΙΠΕ Βόλου και Ασπροπύργου την Παρασκευή
- Ζούμε στην εποχή των Αλλαγών
- Hellenic Responsible Business Awards 2023: Με αίσθημα ευθύνης και «πυξίδα» τη βιωσιμότητα
- Jumbo: Γιατί αγόρασε με 20 εκατ. € το εμπορικό κέντρο Liberty Center στο Βουκουρέστι - Τα σχέδια για υπερκατάστημα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Ποιοι είναι οι… κύριοι που για χρέος 800 ευρώ πήγαν να κάνουν έξωση σε μητέρα με δύο παιδιά;
- Αναστολή λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων στις ΒΙΠΕ Βόλου και Ασπροπύργου την Παρασκευή
- «Έφυγε» από τη ζωή ο σπουδαίος αθλητής του ύψους Δημήτρης Πατρώνης
- Βλάβη στο “Blue Galaxy”, επιστροφή στον Πειραιά, ταλαιπωρία επιβατών
- Βόλος: Αναστέλλονται οι πληρωμές των κατοίκων προς τον δήμο
- ΓΕΑ: Ασφαλής η αεροπορική βάση της 111ΠΜ – Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς
- Οι εφημερίδες της Παρασκευής 28 Ιουλίου 2023
- Wall Street: Πήραν κέρδη οι μέτοχοι και στέρησαν από τον DJ ένα ρεκόρ του 1897!
- Όλγα Κεφαλογιάννη: Η Ρόδος πληροί τις προϋποθέσεις ενός ασφαλούς προορισμού
- Στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου 2.500 κάτοικοι της Ν. Αγχιάλου
- Τελευταία Νέα BankWars
- Το πραξικόπημα στον Νίγηρα
- Φωτιά στη Νέα Αγχίαλο: Κρίσιμα ερωτήματα για την καταστροφή στη βάση των F-16
- Οι εφημερίδες της Παρασκευής 28 Ιουλίου 2023
- ΓΕΑ: Ασφαλής η αεροπορική βάση της 111ΠΜ – Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς
- Όλγα Κεφαλογιάννη: Η Ρόδος πληροί τις προϋποθέσεις ενός ασφαλούς προορισμού
- «Έφυγε» από τη ζωή ο σπουδαίος αθλητής του ύψους Δημήτρης Πατρώνης
- Αναστολή λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων στις ΒΙΠΕ Βόλου και Ασπροπύργου την Παρασκευή
- Wall Street: Πήραν κέρδη οι μέτοχοι και στέρησαν από τον DJ ένα ρεκόρ του 1897!
- HELLENiQ ΕNERGY: Στρατηγική συμφωνία ύψους 766 εκατ. ευρώ με ΕΤΕ και Eurobank για επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ
- Πετρέλαιο: Άνοδος την Πέμπτη, στα 84,35 δολ. το brent
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Νέα Αγχίαλος: Κρίσιμα ερωτήματα για την καταστροφή στη βάση των F-16
- Το κορίτσι του ασανσέρ: Η 20χρονη που ξεγέλασε τον θάνατο δύο φορές σε μία ημέρα
- Πυρκαγιές: Καλύτερη η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο στον Πειραιά – Ταλαιπωρία για 673 επιβάτες
- Τράπεζες: Σήμερα τα stress test της ΕΚΤ, τι προβλέπει το «κακό» σενάριο
- Εφορία: Τέλος χρόνου για ιδιοκτήτες ακινήτων και ρυθμίσεις οφειλών
- Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Θετικό πρόσημο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
- Ασφαλής η αεροπορική βάση της 111ΠΜ - Τι αναφέρει το ΓΕΑ
- Γ. Στουρνάρας στο Capital.gr: "Χρειαζόμαστε μαξιλάρια ασφαλείας έναντι μελλοντικών οικονομικών κινδύνων"
- Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι 3 Περιφέρειες που προβληματίζουν την ΝΔ και ο εμφύλιος της Αθήνας στον ΣΥΡΙΖΑ