Το πετρέλαιο με -25% “έκαψε” Wall Street (-7,5%), Ευρωπαικά χρηματιστήρια (έως -9%), Αθήνα (-13,39%) – Χάος από τον κορονοιό

23:22 9/3/2020 - Πηγή: BankWars

Χωρίς έλεος για τους επενδυτές και σήμερα η Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 2.000 μονάδες μετά τον παγκόσμιο πανικό για την επέκταση του κοροναϊού και την απρόσμενη βύθιση των τιμών στο πετρέλαιο, “δια χειρός” Σαουδικής Αραβίας.

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ιταλία μετά τη ραγδαία αύξηση των θανάτων από τον κορωνοϊό.  Σε μια μόλις ημέρα αυξήθηκαν κατά 97 «σκαρφαλώνοντας» από τους 366 στους 463.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Το αμερικάνικο αργό  «βούλιαξε» 24,6% στα 31,13 δολάρια ανά βαρέλι και

το Brent κινήθηκε χαμηλότερα ανά βαρέλι. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου, τον Ιανουάριο του 1991.

WALL STREET

Ο Dow Jones έχασε 2.013,76 μονάδες – 7,79% και έκλεισε στις 23.851,02 μονάδες. Και οι 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος

Ο S&P 500 έχασε 225,81 μονάδες – 7,60% στις 2.746,56 μονάδες. Ενεργειακοί κολοσσοί του S&P 500, όπως οι Exxon Mobil, Hess και Marathon Oil, μεταξύ άλλων, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες άνω του 20%. Μεγάλες απώλειες γνώρισαν και οι τράπεζες υπό την πίεση των μειούμενων επιτοκίων και των ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομίας: οι JPMorgan, Citigroup και Bank of America έχασαν πάνω από 13%.

Ο Nasdaq έχασε 624,94 μονάδες – 7,29% και έκλεισε στις 7.950,68 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι μαζικές ρευστοποιήσεις στην έναρξη της συνεδρίασης προκάλεσαν την αυτόματη παύση συναλλαγών για 15 λεπτά μετά την υπέρβαση του ορίου του -7% για τον S&P.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ (T-Bond) υποχώρησε σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό, κάτω του 0,5%, ενώ εκείνη του 30ετούς έπεσε κάτω από το 1%.

Η ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ

Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε το Σάββατο να μειώσει σημαντικά τις επίσημες τιμές πώλησης του αργού για τον Απρίλιο, απαντώντας έτσι στη Ρωσία που είχε αρνηθεί να συμπλεύσει με τον ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές, μετά τη μειωμένη ζήτηση εξ αιτίας των φόβων για την παγκόσμια ανάπτυξη λόγω του κορονοιού. Η απόφαση, δεδομένου ότι πλήττει και τις ΗΠΑ, θεωρείται από τους αναλυτές των αγορών  τουλάχιστον “απρόσμενη”.

Η ΡΩΣΙΑ

Ρωσία για πετρέλαιο: Έχουμε λεφτά για 6-10 χρόνια αν η τιμή πέσει στα 25-30 δολάρια

Αναλυτές εκτιμούν ότι το πετρέλαιο θα κατρακυλήσει κάτω και από τα 20 δολάρια το βαρέλι εντός του έτους.

ΔΕΝ ΕΠΩΦΕΛΗΘΗΚΕ Ο ΧΡΥΣΟΣ

Από την πτώση μετοχών και πετρελαίου, ο χρυσός δεν επωφελήθηκε ιδιαίτερα. Το συμβόλαιο Απριλίου  ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Δευτέρας  με κέρδη μόλις 0,2%, στα 1.675,70 δολάρια η ουγγιά. Πάντως, ενδοσυνεδριακά η τιμή του χρυσού ξεπέρασε το φράγμα των 1.700 δολαρίων, φτάνοντας έως τα 1.704,30 δολάρια.

H Federal Reserve της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυξήσει το ποσό των χρημάτων που προσφέρει στις τράπεζες για τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές τους ανάγκες.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενων προσπαθειών της να διασφαλίσει ότι οι αγορές χρηματοδότησης -ή repo- λειτουργούν σωστά, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το ποσοστό που προσφέρει σε πράξεις ημερήσιας διάρκειας από τα 100 δισ. δολάρια στα 150 δισ. δολάρια έως την Πέμπτη.

Επιπρόσθετα, θα αυξήσει την προσφορά χρήματος μέσω repos δύο εβδομάδων από τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια σε τουλάχιστον 45 δισ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ είχε περικόψει κατά 50 μονάδες βάσεις το βασικό της επιτόκιο την προηγούμενη εβδομάδα – και μάλιστα εκτάκτως και όχι σε προγραμματισμένη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της, ικανοποιώντας εν μέρει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που επιμένει εδώ και καιρό για την ανάγκη μειώσεων στα επιτόκια.

“‘Μαύρη Δευτέρα” με μεγάλη πτώση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Το Χρηματιστήριο σε κραχ – Bιβλική καταστροφή – ΓΔ -13,39% στις 593 μονάδες – Αρμαγεδδών στις τράπεζες – 16,95%

Keywords
Τυχαία Θέματα