Αποτέλεσμα …μηδέν στις τηλεδιασκέψεις για τη δόση – Με Γιουνκέρ, Μέρκελ και Ολάντ μίλησε ο Τσίπρας

[UPD] Άκαρπο ολοκληρώθηκε, το βράδυ της Κυριακής, η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, στην οποία μετείχε, από την Αθήνα, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Έτσι, η εκταμίευση της υποδόσης των δύο δισ. ευρώ παραμένει «στον αέρα».

Η ομάδα προετοιμασίας του Eurogroup προέτρεψε να υπάρχει συμφωνία μέχρι την Τετάρτη για το πρώτο «πακέτο» με προαπαιτούμενα, ώστε να γίνει άλλο ένα EuroWorking Group

μέχρι την Παρασκευή -ενδεχόμενως και με φυσική παρουσία.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε ξεκάθαρο στην ελληνική πλευρά ότι έχει καθυστερήσει πολύ. Το σημαντικότερο θέματα από αυτά τα οποία παραμένουν ανοιχτά είναι αυτό των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup, τα άλλα τρία ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα είναι οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι κατώτατες τιμές των γενοσήμων φαρμάκων και η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Νωρίτερα την Κυριακή, το οικονομικό επιτελείο πραγματοποίησε μαραθώνια (από τις 3 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα) τηλεδιάσκεψη με τους τεχνοκράτες των Θεσμών, η οποία επίσης δεν γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ Αθήνας και Θεσμών.

Μίλησε με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ ο Τσίπρας

Οπρωθυπουργός ξεκίνησε γύρο τηλεφωνικών επαφών με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Παράλληλα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος της Γαλλίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα υποστηρικτικός απέναντι στα ελληνικά αιτήματα, ενώ η κυρία Μέρκελ υπήρξε θετική στην πρόταση της κυβέρνησης για τα «κόκκινα δάνεια» και είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τον υπουργό Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που θα μετάσχει στο αυριανό Eurogroup.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της Κομισιόν την επίσπευση της χρηματοδότησης που έχει συμφωνηθεί σχετικά με το προσφυγικό, καθώς επίσης και την εντατικοποίηση των συζητήσεων με την Τουρκία.

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας ζήτησε πολιτική στήριξη από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Το κουαρτέτο κάνει δύσκολη τη ζωή της κυβέρνησης – Τηλεδιασκέψεις για τη δόση

Όλα και πάλι στο αέρα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το κουαρτέτο που επιμένει στα θέματα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας καθώς και στο “κούρεμα” της ρύθμισης των 100 δόσεων. Στο μεταξύ, δεν έχει “κλειδώσει” η λύση “ΟΠΑΠ” για την μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ενώ το θέμα των γενόσημων φαρμάκων που δεν τυγχάνει ευρείας δημοσιότητας λόγω συμφερόντων, πολύ δύσκολα θα επιλυθεί χωρίς να πλήξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Σήμερα Κυριακή συνεχίζεται μέσω τηλεδιάσκεψης η προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία πριν το Eurogroup της Δευτέρας, ώστε να τελειώσει και το…μαρτύριο της καταβολής της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι όπως σαφώς έχουν προειδοποιήσει οι…θεσμοί, ούτε τα 10 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα δοθούν, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία…

Από ελληνικής πλευράς στις τηλεδιασκέψεις συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Από την πλευρά των δανειστών, οι επικεφαλής του «κουαρτέτου», δηλαδή ο Ντέκλαν Κοστέλο, η Ντέλια Βελκουλέσκου, ο Ράσμους Ρέφερ και ο Νικολά Τζιαμαρόλι.

Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν πως εφόσον η τηλεδιάσκεψη της Κυριακής προχωρήσει θετικά και αμβλυνθούν οι διαφορές, τότε δεν αποκλείεται ακόμα και μέσα στην ημέρα να οριστεί τελικά το Euroworking Group που θα προετοιμάσει το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της Δευτέρας.

Α.Τσίπρας: Θα προστατέψουμε την πρώτη κατοικία των αδυνάτων

Χθες ο Πρωθυπουργός, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την δέσμευση του για προστασία της πρώτης κατοικίας “των αδυνάτων”, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της και τηρώντας τις υποσχέσεις της όπως για παράδειγμα με τη Δραπετσώνα και το νομοσχέδιο για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Αναλυτικά ο κ. Τσίπρας σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δήλωσε τα εξής:

“Η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους εταίρους όσο όμως και απέναντι στον ελληνικό λαό, καθότι η βασική δέσμευση βάσει της οποίας λάβαμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή ήταν η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

‘Όπως τηρήσαμε την υπόσχεσή μας για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων”

Keywords
Τυχαία Θέματα