Το καλό σενάριο: Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι – Πάσχα σπίτι – Συμβιβασμός στην ΕΕ – Ιούνιος επανεκκίνηση – Ύφεση 5%

“Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι”. Πάει γάντι η λαική παροιμία στην περίπτωση των εκατομμυρίων “εγκλωβισμένων” στα σπίτια τους για τον φόβο της πανδημίας που έχει σκεπάσει τον πλανήτη. Πάσχα, Πρωτομαγιά στο σπίτι! Και στο καλό σενάριο, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πράσινο “φως” εξόδου από το τούνελ του κορονοιού θα υπάρξει …του Αγίου Πνεύματος (εορτή στις 8 Ιουνίου).

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κ’ ΔΙΑΡΡΟΕΣ

Ο  υπουργός Υγείας. Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι στις 15 Απριλίου θα γίνει ο πρώτος απολογισμός για το πως έχει εξελιχθεί η πανδημία, θα δούμε αν τα μέτρα έχουν αποδώσει και μετά θα δούμε τι θα ακολουθήσει».

Δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» αναφέρει  ότι ορόσημο για τα μέτρα είναι η 10η Μαΐου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, εάν οι εξελίξεις είναι θετικές, η άρση των μέτρων θα υλοποιηθεί σταδιακά, όπως σταδιακά έγινε και η επιβολή τους. Θα ακολουθηθεί δηλαδή μοντέλο capital controls, καθώς η πλήρης και ταυτόχρονη κατάργησή τους μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση του προβλήματος.

Σε πρώτη φάση θα επιτραπεί εκ νέου η κυκλοφορία, στη συνέχεια θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, τα καταστήματα και τα εστιατόρια και τέλος θα ξεκινήσουν ξανά οι αεροπορικές πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ!

Στο καλό σενάριο, από τις αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσει σταδιακά η επανεκκίνηση της αγοράς, θα μπορέσουν ίσως να επανέλθουν τα σχολεία με τις Πανελλαδικές, ενώ και η οικονομία θα πάρει μία ανάσα, με προοπτική τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες να «διασωθεί» μέρος, έστω, των τουριστικών εσόδων.

Από τα 30 δισ που φέρνει ο κλάδος του τουρισμού στο ΑΕΠ, θα είναι ευχής έργο να υπάρξουν 7-8 δισ…

Η οικονομική ανάσα θα υπάρξει σε αυτό το σενάριο σαν προοπτική, αν λάβουμε υπόψη ότι κάθε μήνα η “νεκρή” οικονομία προσθέτει περί το 2% του ΑΕΠ στην ύφεση. Αντικειμενικοί αναλυτές θεωρούν ότι η ύφεση στο 2020 θα ξεπεράσει στην Ελλάδα το 5%.

Αξίζει να τονιστεί ότι για την Ευρώπη, η J.P.Morgan προβλέπει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019 θα παρουσιάσει πτώση κατά 15%. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί το δεύτερο όπου η πτώση θα φτάσει το 22%, για να ανατραπεί θεαματικά στο τρίτο τρίμηνο με άνοδο 45% και να ισορροπήσει στο τέταρτο με άνοδο 3,5%. Όλα αυτά θα οδηγήσουν το 2020 την Ευρώπη σε ύφεση κατά 4,4%.

Μέγα ερώτημα που δεν αφορά μόνο στη Ελλάδα είναι το τι τελικά θα αποφασίσει η ΕΕ για την κρίση, με το μέχρις στιγμής δεδομένο ότι η Γερμανία και ο “Βορράς” απορρίπτουν σθεναρά την έκδοση ευρωομολόγου 200-300 δισ που θα επέτρεπε σε ΟΛΕΣ τις χώρες της ΕΕ να δανειστούν με το ίδιο επιτόκιο, ανεξάρτητα από την “ισχύ” της οικονομίας κάθε χώρας. (Αν εκδίδετο ευρωομόλογο, στην Ελλάδα θα αντιστοιχούσε ποσόν περί τα 9 δισ. ευρώ).

Οι αντιδράσεις στην άρνηση της Γερμανίας και του “Βορρά” κυρίως από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία (που άλλωστε μετρούν χιλιάδες νεκρούς) είναι έντονες, η εικόνα της ενωμένης Ευρώπης έχει γίνει …θρύψαλα στις κοινωνίες  των χωρών -μελών και η Γερμανία, όσο και αν κάνει τη…δύσκολη, κάποια στιγμή θα σκεφθεί το μέλλον των εξαγωγών της και της δικής της οικονομίας που είτε της αρέσει είτε όχι, είναι συνυφασμένο με την επιβίωση των τριών (μετά από αυτήν) μεγάλων οικονομιών της ΕΕ: Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας.

Με αυτό το δεδομένο, κρίνεται σοβαρή η εκτίμηση, ότι και αν δεν υπάρξει ευρωομόλογο, ένας συμβιβασμός είναι προ των πυλών στο επόμενο δεκαπενθήμερο σε επίπεδο Κορυφής. 

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα