Το ΕΣΠΑ χάθηκε, δηλώνει ο βουλευτής Κ.Σκρέκας

Την απώλεια των κοινοτικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007 – 2013 καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας.

Με αφορμή την απόρριψη του ελληνικού αιτήματος για παράταση του ΕΣΠΑ, ο κ. Σκρέκας υποστήριξε ότι οι επτά μήνες απραξίας της Κυβέρνησης επισφραγίζονται και με την απώλεια κοινοτικών πόρων».

«Τον Ιούνιο του 2012 η Νέα Δημοκρατίας παρέλαβε ένα ΕΣΠΑ κολλημένο στο 37% και το παραδώσαμε στο τέλος του 2014 με απορρόφηση

στο 85%. Οι επιδόσεις της Κυβέρνησης όμως υπήρξαν απογοητευτικές. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρέλαβε έργα σε πλήρη εξέλιξη και τα ανέκοψε» συμπλήρωσε ο βουλευτής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Οικονομίας παραδέχεται πλέον τον κίνδυνο να χαθούν πόροι και σχεδιάζει την απένταξη έργων 1,4 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και την προώθηση τους στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο ως έργα γέφυρες, τορπιλίζοντας έτσι τις χρηματοδοτικές δυνατότητες για την επταετία 2014-2020.

«Επισημάναμε πολλές φορές τον κίνδυνο απώλειας πόρων και την τραγική αδράνεια στην εκκίνηση των προγραμμάτων της επόμενης περιόδου. Η κρίση ρευστότητας γιγαντώθηκε από ανεπάρκειες και ατυχείς χειρισμούς της Κυβέρνησης, που κόστισαν και κοστίζουν δεκάδες δις εκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό» κατέληξε ο βουλευτής.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

Απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας για παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και είναι πλέον πολύ πιθανό να χαθούν πόροι από το πρόγραμμα. Κι αυτό ενώ έργα ύψους 1,4 δισ. ευρώ απεντάσσονται από το παλιό και ίσως ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ και προτείνεται δεκάδες έργα να περάσουν ως «γέφυρες» στο νέο πρόγραμμα.
Ειδικότερα, σε έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου, σημειώνεται ότι «η δημοσιονομική στενότητα και η έλλειψη ρευστότητας έχουν επηρεάσει αρνητικά την υλοποίηση των έργων που είναι ενταγμένα στα επιχειρησιακά προγράμματα της περιόδου 2007-2013, η οποία λήγει επισήμως στις 31 Δεκεμβρίου 2015».

Keywords
Τυχαία Θέματα