«Το εμβόλιο του φτωχού» – Τι δείχνει τελευταία έρευνα;

11:34 7/8/2020 - Πηγή: BankWars

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Με ενοχλεί να βλέπω την ενεργή θέση κατά των μασκών. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι αντιστέκονται στις μάσκες εν μέσω μιας πανδημίας, ελπίζουμε όμως να είναι η τελευταία που μια τέτοια αντίδραση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να πεθάνουν εκατομύρια άνθρωποι. 100 χρόνια πριν, χωρίς την ενημέρωση που υπάρχει σήμερα χωρίς ηλεκτρονικά μικροσκόπια και εμβόλια το μόνο όπλο που υπήρχε ηταν οι μάσκες και όμως θεωρήθηκε ότι στερούσε την ελευθερία και 100.000.000 άνθρωποι πέθαναν.

Τελευταία

έρευνα δείχνει ότι οι μάσκες λειτουργούν εξαιρετικά και είναι πολύ αποτελεσματικές στη μείωση της εξάπλωσης του COVID-19. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Φρανσίσκο εξέτασαν ιολογικά, οικολογικά και επιδημιολογικά στοιχεία και διαπίστωσαν ότι η χρήση μάσκας μειώνει αυτό που ονομάζεται «ιικό φορτίο», που είναι η ποσότητα του ιού που μπορεί κανείς να εισπνεύσει από το αναπνευστικό του σύστημα.

Όσο υψηλότερο είναι το ιικό φορτίο, τόσο πιθανότερο είναι να μολυνθεί κάποιος και να νοσήσει σοβαρά. Όσο χαμηλότερο το φορτίο, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να νοσήσει, επειδή υπάρχουν λιγότεροι ιοί σε αυτό το φορτίο. Παρότι οι μάσκες μειώνουν τα σταγονίδια και τα σωματίδια που εισέρχονται στο στόμα και τη μύτη σας, δεν είναι 100% ασφαλείς.

Η χειρουργική μάσκα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, σας καλύπτει το λιγότερο 85% (περισσότερο άν τηρούμε και την απόσταση). Έτσι, ακόμη και αν κάποιος μολυνθεί με χαμηλό ιικό φορτίο, φορώντας μάσκα, είναι πολύ πιο πιθανό να είναι πολύ ήπια ή εντελώς ασυμπτωματική η λοίμωξη.

Και εκτός αν υπάρχει ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, το σώμα θα δημιουργήσει μια ανοσοαπόκριση στον ιό προσδίνοντας κάποιο είδος ανοσίας. Μπορεί να μην είναι μακράς διαρκείας, όπως έδειξε τελευταία έρευνα, αλλά υπάρχει μια δευτερογενής ανοσοαπόκριση που πιστεύουμε ότι αυτή η απάντηση θα είναι άθικτη και θα βοηθήσει στην προστασία του ατόμου από μία εκ νέου έκθεση.

Και έτσι, στην ουσία, οι μάσκες μπορούν να λειτουργήσουν σαν «εμβόλιο του φτωχού», όπως το ονόμασαν οι ερευνητές, ενώ εν τω μεταξει περιμένουμε να αναπτυχθεί ένα πραγματικό εμβόλιο που θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Ας δούμε πώς λειτουργεί αυτό;

Λοιπόν, ένα εμβόλιο είναι μια ένεση είτε ενός εξασθενημένου είτε νεκρού παθογόνου ή μιας κρίσιμης πρωτεΐνης του παθογόνου. Αυτή η ένεση διεγείρει μια ανοσοαπόκριση στο παθογόνο, με την ελπίδα να είναι μακροχρόνια. Είναι ένας τρόπος να αποκτήσετε ανοσία χωρίς να χρειάζεται να υποφέρετε τις καταστροφικές συνέπειες της ίδιας της ασθένειας.

Στην περίπτωση των μασκών, εάν πάρετε ένα πολύ μικρό ιικό φορτίο SARS-CoV-2 που προκαλεί ασυμπτωματική λοίμωξη, το σώμα σας δημιουργεί μια ανοσοαπόκριση χωρίς να υποφέρει τα καταστροφικά αποτελέσματα του πλήρους εμφυσήματος COVID-19, με άλλα λόγια, παρόμοια με αυτά ενός εμβολίου. Αυτή είναι η ισχυρότερη απόδειξη ότι οι μάσκες είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της εξάπλωσης του COVID-19.

Γνωρίζουμε καλύτερα τώρα. Τα δεδομένα είναι πολύ σαφή: η χρήση μάσκας είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να επιβραδύνετε την εξάπλωση του COVID-19. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, και αφορά τον σεβασμό και ναι … την ελευθερία.

Διαβάστε το και εξηγείστε υπομονετικά στους μασκομάχους…γιατί όλοι πρέπει να φοράμε μάσκα μέχρι να έρθει το εμβόλιο,  και γιατί δεν πρέπει να υπάρχει κανένας που να χλευάζει ή να παρενοχλεί κάποιον που φορά μάσκα. Ευχαριστώ. Μάσκα, μάσκα, μάσκα!

Πηγη: healthyvoice.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα