ΤΟ ΔΝΤ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗ ΘΗΛΙΑ ΚΑΙ ΠΙΕΖΕΙ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΕ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Απίστευτες πιέσεις στην Ελλάδα και με νέο τελεσίγραφο του ΔΝΤ περί χρεοκοπίας της χώρας, που …διέρρευσε στο Channel 4 και σον δημοσιογράφο Paul Mason

«Δεν υπάρχει πιθανότητα οι ελληνικές αρχές να μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές», αναφέρει το έγγραφο του ΔΝΤ

με ημερομηνία 14 Μαϊου.

Με δεδομένο το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις ΔΝΤ και Ευρωπαϊων, ο δημοσιογράφος διαπιστώνει ότι η Σύνοδος Κορυφής στη Ρήγα την επόμενη εβδομάδα δείχνει να είναι η τελευταία ευκαιρία για να κλείσει συμφωνία πριν η χώρα τεχνικά πτωχεύσει έναντι των πιστωτών της στις αρχές Ιουνίου.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει το 1,5 δισ. ευρώ στις 5 Ιουνίου ενώ, ως τον Αύγουστο οι υποχρεώσεις προς ΔΝΤ και ΕΚΤ φτάνουν τα 11 δισ. ευρώ.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι κάποιοι από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δέχονται μερική συμφωνία- με μέρος των δόσεων, αλλά δεν υπάρχει ακόμη σύγκλιση επί αυτού, ενώ το ΔΝΤ δεν θα πληρώσει αν δεν υπάρξει πλήρης αξιολόγηση. Λέει όχι «σε βρώμικη και γρήγορη αξιολόγηση».

Κάνει επίσης σαφές ότι δεν πιέζει την Ευρώπη για ελάφρυνση χρέους, απευθύνει σήμα κινδύνου για τις τράπεζες και για την εκροή καταθέσεων αλλά και καταγράφει ως μεγαλύτερο «αγκάθι» το δημοσιονομικό κενό.

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά στην μερική πρόοδο που υπήρξε σε συγκεκριμένους τομείς: μεταρρυθμίσεις σε ΦΠΑ, είσπραξη φόρων και «κόκκινα δάνεια».

Αναφέρονται τα ανοικτά θέματα που δεν επιτρέπουν τη συμφωνία: μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, απορρύθμιση στην αγορά εργασίας και η επαναπρόσληψη 4000 πρώην εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα. Σε αυτό αναγνωρίζεται πρόοδος στο κομμάτι των εργασιακών, δείχνοντας ότι η επαναπροσλήψεις και το ασφαλιστικό είναι τα μεγάλα μέτωπα για να γίνει συμφωνία εντός της εβδομάδας.

Το χρέος

Οι ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει να μειώσουν τις απαιτήσεις τους για το πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ τα επόμενα δυο χρόνια. ΤΟ ΔΝΤ από την πλευρά του τονίζει ότι «ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα γίνει εκταμίευση αν δεν υπάρξει πλήρη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο η οποία θα προκύψει μετά από ολοκληρωμένο review». Το Ταμείο πρέπει να παίξει με τους κανόνες του και δεν θα τους υπερβεί, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να εξεταστεί και η βιωσιμότητα του χρέους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα στελέχη του ΔΝΤ έχουν δηλώσει ότι δεν θα φέρουν καμία αξιολόγηση στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αν δεν έχει συζητηθεί απευθείας με τους Ελληνες υπουργούς.

Όπως επισημαίνεται, το ΔΝΤ δεν πιέζει τους ευρωπαϊους για ελάφρυνση χρέους αλλά τονίζει ότι τα μεγέθη πρέπει να βγαίνουν. Υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ μεταρρυθμίσεων και βιωσιμότητας. Ελληνικές πηγές που επικαλείται το ρεπορτάζ επισημαίνουν ότι το Ταμείο μπορεί να επιδιώξει να μεταβιβάσει τα δάνεια που χορήγησε στον ESM αν με βάση τους κανόνες του δεν μπορεί να υπογράψει τη συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα