Το Eurogroup καλεί την Ιταλία να προσαρμόσει τον προϋπολογισμό στις δεσμεύσεις της

Οι ανησυχίες γύρω από τον προϋπολογισμό της Ιταλίας το 2019 πρέπει να αντιμετωπιστούν σύντομα, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Νωρίτερα, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, προσερχόμενος στη σύνοδο, συνέστησε στους ομολόγους του ψυχραιμία .

Ο Σεντένο υπογράμμισε πως είναι ευθύνη της Ιταλίας να δείξει ότι έχει ένα βιώσιμο και αξιόπιστο σχέδιο προϋπολογισμού.

«Οι πρόσφατες ανακοινώσεις που έγιναν από την ιταλική κυβέρνηση

έχουν δημιουργήσει ανησυχίες όσον αφορά τη δημοσιονομική της πορεία, ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν σύντομα» σημείωσε σύμφωνα με το Reuters.

Τα νούμερα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα δημιούργησαν ερωτήματα και ανησυχίες και το Eurogroup εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, πρόσθεσε.

Ο κ. Σεντένο ανέφερε ακόμα πως η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο δημοσιονομικό σχέδιο για την επόμενη χρονιά, προσθέτοντας ότι μόνο τότε θα είναι σε θέση το Eurogroup να έχει εμπεριστατωμένη άποψη.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί υποστήριξε από την πλευρά του ότι η Κομισιόν θα προσπαθήσει να πείσει την Ιταλία να αλλάξει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ “ΙΤΑΛΙΑ”

Η ανακοίνωση του σχεδίου της ιταλικής κυβέρνησης που περιλαμβάνει μεγάλες αυξήσεις στις δημόσιες δαπάνες, οι οποίες αναμένεται να ωθήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, έναντι δέσμευσης για 1,6% απ’ την προηγούμενη κυβέρνηση, όχι μόνο έχει προκαλέσει ανησυχία και αντιδράσεις στους κόλπους της Ευρωζώνης αλλά και αναταράξεις στις αγορές.

Την Παρασκευή το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με σημαντικές απώλειες, συμπαρασύροντας και τα ελληνικά ομόλογα. Ειδικότερα, το δεκαετές ελληνικό ομόλογο από 4,95 την Πέμπτη ανέβηκε στο 4,15 την Παρασκευή και στα ίδια επίπεδα κινείτο κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup. Όσο για το ιταλικό ομόλογο σήμερα, Δευτέρα, ανέβαινε κατά 15 μονάδες βάσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα