Το Barbaros σε νέες προκλήσεις – Η αντίδραση ΥΠΕΞ και ΝΔ

Για νέα τουρκική πρόκληση έκανε λόγο το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη νέα τουρκική NAVTEX σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Η νέα πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι

την Τρίτη, το τουρκικό ναυτικό ανήγγειλε ότι το πλοίο «Barbaros” πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το ελληνικό υπουργείο, απευθυνόμενο προς την Άγκυρα, υπενθύμισε ότι η διενέργεια ανάλογων ερευνών προϋποθέτει άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

«Δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα που γίνεται κατά πάγια πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών»

ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος θεωρεί «αδιανόητο η κυβέρνηση να παραμένει άφωνη στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας με την έκδοση παράνομων navtex και την αποστολή του “Μπαρπαρός” στην περιοχή που τέμνονται οι θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου».

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, «η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας απαιτεί άμεση και αποφασιστική αντίδραση.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Αλέξης Τσίπρας, οφείλει να θέσει το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα τόσο στη Σύνοδο Κορυφής στην Ε.Ε. όπου βρίσκεται, όσο και στο ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη»

Keywords
Τυχαία Θέματα