Την εξαγορά της φαρμακευτικής ΦΑΡΜΑΝΕΛ ανακοίνωσε η Βιανέξ

14:23 2/7/2019 - Πηγή: BankWars

H ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, η κορυφαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία, προχώρησε σε εξαγορά της εταιρίας ΦΑΡΜΑΝΕΛ Α.Ε, που ιδρύθηκε το 1991 και απασχολεί σήμερα 48 εργαζομένους.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εξαγορά αυτή σκοπό έχει την περαιτέρω ενδυνάμωση της ΒΙΑΝΕΞ στην αγορά των γενοσήμων προϊόντων, αφού η ΦΑΡΜΑΝΕΛ κατέχει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο και εξειδίκευση στο χώρο αυτό.

Η επενδυτική κίνηση αυτή επιβεβαιώνει

τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία της ΒΙΑΝΕΞ για συνεχή διεύρυνση και αναβάθμιση των υπηρεσιών της, με επίκεντρο πάντα το δόγμα «Ποιότητα στην Παραγωγή – Φροντίδα για τον Άνθρωπο» του ιδρυτή της Παύλου Γιαννακόπουλου.

Πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος δήλωσε: «Η ΒΙΑΝΕΞ έμπρακτα συνεχίζει να επενδύει στο χώρο του φαρμάκου, παρά τις αντιξοότητες της αγοράς και του αρνητικού πλαισίου που εσφαλμένα έχουν δημιουργήσει οι διάφορες κυβερνήσεις. Με την εξαγορά αυτή επιβεβαιώνουμε ότι στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε περαιτέρω το ελληνικό φάρμακο εφαρμόζοντας ένα σύγχρονο και δυναμικό επιχειρηματικό μοντέλο, πάντα με επίκεντρο την ποιότητα και την αξιοπιστία.»

Από την πλευρά της ΦΑΡΜΑΝΕΛ η απερχόμενη Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος κ. Βιολέττα Μαυρομμάτη σημείωσε: « Η κίνηση αυτή εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της εταιρείας, τις θέσεις εργασίας και σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας αναπτυξιακής πορείας.»

Η «ταυτότητα» της ΦΑΡΜΑΝΕΛ

H ΦΑΡΜΑΝΕΛ είναι μία εταιρεία που παράγει, αντιπροσωπεύει, προωθεί και διανέμει φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα φαρμακευτικών κατηγοριών.

Ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1991 από τη Νέλλη Κάτσου (εξ ου και το ΦΑΡΜΑ-ΝΕΛ), μια κίνηση που αποτέλεσε και το «εφαλτήριο» της καριέρας της στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας.

Με συνιδιοκτήτη το φαρμακοποιό, Δημήτρη Μαυρομάτη, η ΦΑΡΜΑΝΕΛ, παρουσίασε τα επόμενα χρόνια συνεχή σταθερή ανάπτυξη στα οικονομικά της μεγέθη και σύντομα έφτασε στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών.

Η Νέλλη Κάτσου παρέμεινε συνιδιοκτήτρια, εκτελώντας χρέη διευθύνουσας συμβούλου έως το 2003, οπότε και αποφάσισε να αποχωρήσει από την εταιρεία και να αφοσιωθεί στην οικογενειακή τότε επιχείρηση και πολυεθνική σήμερα PHARMATHEN.

Παρά τις ευοίωνες αρχικά προβλέψεις, τα τελευταία χρόνια, με επικεφαλής την κόρη του Δημήτρη Μαυρομάτη, Βιολέττα – Αμβροσία και την οικονομική κρίση να μαστίζει τη χώρα, η ΦΑΡΜΑΝΕΛ αντιμετώπιζε δυσκολίες, εμφανίζοντας ζημιές και προβλήματα ρευστότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την χρήση του έτους 2017, η εταιρεία παρουσίασε μείωση του τζίρου κατά 27,4% και της μικτής κερδοφορίας κατά 29,8%, με τα αποτελέσματα της περιόδου μετά από φόρους να διαμορφώνονται σε ζημίες ύψους 1.775.044,07 ευρώ, έναντι ζημιών 1.647.327,90 το 2016.

Σύμφωνα με την προηγούμενη διοίκηση, η δυσμενής κατάσταση της εταιρείας αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, που επέφεραν μείωση στις πωλήσεις εσωτερικού καθώς και στους θεσμούς του rebate και του clawback, που αποτελούν την τελευταία 6ετία το μεγαλύτερο «αγκάθι» στο φαρμακευτικό κλάδο.

« Η κίνηση αυτή εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της εταιρείας, τις θέσεις εργασίας και σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας αναπτυξιακής πορείας», σημείωσε απ’ την πλευρά της ΦΑΡΜΑΝΕΛ η απερχόμενη Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος,  Βιολέττα Μαυρομμάτη.

Με την εξαγορά, η BIANEΞ στοχεύει στην ενδυνάμωση της ΦΑΡΜΑΝΕΛ και την επανατοποθέτησή της στην αγορά ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, πιστός στο όραμά του για περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μεγάλη εξαγορά στο χώρο του φαρμάκου μέσα στο επόμενο διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα