Τιμές… “φαρμάκι” με τροπολογία της κυβέρνησης σε χιλιάδες φάρμακα

17:47 6/3/2019 - Πηγή: BankWars

Αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων, που θα οδηγήσει σε ανατίμηση χιλιάδων σκευασμάτων, προωθεί η κυβέρνηση.

Η σχετική τροπολογία, που κατατέθηκε στην Βουλή, προβλέπει πως οι τιμές των μη γενόσημων θα υπολογίζονται με βάση τις δύο φθηνότερες χώρες της ευρωζώνης, αντί για τις τρεις φθηνότερες χώρες της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιούνται σήμερα ως σημείο αναφοράς.

Η τροπολογία προβλέπει πως η τιμή ενός φαρμάκου θα αυξάνεται

έως 10% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο Δελτίο Τιμών, εφόσον είναι χαμηλότερη από την κατώτατη τιμή στην ευρωζώνη και έως αυτό το πλαφόν.

Στον αντίποδα, εάν η τιμή ενός φαρμάκου στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων χωρών στην ευρωζώνη θα δρομολογείται μείωση του κόστους του έως 10%.

Στην πράξη ωστόσο αυτό σημαίνει πως αναμένονται περισσότερες αυξήσεις παρά μειώσεις, καθώς στα περισσότερα μέλη του ευρώ το αγοραίο κόστος των σκευασμάτων είναι υψηλότερο.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ακόμα πως το νέο σύστημα θα δημιουργήσει πιο σταθερό πλαίσιο, καθώς οι τιμολογήσεις δεν θα επηρεάζονται από τις ευμετάβλητες συναλλαγματικές διαφορές, και συνάμα θα αποτραπεί η απόσυρση εταιρειών φαρμάκου που θεωρούν ασύμφορη την ελληνική αγορά.

Έως τώρα δεν είναι σαφές ποια φάρμακα θα ανατιμηθούν και σε ποια θα υπάρξουν μειώσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά φάρμακα ευρείας κατανάλωσης ή για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εκτίμησε πως το μέτρο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο και θα επηρεάσει περίπου ισάριθμα φάρμακα προς τα πάνω και προς τα κάτω.

Η κίνηση της Ελλάδας πάντως αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών σε άλλες χώρες, στο εξωτερικό, όπου η Ελλάδα λειτουργεί σήμερα ως σημείο αναφοράς.

Αναφορικά με τα γενόσημα προβλέπεται ότι η τιμή του γενόσημου φαρμάκου ορίζεται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη του κόστος ημερήσιας θεραπείας. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ομογενοποίηση της τιμής των γενοσήμων από την πρώτη ανατιμολόγηση, σε αντίθεση με την επικρατούσα κατάσταση όπου πολλά γενόσημα, ακριβώς ίδια όσον αφορά τη δραστική, στη μορφή του φαρμάκου και στην περιεκτικότητα της συσκευασίας έχουν διαφορετική τιμή μεταξύ τους.

«Προχωράμε σε ένα νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων με το οποίο για πρώτη φορά ασκείται διαφανής, τίμια, δίκαιη, ισορροπημένη και βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. «Με το νέο πλαίσιο τιμολόγησης των φαρμάκων, θα υπάρξει ισοσκελισμένο ισοζύγιο τιμών στα φάρμακα. Από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς, με πωλήσεις στην ελληνική αγορά, οι 2.061 αυξάνονται, οι 2.014 μειώνονται και 428 παραμένουν στάσιμοι. Ούτε δωράκια, συνεπώς ούτε αυξήσεις που θα επιβαρύνουν τον πολίτη», είπε ο Ανδρέας Ξανθός και εξήγησε ότι για τους κωδικούς που αυξάνονται, η αύξηση σημειώνεται όταν πρόκειται για κωδικούς που βρίσκονται κάτω από τη χαμηλότερη (μέση) τιμή της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στην τροπολογία, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι ενώ ο δικός του νόμος προέβλεπε τιμολόγηση με βάση τον μέσο όρο τιμών των τριών χαμηλότερων χωρών της ΕΕ και τιμές μόνο προς τα κάτω η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί με τις μέσες τιμές όχι όλων των χωρών της Ε.Ε. αλλά των δύο χαμηλότερων της Ευρωζώνης. «Προβλέπεται αύξηση έως και 10%. Πρόκειται για δώρο που δεν έχει προηγούμενο στη φαρμακευτική βιομηχανία.

Αν ήμουν ο Πολάκης θα ρωτούσα τον Υπουργό «πόσα πήρες». Δεν είμαι ο Πολάκης. Κάνετε δώρο στην ξένη φαρμακοβιομηχανία κυρίως, δηλαδή στη Novartis. Λέγατε ότι η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς, και ότι ενδεχόμενη αύξηση τιμών θα ευνοούσε την Novartis. Αυτό δεν λέγατε; Γι’ αυτό δεν μας έψαχνε η Τουλουπάκη; Έρχεστε στη Βουλή, μετά τη σκευωρία της Novartis και τους κάνετε δωρώ στο παγκόσμιο επίπεδο τιμών, εσείς. o Ξανθός, ο Πολάκης και η πρώτη φορά Αριστερά. Τους χαρίζετε ένα σκασμό λεφτά. Αυτό κάνετε», είπε σημειώνοντας ότι η τροπολογία κάνει δώρο δισεκατομμυρίων ευρώ στη φαρμακοβιομηχανία καθώς με βάση την τιμή στην Ελλάδα θα αυξηθούν οι τιμές σε πολλές άλλες χώρες.

Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αντέδρασε με ένταση και έκανε λόγο για τακτική θρασύτητας και ψευδολογίας. «Πραγματικά προκαλείτε κ.Γεωργιάδη. Σε μια περίοδο που ασκείται σοβαρή διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη για ένα αποδεδειγμένο, διαχρονικό σκάνδαλο που το ξέρουν οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ ότι ισχύει. Δεν είναι σκευωρία. Εύχομαι να μην αποδειχθεί ότι εμπλέκονται στελέχη, όχι όμως να κουνάμε το δάχτυλο σε μια κυβέρνηση που άνοιξε αυτή τη συζήτηση και έφερε στο δημόσιο διάλογο το πάρτι στην Υγεία. Έρχεστε εδώ για να λαϊκίσετε. Δεν θέλω να αφήσω υπονοούμενα.

Ελπίζω να αποδοθούν ευθύνες, γίνεται η διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη με σοβαρό και θεσμικό τρόπο. Εξορθολογίζει το πλαίσιο, η παρέμβαση που κάνουμε. Κουβέντα για εντυπώσεις για να πάρετε λίγα λεπτά δημοσιότητας στα τηλεοπτικά παράθυρα. Είναι ψέμα ότι κάνουμε δωράκι στη φαρμακοβιομηχανία. Δεν ισχύει. Είναι πιο σταθερό και πιο διαφανές το πλαίσιο συνολικά. Κουβέντα δεν είπε ο Μητσοτάκης για το τι κάνετε για το φάρμακο. Γιατί; Τι κρύβετε; Να δούμε ποιες είναι οι συμμαχίες και ποιες οι εξαρτήσεις σας», απάντησε ο Ανδρέας Ξανθός.

Ο βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι επί υπουργίας του, όταν θεσμοθέτησαν τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών, τους ζήτησε η Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών αυτό ακριβώς που κάνει σήμερα η κυβέρνηση.

Οι εταιρείες, δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, υποστήριζαν τότε πως τα χρήματα θα επέστρεφαν μέσω των μηχανισμών ανάκτησης χρημάτων. Ωστόσο ο ίδιος δεν το δέχθηκε γιατί του φάνηκε ύποπτο.

ΝΔ: Μεγάλο δώρο στις πολυεθνικές του φαρμάκου από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση ψηφίζει σήμερα στη Βουλή νόμο με τον οποίον αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων και επιτρέπονται για πρώτη φορά αυξήσεις έως 10% ετησίως στις τιμές τους, καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά:

«Στις 10 Φεβρουαρίου του 2017 ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στη Βουλή τα εξής: “Το σκάνδαλο της Novartis είναι η έκφραση ενός αδιαφανούς τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, ο οποίος έχει βασιστεί σε συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα. Καθοριστικός παράγοντας υπήρξε το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελούσε χώρα αναφοράς για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων σε άλλες 55 χώρες. Κατά συνέπεια, μια υψηλή τιμή στη χώρα μας εξασφάλιζε αυξημένα κέρδη σε άλλες 55 χώρες για τις εταιρίες, οι οποίες 55 χώρες συνιστούν και τη μεγαλύτερη αγορά”.

Ο κ. Τσίπρας που τα δήλωνε αυτά, ψηφίζει σήμερα στη Βουλή νόμο με τον οποίον αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων και επιτρέπονται για πρώτη φορά αυξήσεις έως 10% ετησίως στις τιμές τους. Δηλαδή βάσει των όσων ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ισχυριζόταν και αφού η χώρα μας αποτελεί χώρα αναφοράς για όλες τις άλλες χώρες, ο σημερινός νόμος θα αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως και άρα οι πολυεθνικές εταιρείες θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, ενώ ο νόμος της ΝΔ προέβλεπε ότι η τιμή των φαρμάκων καθοριζόταν από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε., από σήμερα οι τιμές θα καθορίζονται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές όχι της Ε.Ε, αλλά μόνο της ευρωζώνης. Έτσι όμως αποκλείονται όλες οι φτωχότερες χώρες με τις χαμηλότερες τιμές και διευκολύνονται για πρώτη φορά οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων σε 55 χώρες.

Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει ένα τόσο μεγάλο δώρο στις πολυεθνικές εταιρείες, το μόνο που βρήκε να πει ο Υπουργός Υγείας είναι ότι κάποιες από αυτές απείλησαν ότι θα αποσύρουν τα φάρμακά τους από την Ελλάδα λόγω των χαμηλών τιμών. Με απλά λόγια ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί αυτό το δώρο εκβιαζόμενη. Μόνο που οι πολίτες καταλαβαίνουν πια ποιος δήθεν πολεμά τα μεγάλα συμφέροντα, ενώ στην πραγματικότητα τα υπηρετεί με σκανδαλώδη τρόπο».

Κεγκέρογλου : Delivery συμφερόντων η κυβέρνηση

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου έκανε λόγο για delivery boys συμφερόντων.

«Η αλλαγή τιμολόγησης φαρμάκων εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Τα delivery boys εξυπηρετούν συμφέροντα καθώς η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς και επηρεάζει τις τιμές πανευρωπαϊκά» υπογράμμισε ο κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Παραχωρούνται κλινικές του νοσοκομείου Αττικό σε ιδιώτες για »μαύρες» συναλλαγές. Πρέπει να παρέμβει η επιθεώρηση εργασίας. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου καταγγέλλουν αυτή τη διαδικασία» συμπλήρωσε κάνοντας αναφορά στο θέμα που είδε τις προηγούμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας σχετικά με το Αττικό Νοσοκομείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα