Τι ξέρουμε για τα χάπια Merck και Pfizer κατά της Covid19 – Μια πρώτη σύγκριση
Τα δύο νέα αντιιιικά χάπια των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών Merck και Pfizer, κατά της Covid-19 αναμένεται να βοηθήσουν στη μάχη κατά του κορονοϊού, όταν πια καταστούν ευρέως διαθέσιμα.
Στο μεταξύ, υπό διερεύνηση βρίσκεται το εύρος της χρήσης τους σε διάφορες ομάδες ασθενών. Αρχικά, τα χάπια δείχνουν πολλά υποσχόμενα σε ενήλικες με διαγνωσμένη λοίμωξη Covid-19, ενώ εξετάζεται κατά πόσο
Ακολουθεί μια σύνοψη όσων είναι ήδη γνωστά, καθώς και μια πρώτη σύγκριση των χαπιών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.
Ποιο χάπι “δουλεύει” καλύτερα;
Τα στοιχεία των κλινικών δοκιμών που παρουσίασαν οι δύο εταιρείες, δείχνουν ότι το χάπι της Pfizer έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αλλά η εταιρεία δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη τα πλήρη δεδομένα. Σύμφωνα με την Pfizer, το χάπι της μειώνει κατά 89% την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου των ασθενών υψηλού κινδύνου με Covid-19, εφόσον αυτό χορηγηθεί μέσα σε τρεις μέρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, και κατά 85% αν χορηγηθεί μέσα σε πέντε μέρες.
Η Merck είχε νωρίτερα (1η Οκτωβρίου) ανακοινώσει ότι το δικό της χάπι μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου κατά 50% στους ασθενείς με κίνδυνο βαριάς νόσου, αν το φάρμακο χορηγηθεί μέσα στο πρώτο πενθήμερο από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, ενώ δεν έδωσε εκτίμηση αποτελεσματικότητας αν το χάπι της δοθεί πιο νωρίς, μέσα στο πρώτο τριήμερο.
Το χάπι της Pfizer έχει την εμπορική ονομασία Paxlovid, ενώ της Merck Lavgevrio, τουλάχιστον στη Βρετανία όπου εγκρίθηκε για κυκλοφορία.
* Γιατί είναι σημαντικά αυτά τα δύο χάπια;
Μολονότι υπάρχουν αρκετά εμβόλια διαθέσιμα παγκοσμίως για την πρόληψη της Covid-19, είναι ακόμη περιορισμένες οι επιλογές θεραπείας για όσους έχουν πια αρρωστήσει από τον κορονοϊό. Μέχρι στιγμής ασθενείς που δεν έχουν ακόμη εισαχθεί σε νοσοκομείο, αλλά κινδυνεύουν με βαριά Covid-19, μπορούν να πάρουν μόνο φάρμακα αντισωμάτων, τα οποία είναι δαπανηρά, όχι ευρέως διαθέσιμα και χορηγούνται ενδοφλέβια σε νοσοκομεία.
Πώς “δουλεύουν” τα νέα χάπια;
Και τα δύο χορηγούνται επί πέντε μέρες σε δύο δόσεις: της Pfizer τρία χάπια το πρωί και τρία το βράδυ, ενώ της Merck τέσσερα το πρωί και τέσσερα το βράδυ.
Το χάπι της Pfizer ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων πρωτεάσης και μπλοκάρει ένα ένζυμο που χρειάζεται ο κορονοϊός για να πολλαπλασιαστεί μέσα στο σώμα του ασθενούς. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο ιός δεν μπορεί να αποκτήσει σταδιακά αντίσταση στο νέο φάρμακο, το οποίο χορηγείται σε συνδυασμό με ένα άλλο, το ritonavir, ένα παλαιότερο αντι-ιικό που ενισχύει τη δράση των αναστολέων πρωτεάσης (αλλά μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές παρενέργειες και “παρεμβολές” με άλλα φάρμακα).
Το χάπι της Merck ενεργοποιεί έναν βιολογικό μηχανισμό που έχει ως στόχο να προκαλέσει σφάλματα στον γενετικό κώδικα του κορονοϊού. Επειδή επιφέρει τυχαίες γενετικές μεταλλάξεις στον ιό, είναι δύσκολο και σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την εταιρεία, ο ιός να γίνει ανθεκτικός απέναντι στο φάρμακο.
Τι γνωρίζουμε για την ασφάλεια των χαπιών;
Οι δύο εταιρείες έχουν δώσει έως τώρα περιορισμένα στοιχεία, αλλά δήλωσαν εμπιστοσύνη για την ασφάλεια των νέων θεραπειών. Η Pfizer ανέφερε ότι περίπου το 20% των ασθενών στις κλινικές δοκιμές – ο ένας στους πέντε – είχαν κάποιες παρενέργειες, κυρίως ήπιες. Σοβαρές παρενέργειες αναφέρθηκαν για το 1,7% των ασθενών που πήραν το χάπι (έναντι 6,6% όσων πήραν το εικονικό φάρμακο ή πλασίμπο!).
Η Merck ανέφερε ότι το 12% των ασθενών που πήραν το χάπι είχαν παρενέργειες. ‘Αλλα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας με το νέο χάπι έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με ανωμαλίες γέννησης σε ζώα. Η Merck διαβεβαίωσε ότι παρόμοιες μελέτες του νέου φαρμάκου της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που χρησιμοποιούνται στους ανθρώπους, δείχνουν πως το χάπι της δεν προκαλεί γεννητικές ανωμαλίες ούτε καρκίνο.
Τι γίνεται με την προμήθεια των χαπιών;
Οι δύο εταιρείες ανέφεραν ότι κάνουν προσπάθειες να επεκτείνουν την παγκόσμια διαθεσιμότητα των χαπιών τους. Η Pfizer δήλωσε ότι αναμένει να παράγει περισσότερες από 180.000 σειρές θεραπείας έως το τέλος του 2021 και τουλάχιστον 50 εκατομμύρια το 2022. Η Merck αναμένει να παράγει 10 εκατομμύρια σειρές θεραπείας έως το τέλος του 2021 και τουλάχιστον 20 εκατομμύρια το 2022.
Πόσο κοστίζουν;
Στις ΗΠΑ τόσο τα εμβόλια όσο και οι θεραπείες Covid-19 παρέχονται δωρεάν από την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ οι άλλες χώρες διαπραγματεύονται τις τιμές με τις δύο εταιρείες. Η Merck έκλεισε συμφωνία με τις ΗΠΑ για προμήθεια 1,7 εκατομμυρίων σειρών θεραπείας, συνολικού κόστους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή περίπου 700 δολάρια για κάθε σειρά (δηλαδή για κάθε “πακέτο’ χαπιών για πέντε μέρες). Η Βρετανία έκλεισε συμφωνία για 250.000 σειρές χαπιών της Pfizer, αλλά σε τιμή που δεν αποκαλύφθηκε.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πανελλαδικό «λουκέτο» για τα κομμωτήρια σήμερα
- Κανόνι στο Ζαγκλίβερι: Τεράστια φέσια κι απόγνωση στους αγρότες
- ΑΑΔΕ: «Λαβράκια» φοροδιαφυγής 430 εκατ. ευρώ με πλαστά τιμολόγια
- Mohegan Gaming: Αποσυρόμαστε από την Ελλάδα, επικεντρωνόμαστε στην Κορέα
- Στους δρόμους οι κομμωτές σήμερα κατά των νέων μέτρων – Οικονομική ενίσχυση ζητά ο κλάδος
- COP26: Αυτές είναι οι χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές άνθρακα
- Δήμας: Μελετάται πλέγμα πολιτικών ενίσχυσης startups αγροδιατροφής μέσω Elevate Greece
- Όλα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής για τα χάπια Merck και Pfizer κατά του κορωνοϊού
- Λογαριασμοί ρεύματος - θέρμανσης: Διευρύνεται το πακέτο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
- Αντιμετωπίζοντας δραστικά τη μοναξιά της σύγχρονης γυναίκας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Στους δρόμους οι κομμωτές σήμερα κατά των νέων μέτρων – Οικονομική ενίσχυση ζητά ο κλάδος
- Μεικτά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια
- Eurogroup: Eνεργειακή κρίση, πληθωρισμός, τραπεζική ένωση, ψηφιακό ευρώ στην ατζέντα
- Παγώνη: Στο Γεννηματάς ηλικίες 28 – 45 ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι – Πήραμε ράντζα από το Σωτηρία
- Δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες: Πώς θα γίνεται η είσοδος από σήμερα
- Στους δρόμους οι κομμωτές κατά των νέων μέτρων – Οικονομική ενίσχυση ζητά ο κλάδος
- Τι ξέρουμε για τα χάπια Merck και Pfizer κατά της Covid19 – Μια πρώτη σύγκριση
- Τελευταία Νέα BankWars
- Τι ξέρουμε για τα χάπια Merck και Pfizer κατά της Covid19 – Μια πρώτη σύγκριση
- Μεικτά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια
- Στους δρόμους οι κομμωτές κατά των νέων μέτρων – Οικονομική ενίσχυση ζητά ο κλάδος
- Στους δρόμους οι κομμωτές σήμερα κατά των νέων μέτρων – Οικονομική ενίσχυση ζητά ο κλάδος
- Eurogroup: Eνεργειακή κρίση, πληθωρισμός, τραπεζική ένωση, ψηφιακό ευρώ στην ατζέντα
- Δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες: Πώς θα γίνεται η είσοδος από σήμερα
- Παγώνη: Στο Γεννηματάς ηλικίες 28 – 45 ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι – Πήραμε ράντζα από το Σωτηρία
- Mητροπολίτες Δημητριάδος και Λάρισας: Θέλετε να μας βρει η άνοιξη στα μαύρα; Να βάλουμε μυαλό
- Εκλογές-απάτη στη Νικαράγουα από τον Ορτέγα και την σύζυγό του – Δήλωση Μπάιντεν
- Νέο πακέτο μέτρων για ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος που “καίνε” επιχειρήσεις-νοικοκυριά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τσουνάμι εικονικών τιμολογίων στην αγορά, φοροδιαφυγή €430 εκατ.
- Αποζημιώσεις 3,7 εκατ. το 2020 από τεχνικές ασφαλίσεις
- ΑΑΔΕ: 23 εταιρείες έκοψαν πλαστά τιμολόγια… €430 εκατ!
- Ταξιδεύουμε στα καλύτερα της Ισλανδίας
- Κίνα: Αύξηση των εξαγωγών κατά 27% τον Οκτώβριο
- Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος μακρόχρονης Covid-19 για τους ανθρώπους με ρευματικές παθήσεις
- AVRAMAR: Ένας ηγετικός όμιλος με μεσογειακή αύρα
- Αύξηση πωλήσεων για την Volvo κατά 12,6% το πρώτο δεκάμηνο
- Spin-off για δεξαμενόπλοια ιδρύει η StealthGas του Χ. Βαφειά
- Ebury: Ο πληθωρισμός παραμένει το «κλειδί» για την πορεία των νομισμάτων