Τι θα γίνει μετά τον Αύγουστο; Επιτήρηση – στενός κορσές για την Ελλάδα από ευρωπαίους και ΔΝΤ – Αποφάσεις για χρέος τον Μάιο

Καθαρή έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο τον Αύγουστο ή…ακάθαρτη;

Ποιός έχει δίκιο, η κυβέρνηση που επιμένει πως δεν θα έχουμε νέα πιστοληπτική γραμμή στήριξης που θα μας επιβάλλει και νέες δεσμεύσεις για μέτρα, ή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος που επιμένει σε ενός νέου τύπου πιστοληπτική

γραμμή για να μην κινδυνεύσει η Ελλάδα από τυχόν αναταράξεις στις αγορές, μένοντας απροστάτευτη;

Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση. Και…τη δίνουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των δανειστών. (Προς τι λοιπόν οι εγχώριοι …τσακωμοί;)

—Η συμφωνία υποστήριξης μετά το πρόγραμμα και το κατάλληλο καθεστώς επιτήρησης θα συζητηθούν στην πορεία, όπως προβλέπεται στο δίκαιο της ΕΕ, δήλωσε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Euractiv.

—Δεν θα υπάρξει προληπτική πιστοληπτική γραμμή για την Ελλάδα, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος του ESM και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι σημαντική, δήλωσε και ο Επίτροπος Μοσκοβισί. Πρόσθεσε όμως ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν θα πρέπει να σταματήσει, μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα και ότι θα υπάρξει η “κατάλληλη μεταμνημονιακή εποπτεία”.

Απόλυτα λοιπόν καθαρή έξοδος, δεν υπάρχει. Αυτά τα λένε στις κομματικές συγκεντρώσεις για τα …παλαμάκια. Αλλά ούτε και προληπτική πιστωτική γραμμή θα υπάρξει, γιατί κάτι τέτοιο δεν το θέλουν ούτε οι δανειστές, καθώς για κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχουν την έγκριση των Κοινοβουλίων τους και τα Κοινοβούλια, ούτε να ακούσουν δεν θέλουν πως η Ελλάδα θα πάρει ξανά χρήμα, με τους οιουσδήποτε όρους.

Αυτό που θα υπάρξει, αφού έχει εξασφαλιστεί ήδη το μαξιλάρι των 20 περίπου δισ για “ώρα ανάγκης”, είναι μια ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ – στενός κορσές, παρόμοια της οποίας δεν έχει υπάρξει για καμία άλλη χώρα από αυτές που βγήκαν από τα μνημόνια. Αυτό είναι η “κατάλληλη μεταμνημονιακή εποπτεία” που λέει ο Μοσκοβισί με ωραία λόγια.

Μένει να αποσαφηνιστεί ο ρόλος σε αυτή την επιτήρηση του ΔΝΤ. Θέμα, που θα συζητηθεί τον Μάιο στην Ουάσιγκτον στην εαρινή σύνοδο και βεβαίως στον κλειστό κύκλο του Washington Group. Εκεί θα αποφασιστεί τελικά και ο τελικός τρόπος ρύθμισης του χρέους, με ένα καλό σενάριο για την Ελλάδα να κάνει λόγο για 15ετή επιμήκυνση, γεγονός που θα ενισχύσει τα ομόλογα, μειώνοντας σημαντικά τις αποδόσεις τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα