Μ. Ντράγκι: Ομόφωνη απόφαση για νέα μέτρα αν κριθούν αναγκαία

[UPD] Συνέντευξη τύπου δίνει αυτή την ώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. “Σύντομα θα ξεκινήσουν οι αγορές ABS” δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης ενώ πρόσθεσε πως ομόφωνα το Δ.Σ. αναλαμβάνει τη δέσμευση για νέα μη συμβατικά μέτρα.

Οι αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον ισολογισμό της ΕΚΤ,

ο οποίος θα αυξηθεί στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές του 2012, δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Ο ισολογισμός της ΕΚΤ έφτασε λίγο πάνω από τα 3 τρισ. ευρώ στις αρχές του 2012 και αυτήν την στιγμή βρίσκεται στα 2 τρισ. ευρώ. Ως εκ τούτου η δήλωση του κ. Ντράγκι σημαίνει πως οι αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS θα φτάσουν στα 1 τρισ. ευρώ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Ντράγκι απάντησε πως η ανακοίνωση για το μέγεθος του ισολογισμού υπογράφηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη του Συμβουλίου. Σημειώνεται πως με βάση δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη, ορισμένα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ είναι ιδιαίτερα ενοχλημένα από το γεγονός ότι ο κ. Ντράγκι προσδιόρισε τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αγορές στοιχείων ενεργητικού στον ισολογισμό, παρά το γεγονός πως υπήρχε ρητή συμφωνία να μην κάνει κάτι τέτοιο.

Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ακόμα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύεται ομόφωνα στη χρήση επιπρόσθετων μη συμβατικών μέτρων, αν χρειαστεί. Ο κ. Ντράγι σημείωσε μάλιστα ότι το Συμβούλιο έχει αναθέσει σε υπαλλήλους την προετοιμασία περαιτέρω μέτρων αν χρειαστεί.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει αναθέσει σε προσωπικό της ΕΚΤ και στις ανάλογες επιτροπές του ευρωσυστήματος να διασφαλίσουν την έγκαιρη προετοιμασία περαιτέρω μέτρων, που θα εφαρμοστούν αν χρειαστεί» ανέφερε ο κ. Ντράγκι.

Δεν υπάρχει χάσμα Βορρά – Νότου στην ΕΚΤ

Ο κ. Ντράγκι υποβάθμισε τα δημοσιεύματα για ρήξη στο εσωτερικό της ΕΚΤ μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως υπάρχει ομοφωνία πίσω από την μηνιαία του ανακοίνωση, στην οποία αναφέρθηκε τόσο στο μελλοντικό μέγεθος του ισολογισμού όσο και σε πιθανά νέα μέτρα. Πρόσθεσε ακόμα πως οι διαφορές μεταξύ των μελών του Δ.Σ. δεν ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο.

«Δεν υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ Βορρά και Νότου. Δεν υπάρχει καμία συμμαχία» τόνισε ο κ. Ντράγκι.

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλά τους επόμενους μήνες

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι οι κίνδυνοι στο οικονομικό outlook της ευρωζώνης παραμένουν καθοδικοί. Η αποδυνάμωση του momentum στην ανάπτυξη της ευρωζώνης και τα αυξημένα γεωπολιτικά ρίσκα, μπορεί να επιδεινώσουν την εμπιστοσύνη και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι προέβλεψε ότι θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, προτού αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά το 2015 και 2016.

Σημείωσε επίσης ότι η εγχώρια ζήτηση θα υποστηριχτεί από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, ενώ η ζήτηση για εξαγωγές θα ευνοηθεί από την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί προσεκτικά τις επιπτώσεις στην σταθερότητα των τιμών από την αποδυνάμωση της ανάπτυξης, τις τιμές στην ενέργεια, τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ

Αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά τους διατηρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια του ευρώ.

Ειδικότερα, το επιτόκια αναφοράς διατηρείται στο 0,05%, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Η προσοχή πλέον στρέφεται στην ομιλία του Μάριο Ντράγκι.

Το Bloomberg ξεχωρίζει πέντε σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί προσοχή από τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ:

-Κατά πόσο θα επεκταθεί ο ισολογισμός της ΕΚΤ

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η ΕΚΤ αγόρασε καλυμμένα ομόλογα ύψους 4,8 δισ. ευρώ τις πρώτες δυο εβδομάδες από την έναρξη του προγράμματος αγορών της, το οποίο από αυτόν τον μήνα θα περιλαμβάνει και ABS. Αναλυτές της JPMorgan Chase και της Royal Bank of Scotland εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο οι αγορές αυτές, σε συνδυασμό με την προσφορά φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων, θα είναι αρκετές ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του Ντράγκι για ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα αυξηθεί στο επίπεδο που ήταν στις αρχές του 2012, προσθέτοντας έως και 1 τρισ. ευρώ.

Αυτά, σε συνδυασμό με την αδύναμη οικονομία της ευρωζώνης και την αυξημένη ποσοτική χαλάρωση από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, αυξάνουν τις πιέσεις στους policy makers να κάνουν περισσότερα. Περισσότερο από το ήμισυ των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προβλέπουν πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει τελικά σε μεγάλης κλίμακας αγορές κρατικών ομολόγων.

-Θα υπάρξει περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση;

Μάλλον όχι σήμερα. Οι αναλυτές προβλέπουν πως τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν αμετάβλητα στα ρεκόρ-χαμηλά τους, και σχεδόν κανένας δεν βλέπει τους policy makers να συμφωνούν σε νέα αντισυμβατικά εργαλεία, καθώς παρακολουθούν το πώς και το αν τα χρήματα που έχουν διοχετευθεί στις τράπεζες μέσω των αγορών τίτλων και των TLTROs περνούν στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Τον Δεκέμβριο, όμως, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Η ΕΚΤ έχει συνδέσει τις προσδοκίες της με την ζήτηση για τα TLTRO τον επόμενο μήνα. Καθώς ο έλεγχος αναφορικά με το μέγεθος των κινήτρων από το μέτρο αυτό βρίσκεται στα «χέρια» των τραπεζών, και με τον Ντράγκι να έχει δεσμευτεί να αναλάβει μεγαλύτερη δράση σε ότι αφορά την επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ, η διεύρυνση του προγράμματος αγοράς assets ώστε να περιλαμβάνει πλέον και εταιρικά και κρατικά ομόλογα, ίσως γίνει επιλογή. Κάτι τέτοιο, όμως, θα είναι αμφιλεγόμενο, και όχι μόνο λόγω της πιθανής αμφισβήτησης της νομιμότητας μιας τέτοιας κίνησης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

-Υπάρχει χάσμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ;

Ο διοικητής της Bundesbank, Γιένς Βάιντμαν έχει ταχθεί δημοσίως κατά των περισσοτέρων από τα πρόσφατα μέτρα της ΕΚΤ, βρίσκοντας στήριξη τον περασμένο μήνα και από άλλους συναδέλφους του, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ. Παρά το ότι και οι πρόσφατες αποφάσεις της Fed, της Τράπεζας της Αγγλίας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας δεν ήταν ομόφωνες, ωστόσο η διχόνοια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιο έντονη και κινδυνεύει να κλιμακωθεί στην περίπτωση που η προοπτική ποσοτικής χαλάρωσης γίνει πιο συγκεκριμένη.

Δεν αποκλείεται ο Ντράγκι να δεχθεί ερωτήματα αναφορικά με το στυλ της διακυβέρνησής του στην ΕΚΤ, όπως φάνηκε σε σχετικό δημοσίευμα του Reuters, αλλά και για την έλλειψη διαβουλεύσεων με τους διοικητές των εθνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με το Reuters, έως και δέκα διοικητές τραπεζών είναι κατά ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στα πρότυπα της αμερικάνικης κεντρικής τράπεζας.

-Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, τον οποίον η ΕΚΤ στοχεύει να διατηρήσει κατά τι χαμηλότερο του 2%, αυξήθηκε στο 0,4% τον Οκτώβριο, έναντι του χαμηλού πενταετίας που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα. Αν και αυτό επιφανειακά είναι μια καλή είδηση, ωστόσο η αύξηση οφείλονταν κυρίως στην απότομη πτώση που είχε σημειώσει το αντίστοιχο ποσοστό το περασμένο έτος. Ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 0,7% τον προηγούμενο μήνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, λέγοντας πως οι τιμές θα αυξηθούν κατά 0,5% φέτος και 0,8% το 2015. Η ΕΚΤ, η οποία θα επικαιροποιήσει τις δικές της προβλέψεις τον Δεκέμβριο, βλέπει προς το παρόν τον πληθωρισμό στο 1,1% του χρόνου.

Σημειώνεται πως ο Ντράγκι έχει επανειλημμένως πει πως οι policy makers είναι ομόφωνα πρόθυμοι να αυξήσουν τη ρευστότητα εάν χρειαστεί προκειμένου να αποτρέψουν ένα αποπληθωριστικό σπιράλ πτώσης των τιμών και αναβολής των δαπανών από τα νοικοκυριά.

-Η επόμενη μέρα για τις τράπεζες

Στις 4 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έγινε και επισήμως ο επόπτης των τραπεζών της ευρωζώνης. Νωρίτερα είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των stress tests και του AQR, τα οποία δεν κατάφεραν να περάσουν 25 τράπεζες. Αν και ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να πρέπει να καλύψουν τα κεφαλαιακά κενά τους, ο Ντράγκι πιθανότατα θα επαναλάβει σήμερα πως ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται πλέον σε καλύτερη θέση να παράσχει πιστώσεις και στήριξη στην ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα