ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Σήμερα στις 11 το πρωί θα ανοίξει επισήμως το βιβλίο προσφορών για το ελληνικό 5ετές ομόλογο, η έκδοση του οποίου σηματοδοτεί την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια.

Ο στόχος της έκδοσης είναι στα 2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο το δημόσιο θα κάνει αποδεκτές και υψηλότερες προσφορές. Αναφορικά με το επιτόκιο, στο οποίο και επικεντρώνεται

το ενδιαφέρον, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι μπορεί να πέσει και κάτω από το 5%, αλλά το τελικό κόστος της έκδοσης θα υπολογιστεί με βάση και τις τυχόν προμήθειες των αναδόχων.

Το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών είναι έντονο. Από το μεσημέρι της Τετάρτης που άναψε το «πράσινο φως» το υπουργείο Οικονομικών οι προσφορές ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ, όπως ενημέρωσε χθες το βράδυ τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Χθες, η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 6%.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Εκτός από τα προφανή πολιτικά οφέλη για την κυβέρνηση, τα οικονομικά οφέλη της έκδοσης είναι πολύ μεγαλύτερα και σημαντικότερα.

Πλέον, καθίσταται ευκολότερη η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, μπορούν οι διεθνείς επενδυτές να συγκρίνουν στοιχεία ενεργητικού της ελληνικής οικονομίας με άλλες οικονομίες, διευκολύνονται οι χρηματοροές προς τη χώρα (και όχι μόνον για δανεισμό) και επίσης διευκολύνονται οι ελληνικές τράπεζες για την προσφυγή τους σε αγορές.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες, εκτιμάται ότι τέτοια γεγονότα προκαλούν το φαινόμενο του ντόμινο και ότι η έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια θα έχει πολλαπλά οφέλη το τραπεζικό σύστημα. Είναι προφανές ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος στις τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά και να υλοποιήσουν με μεγαλύτερη άνεση τα σχέδιά τους.

Τα βασικά σημεία στα οποία εστιάζουν οι αναλυτές είναι η σταδιακή μείωση των επιτοκίων δανεισμού και η εισροή κεφαλαίων μέσω του χρηματιστηρίου, ωστόσο ακόμη και το άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα

Σε ότι αφορά την εισροή κεφαλαίων μέσω του χρηματιστηρίου, οι τράπεζες έχουν μπροστά τους την εξάσκηση των warrants, ενώ όσο μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψουν σε χέρια ιδιωτών.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΞΕΝΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΚΑΙ ΜΜΕ

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές φιλοξενήθηκε σε ολόκληρο το διεθνή Τύπο που έσπευσε να καλωσορίσει την είδηση με μπαράζ δημοσιευμάτων.

Το Reuters βλέπει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ως θετική είδηση, καθώς, όπως δήλωσε στέλεχος της ING, πριν από ένα χρόνο θα ήταν αδιανόητο να εκδώσει ομόλογα.

Ως σημαντικό ορόσημο για την αποκατάσταση της φήμης της Ελλάδας βλέπει την έκδοση και η «Wall Street Journal», ενώ το CNBC τη χαρακτηρίζει «κίνηση-κλειδί», που θα δείξει ότι η ελληνική οικονομία, η οποία επλήγη σοβαρότατα από την κρίση, είναι και πάλι καλοδεχούμενη από τους επενδυτές.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι το υψηλό επιτόκιο, γύρω στο 5%, με το οποίο θα δανειστεί η Ελλάδα υπενθυμίζει ότι απομένει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει.

Η γερμανική «Suddeutsche Zeitung» αναφέρει ότι η Ελλάδα, έπειτα από τρία έτη μεταρρυθμίσεων, ελπίζει ότι οι κεφαλαιαγορές είναι διατεθειμένες να διαθέσουν στο κράτος μακροπρόθεσμα ομόλογα, σε μία ένδειξη ότι οι επενδυτές δεν θεωρούν τα ελληνικά ομόλογα τόσο επικίνδυνα.

Ωστόσο, η εφημερίδα επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή δεν συνιστά επιστροφή στην ομαλότητα. «Η κατανόηση και η αλληλεγγύη θεωρούνται άγνωστα νομίσματα στις αγορές.

Η εφημερίδα «Financial Times» βλέπει την ελληνική έκδοση να «χρυσώνει το χάπι» της σκληρής ελληνικής πραγματικότητας, η «The New York Times» χαρακτηρίζει θριαμβευτική την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ρίσκα, ενώ το Marketwatch συνιστά προσοχή στους επενδυτές.

Η Citigroup θεωρεί διασφαλισμένα τα κεφάλαια όσων μπουν στην ελληνική έκδοση εκτός και εάν πέσει η κυβέρνηση, ενώ επισημαίνει δύο κινδύνους: το ελληνικό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι υψηλότερο σήμερα από πριν, στο 177% του ΑΕΠ, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης συνεχίζει να μειώνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό.

Για την Credit Suisse, η ελληνική οικονομία δείχνει μεν πειστικά σημάδια ανάπτυξης φέτος και επιχειρεί να αναγεννηθεί, όμως η πολιτική αβεβαιότητα συνιστά πηγή ανησυχίας.

Original article: ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα