Τι είπε ο Α.Τσίπρας στη ΔΕΘ για τις τράπεζες – Όχι στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής – Βολές για τα μερίσματα

upd 08.40  Για το χρηματοπιστωτικό σύστημα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν επεφύλασσε καμία έκπληξη στην αγορά κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. Επανέλαβε τα γνωστά, προς τέρψιν του κομματικού ακροατηρίου:

“Οι τράπεζες έχουν επιβιώσει χάρη σε τρεις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις, στον αναβαλλόμενο φόρος ύψους 14,4 δισ, αλλά και τις εγγυήσεις Δημοσίου στις τιτλοποιήσεις

μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους σχεδόν 19 δις.

Εγγυήσεις που εξαιτίας των τραγικών χειρισμών της κυβέρνησης κινδυνεύουμε να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος, επιδεινώνοντας τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ κατά 9 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες. Κι ενώ ο κάθε φορολογούμενος έχει πληρώσει από το υστέρημά του για να διασωθούν, αυτές ελάχιστα εισφέρουν στη παραγωγική λειτουργία, με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να παραμένουν αποκλεισμένες από χρηματοδότηση.

Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί. Όπως δε γίνεται με αυτά τα δεδομένα, κάποιοι να ετοιμάζονται να μοιράσουν μέρισμα στους μετόχους από τα υψηλά κέρδη του πρώτου εξαμήνου.

Δεν θα το επιτρέψουμε. Όπως δε θα επιτρέψουμε -και ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους- να προχωρήσουν στη πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.

Την Εθνική Τράπεζα, με το ποσοστό του Δημοσίου στο 40%, τη μετατρέπουμε σε ισχυρό Δημόσιο Πυλώνα του τραπεζικού συστήματος.

Διαμέσου αυτού, αποτρέπουμε εναρμονισμένες πρακτικές των συστημικών τραπεζών,

Κατευθύνουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην πραγματική οικονομία, στη βάση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

Εφαρμόζουμε πολιτική προσανατολισμένη στο δημόσιο συμφέρον για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Και Θεσπίζουμε ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών και τη λειτουργία των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers)”

ΑΣΥΛΙΕΣ

«Καταργούμε όλες τις ποινικές ασυλίες που έχουν προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια. Με πρώτη την ασυλία των τραπεζικών στελεχών. Κανένας Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να κρύβεται απέναντι στον νόμο από ασυλίες τεχνικού χαρακτήρα που ψηφίζονται με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής στη Βουλή» ανέφερε

Keywords
Τυχαία Θέματα