Τι είπαν Σταϊκούρας – Στουρνάρας – Γκίντος στο συνέδριο του ΙΟΒΕ

12:36 3/2/2020 - Πηγή: BankWars

Brexit, αναιμική ανάπτυξη, γεωπολιτικά ζητήματα, είναι μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, γι’ αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί η Ένωση και η αποτελεσματικότητά της.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μιλώντας σε ημερίδα του ΙΟΒΕ, πρότεινε την ενίσχυση του ρόλου της δημοσιονομικής πολιτικής για την αναπτυξιακή ώθηση της Ευρώπης.

Όπως ανέφερε, πρέπει να υπάρξει συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ενώ είναι αναγκαίο να προχωρήσει η

ολοκλήρωση της τραπεζικής Ένωσης.

Όπως στοιχειοθέτησε, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ένας κοινός μηχανισμός ασφαλείας για το ενιαίο ταμείο εξυγίανσης, να ολοκληρωθεί η ένωση κεφαλαιαγορών και να επιταχυνθούν οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πολυδιάστατη κρίση, αλλά κατάφερε να αποφύγει την ύφεση.
Ωστόσο, οι προκλήσεις υφίστανται και η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει ενεργά προς την αντιμετώπιση αυτών, ανέφερε ο Σταϊκούρας.

Nτε Γκίντος: Τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια «αχίλλειος πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας

Η ελληνική οικονομία επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα και πατάει σε πολύ πιο στέρεα βάση από ό,τι στο παρελθόν, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λούις ντε Γκίντος. Όμως η «αχίλλειος πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας παραμένουν τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια και η χώρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για τη μείωσή τους, υπογράμμισε στην ομιλία του.

Μιλώντας για τις προοπτικές της ελληνικής, αλλά και τις τάσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα, ο κ. Ντε Γκίντος επισήμανε ότι η δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας είναι σε πολύ πιο στέρεη βάση.

«Ενδείξεις σταθεροποίησης διακρίνουμε και σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες, ειδικά όσον αφορά την επιδημία του κοροναϊού. Αναφερόμενος στην Ευρωζώνη, προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στα χαμηλά, τρέχοντα επίπεδα για το επόμενο 12μηνο.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά για την ιταλική οικονομία, σημειώνοντας ότι η Ιταλία πρέπει να βελτιώσει την αναπτυξιακή της δυναμική

Στουρνάρας: Επαρκή τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών – Ανάπτυξη +2,2% το 2019

Μιλώντας για την Ελλάδα στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5% φέτος και το 2021 ενώ το 2019 έκλεισε με ρυθμό ανάπτυξης 2,2%.

Έκανε λόγο μεταξύ άλλων για πολύ μεγάλη πρόοδο σε δημοσιονομικό πεδίο, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα και στην ισχύ του τραπεζικού συστήματος. Παρουσίασε τους τελευταίους οικονομικούς δείκτες και επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και υπάρχει αναδιάρθρωση υπέρ των εμπορεύσιμων αγαθών. Ωστόσο τόνισε πως παρά την πρόοδο η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίσει προβλήματα αλλά και περιοριστικές δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές συνθήκες.

Για το θέμα των κόκκινων δανείων ο κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε πως το απόθεμα υποχώρησε την τελευταία τριετία σημαντικά ενώ πρόσθετη πρόοδος αναμένεται με το νέο θεσμικό πλαίσιο για το πτωχευτικό. Παρόλα αυτά οι μελλοντικοί στόχοι στο ύψος των κόκκινων δανείων θα είναι πάρα πολύ υψηλοί “Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό να εφαρμοστούν πρόσθετες λύσεις” ανέφερε και πρόσθεσε πως όταν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Ηρακλής θα μπορούν να προστεθούν και άλλες λύσεις όπως αυτή που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος. “Τα κόκκινα δάνεια είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα γι αυτό και είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί με όλα τα δυνατά μέσα” επεσήμανε.

Ο κεντρικός τραπεζίτης έκανε λόγο επίσης για επιτάχυνση στο παγκόσμιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το 2020 με την επιφύλαξη για τις πιθανές επιπτώσεις από τον κοροναϊό αλλά και την επιβράδυνση του ΑΕΠ ανά την Ε.Ε. το τέταρτο τρίμηνο. Επισήμανε επίσης τα οφέλη από τη διευκολυντική νομισματική πολιτική ανά την υφήλιο αλλά και την προσπάθεια που θα συνεχίσει να καταβάλλει η ΕΚΤ προς αυτή την κατεύθυνση προχωρώντας στην αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της μέσα στο 2020. Τόνισε ωστόσο ότι δεν φτάνει μόνο η νομισματική πολιτική. καθώς ρόλο πρέπει να παίξει και η δημοσιονομική πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα