Τι είπαν για χρέος, ΔΝΤ και 4ο μνημόνιο ο Μ.Κερέ και ο Π.Μοσκοβισί

Η ποσοτική χαλάρωση θα έρθει όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, στην εκπομπή “Ιστορίες” του ΣΚΑΙ, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό

πρόγραμμα.

Ο κ. Κερέ δήλωσε πως το πρωτογενές πλεόνασμα για τα έτη μετά το 2018 πρέπει να παραμείνει στο 3,5%, ενώ επεσήμανε πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι πλήρως διασφαλισμένη σήμερα.

Ο κ. Κερέ ανέφερε ότι «θα υπάρξει νέο μνημόνιο με την έννοια ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει νέα συμφωνία», ενώ αναφερόμενος στην αξιολόγηση, είπε πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να κλείσει σύντομα, χωρίς ωστόσο να ορίσει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα.

Παραδέχθηκε πάντως ότι ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν διαφορετικές αφετηρίες σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, αν και όλοι επιθυμούν τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα ήταν ένα σήμα προς τις αγορές, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων για τα ελληνικά ομόλογα.

Διευκρίνισε πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν είναι η μοναδική «συνθήκη» για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Περιέγραψε δε ως στόχο τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στη χώρα μας. Για το ίδιο ζήτημα ανέφερε το παράδειγμα της Ισπανίας σημειώνοντας η ανεργία στη χώρα σημείωσε πτώση μετά το άνοιγμα της αγοράς εργασίας.

ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ ΣΤΗΝ ΕΡΤ: Πολύ σημαντικός εταίρος το ΔΝΤ!

Πολύ σημαντικό εταίρο «πρώτα για την Ελλάδα, καθώς η παρουσία του βοήθησε πολύ», χαρακτήρισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στην ΕΡΤ..

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι «θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρωζώνης» και, σε ό,τι αφορά την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, δήλωσε πως είναι «μία από τις κρίσιμες συναντήσεις στην οποία θα αποτιμήσουμε την πρόοδο και θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, ή θα σταθμίσουμε αν δεν είμαστε ακόμα εκεί και θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να είναι μια σημαντική και θετική συνεδρίαση, για την Ελλάδα, για το ελληνικό πρόγραμμα και για τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, ωστόσο υπενθύμισε ότι υπάρχουν ακόμα ορισμένα ζητήματα που πρέπει να κλείσουν. «Η πρόθεση είναι να δουλέψουμε σοβαρά εντός χρονοδιαγραμμάτων ώστε να έχουμε ένα ουσιώδες Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Δεν είναι μια κατάσταση του όλα ή τίποτα, ποτέ, αλλά θα είναι πολύ καλύτερα αν αυτή η συνάντηση είναι επιτυχής», επεσήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα