Τι αλλάζει σε περίπτερα, φαρμακεία, σούπερμάρκετ

Ριζικές αλλαγές στη διάρθρωση της μικρής λιανικής (περίπτερα), στην τιμή πώλησης των φθηνών τσιγάρων και καπνού αλλά και στη διάθεση των καπνικών προϊόντων και του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας μέσω σούπερ μάρκετ φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Δίνεται το πράσινο φως στη διάθεση των προϊόντων πρώτης βρεφικής ηλικίας (βλέπε γάλα) και μέσω των σούπερ μάρκετ. Αυτή η ρύθμιση επιχειρεί να ανοίξει εκ νέου τη συγκεκριμένη αγορά. Είχε προηγηθεί

μια πρώτη απόπειρα λίγους μήνες πριν, αλλά μετά από προσφυγή του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) στο ΣτΕ το τελευταίο εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης της ΚΥΑ που προέβλεπε το άνοιγμα της εν λόγω αγοράς.

Η προσπάθεια αυτή αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο σύγκρουσης των φαρμακοποιών με τα συναρμόδια υπουργεία, και δη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι επιθυμεί να ανοίξει η συγκεκριμένη αγορά. Κατά τον νομοθέτη, η προτεινόμενη ρύθμιση αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση των τιμών των παρασκευασμάτων πρώτης βρεφικής ηλικίας προς όφελος του καταναλωτή.

Εκτός από προϊόντα πρώτης βρεφικής ηλικίας, τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να πωλούν και καπνικά προϊόντα υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι τα προϊόντα καπνού μπορούν να πωλούνται από υπεραγορές τροφίμων. Θα πρέπει, όμως, να τοποθετούνται σε κλειστές προθήκες μετά τα ταμεία, προσβάσιμες για τον καταναλωτή με τη μεσολάβηση υπαλλήλου.

 Νέες αυξήσεις για τσιγάρα-καπνό

Οι τιμές των τσιγάρων αλλάζουν εκ νέου, με τις αυξήσεις να αφορούν τα φθηνά τσιγάρα και τον καπνό, κατηγορίες οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει σημαντικό μερίδιο εις βάρος των… ακριβών, αλλά κυρίως εις βάρος των κρατικών εσόδων.

Προκειμένου λοιπόν να σταματήσει η αιμορραγία αυτή, το υπουργείο Οικονομικών αλλάζει άρδην τον τρόπο φορολόγησης, ο οποίος σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που δραστηριοποιούνται στη χονδρική και στη λιανική πώληση θα σημάνει σημαντική αύξηση των τιμών στα φθηνά τσιγάρα και στον καπνό.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η τιμή των επονομαζόμενων και φθηνών τσιγάρων δεν αποκλείεται να αγγίξει και τα 3,30 ευρώ το πακέτο από 2,90 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ εξίσου τσουχτερές αναμένεται να είναι και οι αυξήσεις στον καπνό, η μέση τιμή του οποίου θα ξεπεράσει τα 5 ευρώ από 4 που είναι σήμερα.

 Αλλαγές και για τα περίπτερα

 Ραγδαίες είναι οι αλλαγές και στη λειτουργία των περιπτέρων, τα οποία μετά από 101 χρόνια Ιστορίας αλλάζουν σελίδα. Αυτές τις αλλαγές παράγοντες του συγκεκριμένου κλάδου τις χαρακτηρίζουν ταφόπλακα στον θεσμό του περιπτέρου, ο οποίος σύμφωνα με τους ίδιους έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην εμπορική ιστορία της χώρας.

Με βάση το πολυνομοσχέδιο, αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις προϋποθέσεις αδειοδότησης για τη λειτουργία περιπτέρων.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα καθορίζονται οι θέσεις των περιπτέρων, ενώ μόνο το 30% αυτών θα παραχωρούνται σε άτομα με ειδικές αν

Keywords
Τυχαία Θέματα