Θορυβημένη η ΕΚΤ για τα πρόστιμα των ΗΠΑ στις ευρωτράπεζες

16:46 3/6/2014 - Πηγή: BankWars

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανήσυχη για πιθανές βαριές αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της BNP Paribas και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει ένα στοιχείο στα εν εξελίξει stress test, προκειμένου να εκτιμήσει την πιθανή ζημιά, αναφέρουν πηγές της αγοράς στην Wall Street Journal.

Σύμφωνα

με τους ίδιους αξιωματούχους, η ΕΚΤ τους ενημέρωσε ότι εξετάζει το κατά πόσο οι τράπεζες έχουν βάλει στην άκρη αρκετά χρήματα για την καλύψουν τα αυξανόμενα πρόστιμα από τις αρχές των ΗΠΑ. Η ΕΚΤ η οποία θα αναλάβει το Νοέμβριο την ευθύνη επίβλεψης των μεγάλων τραπεζών της ευρωζώνης, εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα ευρωπαϊκά stress test, για να εκτιμήσει το πώς τα πιθανά πρόστιμα θα επηρεάσουν τα κεφαλαιακά επίπεδα των τραπεζών, αναφέρουν στην WSJ οι ίδιες πηγές. Η προσθήκη ενός νέου στοιχείου στα stress tests έχει την προοπτική να αναγκάσει τις τράπεζες να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια.

«Η ρυθμιστική αρχή θέλει να κατανοήσει την επίπτωση των πιθανών προστίμων στην κεφαλαιακή δομή των τραπεζών» αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς σχολιάζοντας το σκεπτικό της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ αντιδρά σε ένα κύμα αμερικανικών ποινών κατά ευρωπαϊκών τραπεζών με βάση ένα ευρύ κατηγορητήριο το οποίο συμπεριλαμβάνει τη χειραγώγηση επιτοκίων αναφοράς, την υποβοήθηση φοροδιαφυγής και την παράβαση αμερικανικών κυρώσεων.

Ο διωκτικές αρχές των ΗΠΑ, πιέζουν την γαλλική BNP να πληρώσει περισσότερα από 10 δισ. δολ. και να δηλώσει ένοχη για την κατηγορία της παράβασης αμερικανικών κυρώσεων εναντίον χωρών όπως το Ιράν και το Σουδάν, αναφέρουν πηγές.

Το πιθανό ύψος της χρηματικής ποινής της BNP έχει προκαλέσει την οργή των γαλλικών ρυθμιστικών αρχών αλλά και πολιτικών της χώρας, που το χαρακτηρίζουν ως υπερβολικό. Ο διοικητικής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Christian Noyer και ακόμη ένας υψηλόβαθμος Γάλλος αξιωματούχος, βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν την κατάσταση με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα της WSJ.

Original article: Θορυβημένη η ΕΚΤ για τα πρόστιμα των ΗΠΑ στις ευρωτράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα