“Θολώνει” η λύση στο Σκοπιανό – Ο Ζάεφ δεν βλέπει λόγο συνάντησης με τον Α.Τσίπρα

Αρνητικός στην προοπτική μίας επικείμενης, κρίσιμης συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Zόραν Ζάεφ, εκτιμώντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα τέτοιο ραντεβού κορυφής, όπως μεταδίδει η kathimerini.gr.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο της χώρας ΜΙΑ, ο κ. Ζάεφ εκτίμησε ότι οι επαφές σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα στην Αχρίδα δεν απέδωσαν

ιδιαίτερη πρόοδο και επομένως δεν υπάρχει βάση για αναβάθμιση των συζητήσεων σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο της χώρας προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στις διαβουλεύσεις.

Αναφερόμενος δε στις χθεσινές του δηλώσεις, ότι η χώρα του δεν αποδέχεται ονομασία έναντι όλων (erga omnes) τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό αλλά και αλλαγή άρθρων του Συντάγματος, είπε πως οι διαφορές ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια είναι χρόνιες και υπήρχαν από την αρχή της διαπραγμάτευσης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κάλεσε τα Σκόπια να επιδείξουν σοβαρότητα, διαμηνύοντας ότιη διαπραγμάτευση δεν γίνεται μέσω συνεντεύξεων και δηλώσεων.

Στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, στο Λουξεμβούργο, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις με τα Σκόπια. «Υπογράμμισα την ανάγκη οι ηγέτες της ΠΓΔΜ να κατανοήσουν ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημόσιων δηλώσεων. Θα πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση», τόνισε ο Ελληνας υπουργός .

Η αντίδραση του κ. Κοτζιά έρχεται έπειτα από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της οποίας μεταξύ άλλων τάχθηκε κατά της ονομασίας erga omnes και της αλλαγής του συντάγματος, κάτι που ζητά η Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα