Θ.Κατσανέβας – Νέο βιβλίο: “The Modern Greek Tragedy and the Necessary Grexit”

Κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του Θεόδωρου Κατσανέβα στην Αγγλική γλώσσα «The Modern Greek Tragedy and the Necessary Grexit» από τις εκδόσεις Lampert Academic Publishing

Από τον εκδοτικό οίκο Lampert Academic Publishing, εκδόθηκε και κυκλοφορεί στη διεθνή αγορά, το βιβλίο του καθηγητή Θεόδωρου Κατσανέβα «The Modern Greek Tragedy and the Necessary Grexit».

Με σύντομες περιεκτικές αναλύσεις και αναφορά σε στατιστικά στοιχεία και πηγές, στο βιβλίο αναλύονται το βάθος και οι αιτίες της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας, η οποία αποδίδεται κυρίως στην ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την ακολουθούμενη σκληρή νομισματική και εισοδηματική πολιτικής που επιβάλλει το Βερολίνο.

Βασικός στόχος της πολιτικής αυτής είναι η ενίσχυση και μετεξέλιξη του ευρώ σε διεθνές αποθεματικό και ανταλλαγματικό νόμισμα για τις διεθνείς αγορές ως μερικό υποκατάστατο του δολαρίου. Για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου, το Βερολίνο προτείνει ένα φιλικό Grexit, παρέχοντας στην Ελλάδα 50 δις και στήριξη μιας υποτίμησης της δραχμής στο 25% έναντι του ευρώ. Μια τέτοια στήριξη δεν μπορεί να δοθεί όσο η χώρα παραμένει στην ευρωζώνη γιατί θα οδηγήσει σε φαινόμενο ντόμινο που θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες με κατάληξη τη διάλυση της.

Για ακριβώς τους αντίθετους λόγους, η Ουάσιγκτον επιμένει και έχει επιτύχει μέχρι σήμερα την παραμονή της Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Κατά ένα παράδοξο τρόπο, η χώρα που γέννησε τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, οδηγείται στην καταστροφή ως θύμα ενός ιδιόμορφου σύγχρονου πολέμου νομισμάτων μεταξύ του δολαρίου και του ευρώ που έχει και άλλες προεκτάσεις εμπορικών και δασμολογικών συγκρούσεων μεταξύ των κατά τα άλλα συμμάχων χωρών, των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Αντιμέτωπη με το δικό της οικονομικό αδιέξοδο, η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να ελιχθεί ανάμεσα στις αντιθέσεις των κυρίαρχων μεγάλων κρατών, επιλέγοντας τη μόνη ελπιδοφόρα διέξοδο, μια επιτυχή διαπραγμάτευση για φιλικό Grexit και συντονισμένη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, τη δραχμή.

Στην αρχή της έκδοσης γίνεται μια εκτεταμένη εισαγωγή στο όλο θέμα και στη συνέχεια το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη.

Το πρώτο μέρος επικεντρώνεται σε πυκνή, επιστημονική όσο και κατανοητή παρουσίαση των οικονομικών και στατιστικών δεδομένων που αναλύουν τα αίτια, το βάθος και την έκταση της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας. Παράλληλα, αναδεικνύεται η επίσης αρνητική οικονομική πορεία των άλλων περιφερειακών χωρών της ζώνης του ευρώ (Ιταλία,Ισπανία,Πορτογαλία,Ιρλανδία ), αλλά και η αναιμική ανάπτυξη ολόκληρης της ευρωζώνης, η οποία βρίσκεται στην ουρά της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, γεγονός που αυτονόητα αναδεικνύει τη στρεβλή οικονομική λειτουργία του κοινού νομίσματος.

Στο δεύτερο μέρος, γίνονται διεισδυτικές και συγκεκριμένες αναφορές σε θέματα όπως, ο πόλεμος νομισμάτων και οι επιπτώσεις του στην Ελλάδα,οι αρνητικές επιπτώσεις της ζώνης του ευρώ στην ελληνική οικονομία, το πρόβλημα με τις διεθνείς συναλλαγματικές ισοτιμίες, η πορεία του κρατικού προϋπολογισμού και του ισοζυγίου πληρωμών, η τεράστια σπειροειδής αύξηση του ελληνικού χρέους και η επιστροφή του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του στις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες,τα χρέη και οι πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας προς την Ελλάδα κλπ.

Στο τρίτο μέρος του βιβλίου, παρουσιάζεται ένα συνοπτικό,περιεκτικό ευρηματικό και ολοκληρωμένο οικονομικό και πολιτικό σχέδιο 26 σημείων για το φιλικό Grexit και τη συντεταγμένη μετάβαση στη δραχμή.

Στο σχέδιο προτείνεται μια αρχική μεταβατική περίοδος 1-2 μηνών με στάση πληρωμών και έκδοση προσωρινού ηλεκτρονικού χρήματος με ισοτιμία 1/1 προς το ευρώ . Αυτό είναι αναγκαίο για την αρχική φάση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, η οποία, αν μη τι άλλο, δε θα γίνει με το πιστόλι στον κρόταφο.

Σε δεύτερη φάση ,ακολουθεί η έκδοση της νέας δραχμής με παράλληλη κυκλοφορία του ευρώ για όσο διάστημα χρειάζεται. Η νέα δραχμή υποτιμάται κατά 25% και αυτό σημαίνει αντιστοιχία δραχμής/ευρώ, 1: 0,75. Ο πληθωρισμός που αποτελεί τον κύριο κίνδυνο της μετάβασης, ελέγχεται με συνετό έλεγχο της κυκλοφορίας του χρήματος και αυξήσεις εισοδημάτων που θα ακολουθούν και δε θα προηγούνται από την αύξηση της παραγωγικότητας. Ζήτημα επάρκειας αγαθών όπως τρόφιμα, φάρμακα, πρώτες ύλες, καύσιμα δεν υφίσταται, γεγονός που ενισχύεται από το σημερινό μικρό πλεόνασμα του γενικού ισοζυγίου πληρωμών και όχι μόνο.

Οι τράπεζες ανακεφαλοποιούνται με εθνικό νόμισμα και περιέρχονται σε πλειοψηφικό κρατικό έλεγχο. Με βάση την υποτίμηση της νέας δραχμής κατά 25%, οι τραπεζικές καταθέσεις σε ευρώ προστατεύονται με τη μετατροπή τους σε νέες δραχμές, με αναλογία δραχμή/ευρώ 1:0,75, Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, καταθέσεις 75.000 ευρώ θα ισούνται με 100.000 νέες δραχμές κ.ο.κ. Ανάλογη προστασία προβλέπεται για τα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια και ισχυρότερη για τα στεγαστικά.

Σύμφωνα με το σχέδιο του φιλικού Grexit, μετά από μια αρχική περίοδο διάρκειας ενός περίπου χρόνου, προβλέπεται ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ, των μισθών, συντάξεων και εισοδημάτων γενικότερα, σε επίπεδα της τάξης του 5-7% ετησίως, αλματώδης αύξηση της απασχόλησης και συμπίεση της ανεργίας κάτω του 12%.Τέλος, στο σχέδιο, περιέχονται προτάσεις για επιμέρους θέματα όπως είναι η παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, πρόνοια,πολιτισμός,περιβάλλον, μεταναστευτικό, γεωργία,βιομηχανία,ναυτιλία,τουρισμός, νέες τεχνολογίες κλπ.

Το γενικό συμπέρασμα του συγγραφέα είναι ότι, έχει αποδειχτεί στην πράξη η βαρύτατη αποτυχία του ευρώ, μια πραγματικότητα που τραυμάτισε βαρύτατα την Ελλάδα όπως και τις άλλες ευρωπαϊκές περιφερειακές χώρες. Και επιπλέον, αδυνάτισε ολόκληρη την Ευρώπη η οποία έχει μείνει πολύ πίσω από τις παλιές οικονομικές της επιδόσεις αλλά και τη σύγχρονη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Η ιδεοληπτική εμμονή στην λανθασμένα οικονομική επιλογή της ευρωζώνης, δεν πρέπει και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Για τους λόγους αυτούς, το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι όχι μόνο το Grexit αλλά και ίσως ένα ολόκληρο Euroexit.

Για παραγγελίες στην Ελλάδα,τηλ. : 210-5228000

Το βιβλίο διανέμεται διεθνώς μέσω

Lambert Academic Publishing,

MoreBooks!Shop,

Amazon, and other international and local distributors

Keywords
Τυχαία Θέματα