Θηλιά στην Ελλάδα βάζουν Λαγκάρντ και Σόιμπλε


Θηλιά στην Ελλάδα βάζουν Λαγκάρντ και Σόιμπλε, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη διαπραγμάτευση με της κυβέρνησης με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Από τη μία η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, στέλνει αυστηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι δεν μπορεί απλώς να περιμένει

ότι τα ζητήματα θα λυθούν από μόνα τους, ζητώντας μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι η κ. Λαγκάρντ βάζει στο κάδρο και τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, τονίζοντας ότι κανείς πολιτικός μέχρι σήμερα δεν έχει «αγκαλίασει» τις μεταρρυθμίσεις και όλοι έριχναν την ευθύνη των σκληρών μέτρων στους δανειστές.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγανγκ Σόιμπλε, βάζει βόμβα στο παρά ένα της συμφωνίας με το κουαρτέτο και δημιουργεί νέους προβληματισμούς στην κυβέρνηση, αφού της “κόβει” ένα βασικό επιχείρημα για να περάσει τα σκληρά μέτρα: Τη ρύθμιση του χρέους!

«Θα βρούμε μια λύση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν θα έχει να κάνει με την ελάφρυνση χρέους αλλά κυρίως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου να καταστεί μια ανταγωνιστική οικονομία», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, δεδομένου του ότι οι διάρκειες αποπληρωμής του ελληνικού χρέους φθάνουν ήδη έως και τα 35 χρόνια και ότι οι πληρωμές τόκων έχουν αναβληθεί για δέκα χρόνια, εκείνοι που μιλούν για ελάφρυνση χρέους απλά «δεν θέλουν να συζητήσουν για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα» και για το γεγονός ότι η Αθήνα χρειάζεται να εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί.

«Βοηθάμε την Ελλάδα- της δίνουμε χρόνο», υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι οι πιστωτές πάντα τηρούν τις συμφωνίες τους, άλλα ότι είναι δύσκολο για την Αθήνα να κάνει το ίδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα