Θετικό μήνυμα από τον οίκο Fitch: Η Ελλάδα αντέχει την αύξηση του κόστους δανεισμού

Η Ελλάδα αντέχει στην αύξηση του κόστους δανεισμού, το θετικό μήνυμα του οίκου Fitch, ο οποίος, μέσω ανάλυσης επισημαίνει πως η αναθεώρηση του outlook στην αξιολόγηση της Ελλάδας σε θετικό αντανακλά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, κάτι που στηρίζει την ταχύτερη του αναμενόμενου υποχώρηση του χρέους,

εν μέσω της αύξησης του κόστους δανεισμού.

Παρά την πρόσφατη αύξηση, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (η απόδοση στο 10ετές μεταξύ 2015 και 2019 ήταν κοντά στο 6,25% κατά μέσο όρο).

Στην ανάλύση υπογραμμίζεται ότι προηγουμένως εκτιμούσε πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (GFNs) για την Ελλάδα θα κορυφώνονταν το 2023 και θα παρέμεναν κάτω από το 15% του ΑΕΠ. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις του οίκου δείχνουν πλέον χαμηλότερες GFNs για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (σωρευτικά 4,5% του ΑΕΠ).

Αυτή η αναθεώρηση αντανακλά επίσης την αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις προπληρωμές για το 2022 και το 2023 στις δόσεις του πρώτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδα , ίσο με το 3,8% του προβλεπόμενου ΑΕΠ.

Σταϊκούρας: Τον Μάρτιο πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ – Σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, επισημαίνεται στην ανάλυση,  αυξήθηκε απότομα λόγω της πανδημίας και ο λόγος χρέους/ΑΕΠ είναι ο τρίτος υψηλότερος μεταξύ των κρατών που αξιολογεί και περίπου 3,5 φορές το μέσο στην αξιολόγηση “BB”.  Όμως,  υπάρχουν παράγοντες που στηρίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, το μαξιλάρι ρευστότητας της Ελλάδας είναι σημαντικό, ενώ οι ευνοϊκοί όροι σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους έχουν ως αποτέλεσμα το κόστος εξυπηρέτησης να είναι χαμηλό και οι προγραμματισμένες αποπληρωμές διαχειρίσιμες. Ο μέσος χρόνος ωρίμανσης του ελληνικού χρέους είναι μεταξύ των μεγαλύτερων μεταξύ των κρατών, στα 20,5 χρόνια, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αυτό, όπως τονίζεται στην ανάλυση, θα περιορίσει τον αντίκτυπο από την ενίσχυση των αποδόσεων στα ομόλογα και συμπληρώνει ότι ο λόγος τόκων προς έσοδα είναι πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο στην αξιολόγηση “BB” και ελαφρώς χαμηλότερος από το μέσο στο “BBB”.

Κλείνοντας, η Fitch αναφέρει ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν μια σημαντική πηγή χρηματοοικονομικής ευελιξίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα