Θεσσαλονίκη – Συλλαλητήριο: Δεκάδες χιλιάδες πολίτες για το όνομα της Μακεδονίας

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, παίρνοντας μέρος στο συλλαλητήριο κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από την ΠΓΔΜ.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ και των ΑΝΕΛ στη Βόρεια Ελλάδα,

βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μεταξύ των οποίων η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β.Λεβέντης, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος με ομιλία του οποίου ξεκίνησε το συλλαλητήριο στις 14:15.

Με τη φράση “διαδηλώστε αδέλφια μου”, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης παρότρυνε τους πιστούς, που είχαν συγκεντρωθεί στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου για να προσευχηθούν εναντίον της παρουσίας του όρου “Μακεδονία” στο υπό διαπραγμάτευση όνομα της ΠΓΔΜ.

Και δεν απευθύνθηκε μόνο στους συγκεντρωμένους στο ναό, όπου παραβρέθηκαν και άλλοι δέκα μητροπολίτες, άλλα και στους απανταχού Έλληνες Μακεδόνες καλώντας τους να διαδηλώσουν “σε γη και θάλασσα σε γνωστούς και αγνώστους, σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς, σε Ρώσους και Ασιάτες, στα ανοιχτά πελάγη και στα πλάτη του ουρανού την μεγάλη αλήθεια, την μαρτυρία της ιστορίας, το τραγούδι των φονευθέντων ηρώων μας, τους ψαλμούς των μοναστηριών, της ιστορίας του αληθέστατο μήνυμα, ότι, η Μακεδονία ήταν και είναι πατρίδα και λίκνο των Ελλήνων, και όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία”.

Ο ίδιος, μαζί με άλλους εκπροσώπους του κλήρου, έδωσε το “παρών” στο συλλαλητήριο παρά την επίσημη γραμμή της Εκκλησίας της Ελλάδος ενάντια στα συλλαλητήρια.

Από τα μεγάφωνα, οι διοργανωτές της συγκέντρωσης ανακοίνωσαν ότι οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο ανέρχονται στους 200.000! Πολλά πούλμαν με πολίτες που θέλουν να φτάσουν στην συγκέντρωση έχουν «κολλήσει» στα διόδια των Μαλγάρων. Πηγές των διοργανωτών ανέφεραν ότι στη Θεσσαλονίκη έχουν φτάσει συνολικά 1.300 πούλμαν απ’ όλη την Ελλάδα.

Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα όπως «Ελλάς -Ελλάς Μακεδονία», «Όχι στη διπλή ονομασία – Όχι σε νέα προδοσία» και τραγουδούν το «Μακεδονία ξακουστή». Από τα μεγάφωνα ακούγονται τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Ελληνικές σημαίες ανεμίζουν, ενώ πολλοί από τους συμμετέχοντες φορούν παραδοσιακές στολές και χορεύουν υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα