Θα γκρεμίσουν αυθαίρετα κατόπιν εορτής

16:37 1/8/2018 - Πηγή: BankWars

Τα μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών κατεδάφισης αυθαιρέτων ανακοίνωσαν κατά τη σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο υπουrγός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

«2.500 αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις και 700 σε παραλίες αναμένεται να κατεδαφιστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα στην Αττική»,

ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάκης, ενώ διευκρίνισε ότι είναι θέμα ημερών ή λίγο εβδομάδων να αρχίσει η διαδικασία της κατεδάφισης των συνολικά 3.200 κατοικιών.

Ακόμη σημείωσε πως από τη Δευτέρα θα έχει συνταχθεί ο κατάλογος των 100 πρώτων σπιτιών προς κατεδάφιση, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει σε ποιες περιοχές βρίσκονται τα εν λόγω ακίνητα.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, στόχος είναι να επιταχυνθούν οι κατεδαφίσεις σε δάση και παραλίες με αντικειμενικά κριτήρια. Για αυτό και δεν θα κατεδαφιστεί το σύνολο των αυθαιρέτων που έχουν τελεσίδικα πρωτόκολλα αλλά με αντικειμενικά κριτήρια αυθαίρετα που είναι σε περιοχές υψίστης προστασίας (εθνικοί δρυμοί, αιγιαλός, αρχαιολογικοί χώροι κ.α). Ανάμεσα σε αυτά που θα πάρουν προτεραιότητα είναι και τα αυθαίρετα στην Μακρόνησο, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ταυτοποίησης και θα ξεκινήσουν άμεσα οι κατεδαφίσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, για την επίμαχη πληγείσα περιοχή της Πεντέλης, έχουν εκδοθεί 42 πρωτόκολλα κατεδάφισης, τα οποία έχουν καταστεί αμετάκλητα τελεσίδικα. Άλλα 26 αυθαίρετα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Σουνίου βρίσκονται προς κατεδάφιση, σύμφωνα με στοιχεία του δασαρχείου Λαυρίου. Τελεσίδικα πρωτόκολλα έχουν εκδοθεί και για 65 αυθαίρετα στην περιοχή των Μεγάρων.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος αποκτά την δυνατότητα να κινητοποιεί τους επιθεωρητές δόμησης, οι οποίοι θα ταυτοποιούν τις αυθαιρεσίες και δίνει στον υπουργό δύναμη παρέμβασης.

Θα προβλέπεται η δυνατότητα ένστασης απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε διάστημα 15 ημερών αλλά δεν θα υφίσταται δικαίωμα διοικητικής ένστασης.
Σχετικά με τον τρόπο που θα πολεοδομηθεί η κατεστραμμένη περιοχή στο Μάτι, ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την δημιουργία Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, προκειμένου να αποφευχθεί η πολεοδόμηση της περιοχής που θα απαιτούσε τρία χρόνια.

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο προβλέπεται από την νομοθεσία για τους τομείς του τουρισμού και της βιομηχανίας αλλά και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών με διάρκεια ολοκλήρωσης 6 έως 7 μηνών. Οι σχετικές διαδικασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο ώστε όπως αναφέρθηκε, να μπορέσει η περιοχή να αποκτήσει κανόνες και προοπτική.

Για τη μεγάλη μεταρρύθμιση των δασικών χαρτών έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος. Όπως σημείωσε, η παρούσα κυβέρνηση έβγαλε τους δασικούς χάρτες από το συρτάρια, κυρώνοντας το 46% όταν μέχρι πέρσι κυρωμένο ήταν μόλις το 0,8%.

Σήμερα έχει αναρτηθεί το 12% των δασικών χαρτών και επίκεινται επιπλέον το 17% έως το τέλος του έτους ενώ έχουν υπογραφεί συμβάσεις για το 45%. Σημείωσε μάλιστα την διαχρονική αναβλητικότητα στην κύρωση των δασικών χαρτών που όπως ανέφερε, η σημασία τους δεν είναι μόνο για αναπτυξιακούς σκοπούς αλλά και να εντοπιστεί που υπάρχουν δάση.

Στο θέμα της ρύθμισης για τις οικιστικές πυκνώσεις (αυθαίρετα μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις) ο κ. Φάμελλος διευκρίνισε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα βγει σε διαβούλευση έως τις 25 Αυγούστου.

Τόνισε όμως δεν θα φέρει συλλήβδην νομιμοποιήσεις σε δάση αφού όπως τονίστηκε, βάζει αυστηρές προϋποθέσεις ενώ ήδη ένα 20% των πυκνώσεων που έχουν δηλωθεί, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε υπάρχει δήμος που δήλωσε όρια οικιστικών πυκνώσεων που είναι εκτός των ορίων της χώρας!
Ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, επιβεβαίωσε ότι στο Μάτι υπάρχους μεγάλες αυθαιρεσίες. Μεταξύ άλλων επισήμανε τις παραβάσεις του ΠΔ του 2003 για τις χρήσεις γης στην περιοχή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στην έκταση που βρέθηκαν τα απανθρακωμένα πτώματα, προβλέπονταν ζώνες πρόσβασης στην παραλία, ενώ απαγορεύονταν τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη κατοικία.

Στην περιοχή υπάρχουν επίσης αυθαίρετες κατασκευές που δεν είναι νομοθετημένες με κανένα νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτου ενώ απόφαση δευτεροβάθμιου δικαστηρίου αποφαίνεται για το δημόσιο χαρακτήρα της έκτασης.

Σε όλη την περιοχή υπάρχει επίσης παράβαση του νόμου Τρίτση σε ότι αφορά τις περιφράξεις σε απόσταση 500 μέτρων από τον αιγιαλό.
«Να υλοποιηθούν οι νόμοι και να γίνει ότι χρειάζεται είναι η εντολή που έχει δοθεί στις αποκεντρωμένες διοικήσεις» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, εξαγγέλλοντας τις ρυθμίσεις που θα ανακουφίσουν τους πληγέντες.

«Πρέπει να γίνουν τομές στον τρόπο που χτίζουμε τις πόλεις μας καθώς και αναθεώρηση της πολιτικής προστασίας», κατέληξε ο υπουργός.

Μέτρα για τους πυρόπληκτους

Με τροπολογία που θα ψηφιστεί σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών θα απαιτούνται λιγότερα έγγραφα για τις αποζημιώσεις, ενώ αυτές προβλέπονται όχι μόνο για τις κύριες αλλά και τις δευτερεύουσες κατοικίες, Στην ίδια τροπολογία αναφέρεται και η εξομείωση στην τελετή αποζημίωσης της οικοσκευής των κατοικιών που έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινες» με εκείνες που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες».

Προκειμένου να κατατεθεί αίτηση για τις αποζημιώσεις χρειάζεται βεβαίωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ή από το Συνεργείο Καταγραφής, όχι και από τα δύο. Ακόμη, οι αποζημιώσεις που θα δοθούν σε πυρόπληκτους δεν συμψηφίζεται με οφειλές προς την εφορία.

Επίσης, τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει την ενεργοποίηση ειδικού χωρικού σχεδιασμού ως εργαλείο πολεοδόμησης για το Μάτι. Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται μεταβατικό πλαίσιο για τον χαρακτηρισμό ενός ακίνητου ως αυθαίρετο με υπουργική απόφαση σε συνεργασία εμ τους επιθεωρητές δόμησης για συγκεκριμένες περιοχές:

Α. Απόσταση 500 μέτρων από την παραλία.

Β. Περιοχές που έουν κριθεί αναδασωτέες.

Γ. Ρέματα

Δ. Πυρόπληκτες περιοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα