ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ – ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ – ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΜΕ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΚΑΙ ΤΟΜΣΕΝ

Για την Κυριακή είναι προγραμματισμένο το κρίσιμο ραντεβού της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη στην Ουάσινγκτον. Από ελληνικής πλευράς στο ραντεβού θα είναι παρόντες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στοπυρνάρας και ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Μ.Παπασταύρου.

Από πλευράς του ΔΝΤ, αναμένεται να λάβουν μέρος στη συνάντηση ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν

και ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Ρίσι Γκογιάλ.

Από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν εκτιμάται πως θα είναι και η προσπάθεια πρόωρης απεμπλοκής της χώρας μας από το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται πως η δανειακή σύμβαση με τη χώρα μας λήγει τον Μάρτιο του 2016.

Το συγκεκριμένο ζήτηματο είχε θέσει ο κ. Σαμαράς και στη συνάντηση που είχε τον Σεπτέμβριο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Το τελικό σχέδιο συντάχθηκε υπό την καθοδήγηση του Σόιμπλε και έχει λάβει τιος ευλογίες της Λαγκάρντ, της Μέρκελ και του Γιούνκερ.

Όπως έχουν σημειώσει κυβερνητικές πηγές, εφόσον συντελεστεί η αποχώρηση του Ταμείου στις αρχές του 2015, όπως επιδιώκει η Ελλάδα, το κενό που θα αφήσει θα καλυφθεί από την ίδια τη χώρα χωρίς ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση από την Ε.Ε.».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκρισή του από την Ουάσιγκτον για το Μega, η Ελλάδα δεν θα έλεγε όχι σε πιθανή γραμμή στήριξης, όπως την χαρακτήρισε την Παρασκευή και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, αλλά δεν θέλει το μαξιλάρι των 15 δισ. ευρώ που έχει προβλέψει το ταμείο στο σχέδιο του ελληνικού προγράμματος, με το όλο θέμα να βρίσκεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί και μόνη της. Το δίχτυ προστασίας που προτείνει η κα Λαγκάρντ αφορά την αντιμετώπιση των αγορών αλλά και άλλους παράγοντας που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν ξανά την ελληνική οικονομία.

Τα δεδομένα στο ταμείο, όπως αναφέρει το Mega είναι πως η Ελλάδα και κάθε χώρα στην κατάσταση της Ελλάδας, θα είναι προστατευμένη έναντι των αγορών αν συνέχιζε τη σχέση με το ταμείο. Μία σχέση που όπως αναφέρεται θα δημιουργεί ένα αίσθημα ασφαλείας και θα είναι πιο εύκολο για τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα, πέρα από την προφύλαξη από τις αγορές.

Στο ταμείο πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να βιαστεί αλλά να ακολουθήσει τις εισηγήσεις της κα Λαγκαρντ και των συνεργατών της, καθώς στην προσπάθειά της να εξέλθει πλήρως της κρίσης θα έχει αρωγό και το ταμείο και τους αξιωματικούς του.

Γ. ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: “Η βιωσιμότητα του χρέους δεν θα είναι πρόβλημα – Συζήτηση για νέα βοήθεια από Δεκέμβρη”

Καθησυχαστικός για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εμφανίσθηκε από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ λέγοντας πως η Ελλάδα έχει υπερβεί τις προσδοκίες όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, την πρόοδο στα δημοσιονομικά αλλά και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.

«Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο» δήλωσε αναφερόμενος στους όρους του τελευταίου προγράμματος διάσωσης που σύναψε η χώρα μας τον Νοέμβριο του 2012.

Όπως είπε η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα και επανέκτησε μερική πρόσβαση στην αγορές.

«Η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά αν και με υψηλό κόστος, αλλά ξεπέρασε τις όποιες προσδοκίες» είπε
Ακόμη σημείωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το εάν η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον βοήθεια τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα