“Τεστ” για την Ελλάδα η δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων την Τρίτη

Φήμες θέλουν το ελληνικό δημόσιο να εξετάζει να ανοίξει εντός της εβδομάδας το βιβλίο προσφορών εκ νέου στο 3ετές κοινοπρακτικό ομόλογο μετά την αποτυχία της προηγούμενης εβδομάδας να αντλήσει 3 δισ. ευρώ (τελικώς συγκέντρωσε 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%).

Το σκεπτικό είναι ότι η έκδοση συνέπεσε μια πολύ αρνητική συγκυρία και ότι αν άνοιγε εκ νέου το βιβλίο προσφορών θα μπορούσαν να αντληθούν ορισμένα κεφάλαια. Οι

φήμες δεν επιβεβαιώνονται και μάλλον θα παραμείνουν …φήμες.

Ωστόσο, αύριο, Τρίτη 15/7 είναι προγραμματισμένη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων. Στόχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είναι ο δανεισμός 1,25 δισ. ευρώ ποσό που μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ανέλθει σε 1,625 δισ. ευρώ. Αναμένεται ότι η απόδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων θα παραμείνει αμετάβλητη στο 1,80%. Για την Ελλάδα πρόκειται για ένα τεστ των συνθηκών στις διεθνείς αγορές ώστε να διαπιστώσει αν η αύξηση του κόστους δανεισμού της ήταν πρόσκαιρη λόγω της επίδρασης των εξελίξεων στη πορτογαλική Banco Espirito Santo στην επενδυτική ψυχολογία.

Σήμερα Δευτέρα η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομόλογου κυμαίνεται στο 6,23%, με το spread σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς να διαμορφώνεται στις 502 μονάδες βάσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα