Ταμειακά διαθέσιμα …γιόκ στο τέλος Φλεβάρη – Τι θα κάνει ο νέος ΥΠΟΙΚ;

Σήμερα αναμένεται να μάθουμε ποιοί θα απαρτίζουν το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης, πόσα θα είναι τα “υπερυπουργεία” αλλά και το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών. Ο τελευταίος θα έχει δύσκολη δουλειά μπροστά του από την πρώτη κιόλας ημέρα για να μην …”σκάσει” η οικονομία στα χέρια του, καθώς:

Τον Ιανουάριο το Δημόσιο κατέβαλε 515 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή του ΔΝΤ και τόκων, ενώ το Φεβρουάριο θα καταβάλει για τον ίδιο σκοπό 1,6 δισ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις αυτές το Μάρτιο αυξάνονται στα 2,5 δισ. ευρώ.

Τα ταμειακά

διαθέσιμα, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, αρκούν έως τις 23 Φεβρουαρίου. Από εκεί κι έπειτα η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.

Η κυβέρνηση αναμένεται να κινηθεί προς τη κατεύθυνση της έκδοσης εντόκων γραμματειών, ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση της «οροφής» που ισχύει σήμερα στις εκδόσεις εντόκων από τα 15 δισ. ευρώ στα 20 δισ. ευρώ.

Η έγκριση αυτή είναι απαραίτητη καθώς το πρόσθετο ποσό των 5 δισ. ευρώ θα καλυφθεί κυρίως από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα αντλήσουν με τη σειρά τους τα χρήματα αυτά από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα