ΤΑΙΠΕΔ: Στρατόπεδα στη λίστα! Έντονη αντίδραση του υπ. Εθνικής Άμυνας

Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκάλεσε το γεγονός πως το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να αξιοποιήσει στρατιωτικά στρατόπεδα και μάλιστα ενεργά.

Όπως προκύπτει από απάντηση του υφυπουργού Ιωάννη Λαμπρόπουλου σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αποστείλει επιστολές, “από την 18η Αυγούστου 2014, προς το ΤΑΙΠΕΔ με κοινοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών, για τα ακίνητα που έχει

διαπιστωθεί ότι ενώ ανήκουν ιδιοκτησιακά στο υπουργείο Οικονομικών, έχουν παραχωρηθεί στο ΥΠΕΘΑ και χρησιμοποιούνται σήμερα ως ενεργά στρατόπεδα, ενώ αιτείται από το ΤΑΙΠΕΔ την απαλοιφή τους από τον πίνακα των προς αξιοποίηση ακινήτων του χαρτοφυλακίου του”.

Αφορμή υπήρξε η μεταβίβαση ακινήτου επί του οποίου στεγάζεται ενεργό στρατόπεδο στη Λίνδο της Ρόδου καθώς και απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, τον περασμένο Απρίλιο, για τη μεταβίβαση κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ακινήτου κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, εμβαδού 1.360.000 τμ στη θέση Θέρμη του νομού Θεσσαλονίκης, χαρακτηριζόμενο ως στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Σε συμφωνία με το ΓΕΝ η μετεγκατάσταση του Ναυτικού Οχυρού στην Κασσιώπη

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά τη μετεγκατάσταση του Ναυτικού Οχυρού που βρίσκεται στο υπό αξιοποίηση ακίνητο στην Κασσιώπη της Κέρκυρας, το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) για την ανάληψη από κοινού ενεργειών, ώστε αυτό να μετακινηθεί σε άλλο σημείο εντός του ακινήτου του ΤΑΙΠΕΔ, που υπεδείχθη από το ΓΕΝ ως το πλέον κατάλληλο.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε, ύστερα από έγκριση της Ολομέλειας του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, στην 43η συνεδρίαση της 30ης Νοεμβρίου, 2012 και προβλέπει την κατασκευή νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων, με δαπάνες του ΤΑΙΠΕΔ, διασφαλίζοντας με απόλυτο τρόπο την απρόσκοπτη επιχειρησιακή τους λειτουργία και την άψογη εξυπηρέτηση της εθνικής ασφάλειας.

Επίσης, για τη μετεγκατάσταση του Ναυτικού Οχυρού έχει γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας και έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα 60/14.05.2013 (ΦΕΚ Α111). Ειδικότερα, στην παρ. 2 του αρ. 1 του ΠΔ60/2013 αναφέρεται ότι «Το κόστος της διαμόρφωσης της νέας θέσης του Ναυτικού Οχυρού Αγίου Στεφάνου, της κατασκευής εντός της Απαγορευμένης Ζώνης αυτού των απαιτούμενων κτιριακών εγκαταστάσεων εμβαδού 190τμ και λοιπών υποδομών, καθώς και της μετεγκατάστασης του συνόλου του εξοπλισμού στη νέα θέση, θα αναληφθεί εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε., προκειμένου το Πολεμικό Ναυτικό να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και συνεχή επιχειρησιακή δράση και λειτουργία του Ναυτικού Οχυρού.»

Εξάλλου, τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά δεδομένου ότι το θέμα της μετεγκατάστασης του Ναυτικού Οχυρού έχει συζητηθεί στη Βουλή στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του ΤΑΙΠΕΔ.

Η συζήτηση για ανύπαρκτα θέματα, αποπροσανατολίζει το δημόσιο διάλογο και δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις για το ρόλο και τις αρχές λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα