Τα συμπεράσματα της Wall Street Journal για το “πακέτο” Ντράγκι

09:32 5/9/2014 - Πηγή: BankWars

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αποτιμά τις εξαγγελίες του Μάριο Ντράγκι που εξεπληξαν θετικά τις αγορές και στις οποίες η ευρωζώνη ελπίζει για την ενίσχυση της ανάκαμψης. Η WSJ εξάγει τα εξής πέντε συμπεράσματα:

1. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια. Ήδη «κρατάει» τα τρία κυριότερα επιτόκια σε ιστορικό χαμηλό, για δεύτερη φορά σε μόλις τέσσερις μήνες. Εξ’ άλλου ο Μ. Ντράγκι διαμήνυσε πως πρόκειται για το «χαμηλότερο δυνατό

επίπεδο».

2. Ο κεντρικός τραπεζίτης κατέστησε σαφές πως η μείωση των επιτοκίων και η ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και ABS αποτελεί συνέχεια – ενδυνάμωση των μέτρων του Ιουνίου. Έτσι, το πρόγραμμα για τα ABS, όπως και τα TLTROs, σκοπεύει στην αύξηση των πιστωτικών ροών προς το ευρωπαϊκό επιχειρείν.

3. Ο Μ. Ντράγκι υποστήριξε πως το εκτελεστικό συμβούλιο «ομόφωνα» αποφάσισε την προετοιμασία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δεδομένης της αποτυχίας δράσης των μέτρων του Ιουνίου. Ωστόσο, τόνισε πως το συμβούλιο εμφανίστηκε διχασμένο ως προς τη σημερινή μείωση των επιτοκίων. Άλλωστε, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γ. Βάιντμαν είναι γνωστός πολέμιος της μείωσης των επιτοκίων.

4. Η ΕΚΤ κάνει …whatever it takes για να τονώσει περαιτέρω την οικονομία, όμως ο Ντράγκι περιμένει συγκεκριμένα μέτρα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – ιδίως της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ καθιστά αναγκαία την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αποκατασταθεί το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα.

5. Η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές πως επιθυμεί ένα αδύναμο ευρώ, προκειμένου να τονωθεί ο πληθωρισμός. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε άλλωστε, τις σημαντικές και αυξανόμενες αλλαγές στους κύκλους της νομισματικής πολιτικής – γεγονός που μεταδίδει το εξής μήνυμα στους επενδυτές: Αγοράστε δολάρια, πουλήστε ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα