Τα… “πηγαδάκια” μετατρέπουν σε αγώνα αντοχής τη Σύνοδο Κορυφής

Με το προσφυγικό αλλά και το βρετανικό ζήτημα να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής, έχουν κάνει τις Βρυξέλλες μια περιοχή με πολλά… “πηγαδάκια” με τις συνεχείς διμερείς διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα.

Η προσπάθεια των Ευρωπαίων ηγετών να διατηρήσουν την Βρετανία στην Ευρωπαϊκή οικογένεια έχει σημάνει συναγερμό στα ανώτερα κλιμάκια με τις συναντήσεις να είναι πολύωρες και να έχουν σαν αποτέλεσμα και η δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής να τεθεί υπό πολύωρες καθυστερήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να ορίζει νέο ραντεβού των Ευρωπαίων ηγετών για το βράδυ, υπό μορφή δείπνου.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνεδρίαση επρόκειται αρχικώς να ξεκινήσει στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας), ωστόσο αναβάλλεται συνεχώς η έναρξή της, προφανώς γιατί δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η απαραίτητη προσέγγιση των κρατών – μελών, κυρίως στο βρετανικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τον Independent, οι ώρες είναι δραματικές και εξόχως κρίσιμες, καθώς πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες χλευάζουν τις «διακοσμητικές» μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία και οι οποίες προγραμματίζεται να τεθούν σε δημοψήφισμα από τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Πηγές κοντά στη βρετανική πλευρά αναφέρουν πως σήμερα γίνεται ένας μαραθώνιος συναντήσεων του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον, που έχει συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και την Πολωνή πρωθυπουργό.

Παρά την αισιοδοξία που υπάρχει, όμως, αναμένεται ότι οι διαβουλεύσεις θα κρατήσουν μέχρι τα ξημερώματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα