Τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης στην υγεία και το φάρμακο

Με ενδιαφέρον και προσδοκίες αναμένουν οι πολίτες  τη διάθεση φαρμάκων που μέχρι τώρα διανέμονταν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ από κατά τόπους φαρμακεία ή και με διανομή κατ΄ οίκον.

Η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα του φαρμάκου, είναι άλλωστε θεμελιώδης για την αλλαγή που επιχειρείται και εξαγγέλθηκε από τη ΝΔ στην υγεία.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

στην πρώτη του επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, έδωσε έμφαση στην απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα και ιδίως των ασθενών βαρέων παθήσεων που κάνουν θεραπεία στο σπίτι. Να υλοποιηθεί δηλαδή η δέσμευση της κυβέρνησης προκειμένου τα φάρμακα να αποστέλλονται στο φαρμακείο της γειτονιάς των ασθενών, ενώ για όσους χρειάζονται θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές να αποστέλλονται απευθείας εκεί για να πάψουν να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς στις ουρές.

Επίσης ο εξορθολογισμός του Συστήματος Υγείας αλλά και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για την παροχή ποιοτικής, λιγότερο δαπανηρής και γρηγορότερης εξυπηρέτησης των ασθενών, αποτελούν αιχμή για την αλλαγή του τοπίου.

Προτεραιότητα παραμένει  η προώθηση των μηχανισμών αξιολόγησης ιατρικής τεχνολογίας αλλά και ο προσδιορισμός με ακρίβεια της προβλεπόμενης, συνιστώμενη ετήσια δημόσια δαπάνη για τα φάρμακα, Αυτό όπως αναφέρεται θα ασκούσε πίεση στο σύστημα για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, θα αύξανε τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα και θα ωφελούσε εξίσου ασθενείς και επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο έγκειται και το ερώτημα επανεξέτασης της κατάργησης της διάταξης για οικειοθελή μείωση τιμής από την πλευρά της βιομηχανίας, η αναστολή του οποίου ως σήμερα έχει επηρεάσει αρνητικά τόσο την παραγωγή και διανομή, όσο και το πορτοφόλι των ασθενών, αλλά και η εξαίρεση των εμβολίων από το ύψος της συνολικής δαπάνης μια και όπως τονίζεται αφορούν την πρόληψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα