Τα δώσαμε όλα για μια δόση! – Πάγος στις συντάξεις μέχρι το ’23 – Ελεύθερες διαπραγματεύσεις κατόπιν αδείας – Το ΔΝΤ στο δρόμο Σόιμπλε

21:53 8/6/2017 - Πηγή: BankWars

Επαναστατική γυμναστική τέλος! Πέντε τροπολογίες κατεπειγόντως στη Βουλή, για να ικανοποιηθούν οι δανειστές και να …ελεήσουν να δώσουν στην Ελλάδα τη δόση για …να τους πληρώσει! Πλήρης υποχώρηση στο θέμα των συντάξεων και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και όλα αυτά, την ώρα που το ΔΝΤ, δια του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, καθιστά σαφές πως προσανατολίζεται σε

συμφωνία επί της αρχής με την Ελλάδα (approval in principle), χωρίς να συμμετάσχει χρηματοδοτικά, άρα κάνοντας το χατήρι του Β.Σόιμπλε στο θέμα του χρέους.

«Το Ταμείο θεωρεί πως η κατ’ αρχήν συμφωνία αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επιλογή, καθώς στόχος παραμένει η επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας η οποία θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της χώρας από το Ταμείο, το οποίο για να εκταμιεύσει χρήματα, απαιτείται -εκτός από τη νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων- η αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος”

ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Κατατέθηκαν το απόγευμα στη Βουλή οι πέντε τροπολογίες οι οποίες θα ψηφιστούν επειγόντως και περιλαμβάνουν τα εκκρεμή προαπαιτούμενα ώστε να εκταμιευθεί η δόση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Τροπολογία για το φορολογικόΤροπολογία για την τροποποίηση του άρθρου για τις συλλογικές διαπραγματεύσειςΤροπολογία για το συνταξιοδοτικό Τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων Τροπολογία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Τι περιλαμβάνουν οι τροπολογίες

—-Παγώνουν οι συντάξεις μέχρι το 2023, κάτι που αποτελούσε απαίτηση των δανειστών. Βάσει της παλαιότερης διάταξης του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου, οι αυξήσεις στις συντάξεις θα ήταν μπλοκαρισμένες μέχρι το 2021, ενώ στο νόμο Κατρούγκαλου προβλεπόταν αύξηση των συντάξεων από το τέλος του 2018! Με την παράταση του ενός έτους, θα εξοικονομηθούν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα στερηθούν οι συνταξιούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι στο πολυνομοσχέδιο το οποίο πέρασε η κυβέρνηση στις 19 Μαΐου, τα μέτρα στο ασφαλιστικό την περίοδο 2019-2021 (μείωση προσωπικής διαφοράς από το 2019, πάγωμα συντάξεων την περίοδο 2019-2021 κλπ) οδηγούσαν σε μία εξοικονόμηση 2,8 δισ. ευρώ. Το ποσόν αυτό τώρα γίνεται 2,8 δισ +250 εκατομμύρια…

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, στην εκθεσή του τονίζει ότι ουτε ένας μήνας δεν πέρασε από το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο το οποίο ανέφερε ρητά ότι οι συντάξεις θα παραμένουν παγωμένες, έως το τέλος του 2021 και μεταθέσατε « εκ νέου το χρόνο έναρξης των εννόμων αποτελεσμάτων της διάταξης στην 1.1.2023 χωρίς να επέρχεται οποιαδήποτε αλλαγή επί της ουσίας της ρύθμισης.

Το Ελεγκτικό συνέδριο τονίζει επίσης ότι πάροδος ενός τόσου μεγάλου διαστήματος άνω της 5ετίας καθιστά αδύνατη τη διατύπωση ασφαλούς εκτίμησης, ως προς τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την οικονομική δυνατότητα των συνταξιούχων του δημοσίου.

—-Στα εργασιακά, η όποια αλλαγή θα γίνει στο θέμα των ελεύθερων διαπραγματεύσεων θα γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Υπενθυμίζεται ότι στη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών γινόταν λόγος για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο τέλος του προγράμματος το 2018. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα πρακτικά του τελευταίου Eurogroup, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν έθεσε θέμα διαφωνίας του Ταμείου με την εν λόγω ρύθμιση.

—-Ως προς το αφορολόγητο, οποιαδήποτε αλλαγή θα γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

—-Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, η τροπολογία αυτή προβλέπει ότι δεν μπορούν τα κόμματα να εκχωρούν σε τράπεζες για δάνειο ως ενέχυρο, ποσοστό πάνω του 50% της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνουν.

—-Αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η τροπολογία αναφέρει ότι το τέλος χρήσης των συστημάτων για τη διενέργεια θα καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή. Επαναπροσδιορίζεται το περιεχόμενο της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των ειδικότερων όρων λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών, με την οποία καθορίζονται το ύψος και ο τρόπος καθορισμού, επιμερισμού, είσπραξης και απόδοσης του τέλους χρήσης των συστημάτων.

Οι δανειστές πάνε να εξευτελίσουν πλήρως την κυβέρνηση – Ζητούν να “ξαναψηφίσει” για συντάξεις και συλλογικές συμβάσεις!

Keywords
Τυχαία Θέματα