Συστάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στη νέα κυβέρνηση

Μαζί με τα συγχαρητήρια για τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ήρθαν και οι συστάσεις από κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρώπης προς τη νέα κυβέρνηση.

Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

έδωσε το βράδυ της Κυριακής, μέσω Twitter, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως προσβλέπει στον άμεσο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, με ισχυρή εντολή, προκειμένου να συνεχίσει η Ελλάδα την πορεία της στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές και να συνεχίσει να προσφέρει τη βοήθειά του για την επίτευξη των φιλόδοξων μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της Αθήνας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάρτιν Βέμπερ με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε και καλεί τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με τα δημοκρατικά κόμματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού στην Ελλάδα:

Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση, με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή που δέχεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες του παιχνιδιού και συνεχίζει να στηρίζει τη μεταρρυθμιστική πορεία.

Ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα αναφέρει ότι οι εκλογές στην Ελλάδα είναι νίκη της δημοκρατίας και των ελληνικών φιλοευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων και καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει «τα απαραίτητα βήματα, σε συνεργασία με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, «για να σχηματιστεί μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση τετραετίας».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε “μία σημαντική επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα”, κάνοντας λόγο για “ένα σημαντικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή αριστερά”. “Η Ελλάδα θα γνωρίσει μία περίοδο σταθερότητας με μία στέρεη πλειοψηφία”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ταγγέρη ο Φρανσουά Ολάντ προσθέτοντας ότι θα επισκεφθεί “αναμφίβολα την Αθήνα τις προσεχείς εβδομάδες”.

Τον Αλέξη Τσίπρα συνεχάρη επίσης ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

«Η εκ νέου εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σαφή απόρριψη της ευρωπαϊκής πολιτικής της Μέρκελ και του Σόιμπλε», έγραψε πριν από λίγο στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι και κάλεσε την γερμανική κυβέρνηση να επιτρέψει στην Ελλάδα μια δίκαιη νέα αρχή «και να μην αντιμετωπίζει πλέον τη νέα αριστερή κυβέρνηση με εκβιασμούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα